Vette Sletten

Nigella’s Citroen Meringue Cake

Ik kan echt niet bakken, ik denk dat ik te veel van het gooi en smijt werk ben om het echt goed te kunnen. Maar om er toch iets van verbetering in te brengen probeer ik in elk geval eens in de week iets te bakken.

Ik was aan het fantaseren over citroen meringue koekjes, maar omdat ik het iets te vroeg vind in mijn leerweg naar bakker om eigen recepten te ontwikkelen ging ik op zoek naar een andere citroen meringue optie.

En ik heb het gevonden hoor! Nigella’s citroen meringue cake is eenvoudig en heerlijk, zelfs als je het een beetje verneukt zoals ik dat deed.

Ik denk dat het misging toen ik een extra eigeel bij het cake deeg deed omdat dit te droog leek, maar daarna ook het extra eiwit bij mijn meringue deed. En misschien heb ik ook minder suiker gebruikt dan er in het recept stond, omdat ik geen zin had om extra suiker van de bovenste plank te vissen.

Hij ziet er mooi uit en smaakte ook prima, dus eigenlijk is er niets aan de hand. Je vindt het recept hieronder, zonder mijn eigenwijsheden.

Nigella's Citroen Meringue Cake

Net iets eenvoudiger dan lemon meringue pie en door het luchtige en minder heftige van de citroencake, misschien ook net iets lekkerder.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd25 min
Gang: Dessert, Gebak
Keuken: Amerikaans, Brits, Engels
Trefwoord: bakken, Cake, citroen, Gebak, meringue, nigella, nigella lawson
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 125 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 4 grote eieren eiwit en -geel van elkaar gescheiden
  • 100 gr patentbloem
  • 25 gr maizena
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl bicarbonate of soda van de toko
  • rasp van 1 citroen
  • 4 tl sap van diezelfde citroen
  • 1/2 tl cream of tartar ook van de toko
  • 150 ml slagroom ongezoet en ongeslagen
  • 150 gr goede lemon curd verkrijgbaar bij o.a. de AH en Dille&Kamille

Instructies

  • Verhit je oven voor op 180 graden. Vet de randen van 2 springvormen in en bedek de bodem met bakpapier.
  • Meng nu de boter, het eigeel, de maizena, het bakpoeder, de bicarb, citroenrasp en 100 gram van de suiker goed samen. Voeg dan het citroensap toe en meng nog een keer goed door. Je hebt nu een dik cake deeg.
  • Verdeel dit deeg in tweeën en verspreidt iedere helft over de bodem van één van je springvormen. Volgens Nigella moet je dit rustig doen, maar ik vond frustratie en angst meer van toepassing. De laag ziet er echt eng dun uit, maar dit komt écht goed.
  • Wanneer je de eng dunne laag cake deeg over de twee springvormen hebt verspreidt kun je de meringue gaan maken. Mix de eiwitten samen met de cream of tartar tot er zachte pieken ontstaan. Voeg dan zo langzaam mogelijk de overgebleven 200 gram suiker toe. Mijn meringue was erg zacht en glanzend, idealiter eindig je met een luchtige lichte meringue.
  • Verspreidt nu de helft van de meringue over de ene laag cake deeg en de andere over de andere laag. Bak de twee helften 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot een sate prikker droog uit de cake komt.

Bouw je citroen meringue cake

  • Laat de cakes volledig afkoelen op een rooster voordat je de slagroom lobbig klopt. Let op: voeg geen suiker toe! Er komt al genoeg zoetigheid van de meringue en cake af!
  • Plaats je lelijkste cake ondersteboven op een cake plateau of bord. Trek voorzichtig het bakpapier van de cakelaag af. Verdeel nu de lemon curd over de onderkant van je lelijkste cake, tot deze goed verdeeld is en een beetje over de randen heen sijpelt. Verspreidt nu je lobbige room over de lemon curd.
  • Dit laatste is een beetje gepiel. Verwijder het bakpapier van de onderkant van je mooiste cake, zonder de cake ondersteboven te houden en te beschadigen. Plaats de cake daarna voorzichtig, meringuekant omhoog, op de lobbige room. Het resultaat zou een mooie gelaagde cake van meringue, cake, curd, room, cake en weer meringue moeten zijn.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for Nigella’s lemon meringue cake.

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment