VetteSletten

Makkelijke Vegan Chocolade Thee Cake

Ik ben zelf niet vegan, maar omdat ik veel vegan vrienden heb en vegan bakken nog net iets moeilijker is dan vegan koken, ben ik altijd op zoek naar makkelijke vegan zoetigheid.

Ik vond het recept voor deze supermakkelijke chocoladecake op het blog van Smitten Kitchen. Zij maakt hem met koffie maar omdat ik niet caffeine kan (we hebben allemaal wat), maak ik ‘m met zwarte spicy cacao thee van Simon Lévelt.

De cake staat binnen no time op tafel en is ook binnen no time weer op. Al is het wel handig maar zeker geen verplichting om het glazuur even goed uit te laten harden.

Vegan Chocolade Thee Cake

Snelle, makkelijke én luchtige vegan chocolade thee cake. 
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd22 min
Afkoelen en uitharden2 uur
Totale tijd37 min
Gang: Gebak, Voor bij de koffie
Keuken: Vegan
Trefwoord: Cake, Chocola, Chocolade, Gebak, Vegan
Porties: 10

Ingrediënten

Voor de cake

  • 192 gr patentbloem
  • 75 gr ongezoete cacao
  • 1 1/2 tl baksoda
  • 1/2 el fijn zout
  • 170 gr fijne suiker
  • 170 gr bruine suiker
  • 120 ml olijfolie
  • 375 ml water, thee of koffie naar smaak
  • 1 el appel azijn

Voor het glazuur

  • 100 gr fijngehakte pure chocola 70% cacao of hoger
  • 2 el cacao
  • 3 el olijfolie
  • 1 el glucosestroop voor glans, niet verplicht
  • 1 flinke 'snuf' grof zeezout

Instructies

Maak eerst de cake

  • Verwarm je oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van een ronde springvorm (24 cm) met bakpapier en wrijf de randen dunnetjes in met olie. 
  • Meng de bloem, cacao, baksoda, zeezout en fijne suiker in een kom. Voeg dan de bruine suiker en olijfolie toe en meng verder met een pollepel. 
  • Als dit allemaal goed vermengd is tot een grove smurrie, kun je langzaam het water, de thee of koffie en het azijn toevoegen. Klop het geheel nu met een garde door tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 30 tot 35 minuten af. Gebruik een satéprikker om te controleren of de cake gaar is. De cake zou plakkerig moeten zijn maar niet nat. 
  • Laat de cake eerst 10 minuten afkoelen in de vorm en laat hem daarna volledig afkoelen op een rooster terwijl je de glazuur maakt. 

Maak nu het glazuur

  • Meng de fijngehakte chocola, cacao, olijfolie en de glucosestroop in een magnetron-proof kommetje. 
  • Smelt alles tot een glad geheel in je magnetron in korte zappen van een halve minuut, waarbij je tussendoor steeds even goed roert. 
  • Giet het glazuur over de afgekoelde cake uit. Gebruik de achterkant van een eetlepel om hem gelijkmatig te verspreiden en eventueel her en der over de rand te laten druppelen. 
  • Maak de cake af door grof zeezout over het nog natte glazuur te strooien. Gebruik zoveel of zo weinig als je zelf een goed idee lijkt. 
  • Laat de glazuur goed uitharden voor een extra crunch of eet de cake meteen op. 

Notities

Let op: als je zelf vegan bent of dit voor vegans bakt, kijk dan goed naar welke chocola je hiervoor koopt. De meeste chocolades met een hoog cacao-percentage zijn vegan, maar lang niet allemaal. 

Are you looking for the English version of this recipe? Go to DorothyPorker.com for vegan chocolate tea cake.

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment