VetteSletten

Salted Caramel Boterkoek

Dit recept voor salted caramel boterkoek vond ik op The Domestic Rebel en is de perfecte manier om restanten suiker en boter weg te werken. Als je je afvraagt wie er ooit suiker of boter overheeft dan zijn dat je nabestaanden nadat je deze boterkoek hebt opgegeten.

Een halve kilo suiker en een halve kilo boter zijn nu eenmaal niet heel erg goed voor je, maar wel heel erg lekker.

Ik maak deze boterkoek met mijn eigen gezouten karamelsaus omdat kant-en-klaar veel te duur is voor suikerwater met room.

Salted Caramel Boterkoek

Deel deze salted caramel boterkoek alsjeblieft uit. In je eentje overleef je ze niet. 
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd1 uur
Gang: Snack
Keuken: American
Trefwoord: bakken, boterkoek, gezouten caramel, gezouten karamel, salted caramel
Porties: 10 personen

Ingrediënten

Voor de karamelsaus

  • 175 gr suiker
  • 4 el water
  • 300 ml room
  • zeezout

Voor de boterkoek

  • 50 gr boter
  • 455 gr ongezouten boter, kamertemperatuur
  • 225 gr suiker
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 el vanille extract
  • 480 gr bloem

Instructies

Maak de karamelsaus

  • Let op: om de boterkoek te maken moet de saus eerst goed afgekoeld zijn, laat de saus daarom minimaal een uur afkoelen. 
  • Laat de suiker met het water in een steelpan met dikke bodem langzaam opwarmen tot de suiker is opgelost. Dit is niet het moment om te roeren, met de pan te schudden of anderzijds druk te doen. 
  • Zet het vuur nu hoog en breng het suikerwater flink aan de kook. Laat het doorkoken tot er een goudbruine karamel ontstaat. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten. 
  • Verwijder de pan van het vuur. Kijk uit: de karamel is heet! 
  • Voeg de room, boter en zout naar smaak toe terwijl je flink roert. Het geeft niet als de karamel begint te klonteren. Met stevig doorroeren komt het goed. 

Maak de boterkoek

  • Als de saus is afgekoeld kun je aan de boterkoek beginnen. Verwarm je oven voor op 160-180 graden en bedek een bakvorm van ongeveer 22 bij 33 cm met bakpapier. 
  • Meng de boter en de suikers tot een luchtig geheel. Omdat poedersuiker en handmixers samengaan gebruik ik hier zelf mijn keukenmixer voor. 
  • Voeg nu de vanille extract en bloem toe en mix tot er een los deeg ontstaat.
  • Verspreidt de helft van het deeg in je bakvorm en bak deze eerste laag 15 minuten in je oven. Het is het slimst om de rest van het deeg intussen even in je koelkast te bewaren. Zo blijft het handelbaar voor de laatste stap. 
  • Haal na 15 minuten de eerste laag uit de oven. Het deeg is nog helemaal niet gaar, dit is de bedoeling! Giet de karamelsaus over de eerste laag en verkruimel hier de rest van het deeg overheen.
  • Bak de boterkoek nu in 25-30 minuten af in je oven. De boterkoek lijkt dan nog niet gaar, maar tijdens het afkoelen gaart hij door. Laat de boterkoek nu volledig afkoelen voordat je hem in repen snijdt en sterf een gelukkige dood. 

Notities

Let op: mijn oven stookt hoog, dus ik bak vaak op 160 graden waar anderen beter op 180 graden kunnen bakken.

Are you looking for the English version of this recipe? Go to DorothyPorker.com for the recipe for salted caramel butter bars.

Spread the love
  • 10
    Shares


Related Posts

Leave a Comment