Vette Sletten

Canelés Bordelais uit een Siliconen Bakvorm

Wanneer ik een canelé zie moet ik een canelé eten. Zo kwam het dat ik vorige zomer in Frankrijk was en een canelé at. En in de supermarkt de siliconen canelé bakvorm zag. En glad vergeten was dat iedereen zegt dat ze tyfus moeilijk zijn om te maken. Helemaal met zo’n siliconen bakvorm.

Goed, daar was ik dus, terug uit Frankrijk, met mijn siliconen bakvorm. Nu ik erin geïnvesteerd had, moest ik het op zijn minst proberen.

Juist omdat ik zo bang was dat het niet goed kwam, kwam het goed. Ik volgde het recept van Kitchn tot op de letter nauwkeurig. Dat is tot nu toe elke keer mijn redding geweest.

Bezint eer ge begint: dit is een proces van dagen, niet van uren.

Ik heb hier alleen het recept voor canelés uit de siliconen bakvorm vertaald, op Kitchn kun je (in het Engels) terugvinden hoe dit met die loei dure koperen vormpjes moet.

Canelés Bordelais uit een Siliconen Bakvorm

Dit klassieke Fransje gebakje met rum en vanille is de tijd en angst die je erin steekt meer dan waard.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd2 uur
Rusttijd2 d
Gang: Gebak
Keuken: Frans
Trefwoord: canelé, canelés, cannelés bordelais, Gebak, rum, vanille
Porties: 8 canelés

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 2 el ongezouten boter gekoeld en in blokjes gesneden
  • 3/4 c cakebloem zie instructies
  • snufje zout
  • 3/4 c en 2 el superfijne suiker
  • 4 extra grote eierdooiers
  • 1 el donkere rum
  • 1 tl vanille extract
  • lijnzaadolie om de vorm mee in te vetten, NIET vervangen met een andere olie!

Instructies

Twee dagen van te voren: bereid de bakvorm en het beslag voor

  • Vet je siliconen bakvorm in met de lijnzaadolie en plaats deze in de vriezer. Dit helpt met het creëren van de knapperige buitenlaag van de canelés.
  • Spoel een steelpan met een zware bodem kort om met koud water. Plaats de pan op een laag vuur en voeg de melk toe. Halveer het vanillestokje en voeg deze aan de melk toe. Gebruik een thermometer om de melk langzaam naar 83 C te verwarmen.
  • Plaats de boter, het cakebloem (als je dit niet kunt vinden kun je dit zelf maken door 125 gr patentbloem met 25 gr maizena te vermengen) en het zout in een keukenmachine en gebruik de 'pulse' functie van je machine om alles goed met elkaar te vermengen. Verdeel nu de suiker over het mengsel en pulseer de ingrediënten nog een keer tot ze volledig met elkaar vermengd zijn.
  • Voeg de eierdooiers toe en pulseer nogmaals tot het mengsel begint samen te trekken en een deeg begint te vormen.
  • Verwijder het vanillestokje zodra de melk op temperatuur is. Schraap de vanillezaadjes uit de lijst en roer de zaadjes door de melk. Gooi de lijst weg.
  • Giet nu langzaam de melk bij het deeg in je pulserende keukenmachine. Het kan handig zijn om hier een tweede paar handen voor in te schakelen. Ga door tot de melk en het deeg vermengd zijn tot een dun pannenkoek-achtig beslag.
  • Haal het beslag door een zeef en duw eventuele restjes door de zeef heen, voor zover dit gaat. Roer de rum en het vanille extract door het beslag en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het afdekt en minimaal 24 uur in de koelkast zet. Let op: bij 48 uur heb je het mooiste resultaat. Dit is nodig voor de glutenontwikkeling.

Bakdag!

  • Verwarm je oven voor op 200 C.
  • Roer het beslag goed door, en verplaats het eventueel naar een maatbeker om het makkelijker in de met lijnzaadolie ingevette en -gevroren vormen te gieten.
  • Plaats de vorm op de laagste stand in je oven en bak de canelés diepbruin. Dit duurt ongeveer 2 uur. Let op: in sommige ovens gaat het sneller, dus ik zou vanaf één uur even gaan controleren of het allemaal nog wel zo lekker verloopt, daar in je oven. Lijken ze aan te branden dan kun je ze het beste uit de oven halen, of als je beslag nog erg los lijkt, een afdakje maken van aluminiumfolie.
  • Verwijder de canelés uit de oven en laat ze in de vorm afkoelen om de vorm te behouden. Verwijder je ze te vroeg, dan hebben ze de neiging om weer in te storten.

Notities

Canelés zijn volgens de overlevering het lekkerst tussen 1 en 5 uur na het bakken. Je kunt ze ook invriezen en opnieuw opwarmen in de oven (5 min/ 200 C). Maar niets is zo lekker als een verse canelé.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for canelés bordelais from a silicone mold

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment