VetteSletten

Gember, Steranijs en Citroen Madeleines

Sinds ik voor het eerst warme Madeleines als toe bestelde bij mijn favoriete restaurant, St. John’s Bread and Wine in Londen, ben ik verliefd op deze kleine cakejes. Afgelopen zomer in Frankrijk kocht ik dan ook eindelijk mijn eerste Madeleine-bakvorm om ze zelf te gaan maken.

Ik heb het recept van St. John nu een paar keer geprobeerd, maar omdat ik niet weet welke honing ze gebruikten worden ze nooit helemaal zoals daar. Niet verkeerd, maar ook niet… WOW.

Intussen ben enorm geïntrigeerd geraakt door alle aparte Madeleine-smaken die ik voorbij zie komen online. Dus ging ik op zoek naar steranijs Madeleines, omdat dit één van mijn favoriete smaken is. The Spice House had iets dat in de buurt kwam, al heb ik wel wat van de smaakmakers omgewisseld. Gewoon omdat het kon.

Gember, Steranijs en Citroen Madeleines

Luchtige, kruidige Madeleines die zo op tafel staan.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd24 min
Rusttijd30 min
Gang: Gebak
Keuken: Frans
Trefwoord: Cake, Gebak, koekjes, kruiden, Madeleines
Porties: 24 Madeleines

Ingrediënten

  • 150 gr ongezouten boter
  • 160 gr patentbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el vers geraspte gember
  • 1/4 tl fijngemalen steranijs
  • 3 grote eieren
  • 150 gr fijne suiker
  • 1/4 tl zout
  • citroenrasp van één citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Smelt de boter op een laagvuur in een steelpannetje. Laat de boter niet koken. Smeer je Madeleine-vorm dun in met een dunne laag van de gesmolten boter en een laagje bloem. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter/ bloem-laag hard wordt.
  • Voeg in één kom de droge ingrediënten bij elkaar. D.w.z. de gezeefde bloem, bakpoeder, steranijs, gember en citroenrasp.
  • Meng in een andere kom de eieren, suiker en het zout met een handmixer tot een luchtige massa. Als het in ongeveer 5 minuten verdubbelt is in volume zit je goed.
  • Gebruik nu een metalen lepel om de droge ingrediënten door het ei-suiker mengsel te vouwen.
  • Giet hierna langzaam de gesmolten boter via de rand van de kom bij het mengsel en vouw ook dit er langzaam doorheen tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.
  • Laat het deeg 30 minuten bedekt afkoelen in de koelkast.
  • Schep ongeveer 1 eetlepel van het mengsel in elke Madeleine-vorm (je kunt zien dat ik ze iets overladen heb op de foto, een klein beetje maar). En bak ze in 12 minuten gaar. Heb je meer deeg dan vorm, koel de vorm dan tussendoor af door hem ondersteboven onder de koude kraan te houden.
  • Laat de Madeleines afkoelen op een rek, maar probeer er ook echt een paar terwijl ze nog warm en krokant zijn want dan zijn ze eigenlijk het lekkerst.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for ginger, star anise and lemon Madeleines.

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment