Vette Sletten – Foodblog

Met Miso Opgevoerde Hummus en Kikkererwten-Knoflook Dip

Na de pompoen, chocolade en andere hummus-verschrikkingen snap ik dat hummus met miso ook behoorlijk dubieus klinkt.

Gelukkig was het niet mijn idee, maar dat van Lucky Peach, en dient de miso in dit hummus-recept een heel ander doel dan de smaak van ‘gewone’ hummus verhullen. Wat de miso hier doet is namelijk de smaak van de hummus oppompen tot een soort megablubberpower hummus. En dat is natuurlijk alleen maar goed.

Ik heb de eerste paar keren dat ik dit maakte wel flink ruzie gehad met het recept. Er was geen beweging te krijgen in de eerste kikkererwten die ik in mijn keukenmachine stopte. Gelukkig wees iemand me er op dat het kookvocht van de kikkererwten hierbij kon helpen.

Toen bleek dat mijn hummus wel erg stevig werd als hij eenmaal was afgekoeld. Ik las een paar weken geleden God-weet-waar dat ijsklontjes hierbij kunnen helpen en ZOMG, nu heb ik de lekkerste zelfgemaakte hummus ooit.

Update: Kikkererwten-Knoflook Dip

Ik heb het recept hieronder geüpdatet met een knoflook hummus-achtige dip. Of gewoon kikkererwten-knoflook dip als je hummus netjes hummus wil noemen en andere dingen met kikkererwten netjes een andere naam wil geven.

Je kunt de kikkererwten-knoflook dip gewoon zo eten maar ook gebruiken voor:

Hummus met Miso en Kikkererwten-Knoflook Dip

Dit alles-behalve authentieke recept komt uit Power Vegetables van Lucky Peach. Je kunt 'm nog heftiger maken met een hele berg gepofte knoflook. Dan is het misschien geen hummus meer, maar nog steeds lekker.
Gang Beleg, Bijgerecht, Dip, Snack
Keuken Arabisch, Midden Oosters, Vegan, Vegetarisch
Trefwoord chickpeas, dip, hummus, miso, sauce, Vegan
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten ongeveer 8 uur geweekt
  • 1 tl baksoda
  • 60 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijn gedrukt en gepeld
  • 60 ml vers citroensap
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl komijn gemalen
  • 120 ml tahini
  • 1 el miso
  • 180 ml kookvocht van de kikkererwten
  • 3 ijsklontjes

Voor de kikkererwten knoflook dip

  • 1 portie van het bovenstaande
  • 3 bollen knoflook tenen van elkaar scheiden, maar niet pellen
  • olijfolie veel

Instructies

  • Giet de geweekte kikkererwten af, stort ze uit op een theedoek en droog ze een beetje af. 
  • Hevel ze vervolgens over naar een steelpan met een dikke bodem en roer ze op matig vuur stevig door elkaar met de baksoda. Hou dit ongeveer 2 tot 3 minuten vol. 
  • Zet de kikkererwten nu tot ongeveer anderhalve centimeter onder met koud water en breng ze aan de kook. 
  • Laat de kikkererwten doorsudderen tot ze zacht zijn. Dit duurt zo'n 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van je kikkererwten. Gebruik een soeplepel om het schuim en de velletjes die af en toe boven komen drijven af te romen. Voeg extra water toe als de kikkererwten droog dreigen te komen staan. 
  • Giet de kikkererwten af, maar bewaar het kookvocht. Dit komt zo nog van pas. 
  • Plaats de kikkererwten samen met de olijfolie en knoflook in een keukenmachine. Voeg alvast een eerste scheut kookvocht toe en maal de kikkererwten minimaal 2 minuten goed fijn. Blijft je keukenmachine steken, voeg dan wat meer kookvocht toe. 
  • Voeg nu de citroensap, zout, komijn tahini, miso en ijsklontjes (en de gepofte knoflook als je dip maakt, zie hieronder) toe en maal het geheel nog 2 minuten goed door. Blijft je keukenmachine op het einde steken omdat de hummus zo fijn is, gebruik dan een pollepel om de hummus flink door te roeren tot de ijsklontjes gesmolten zijn.
  • Je hummus is nu klaar. Volgens Lucky Peach is hij warm het lekkerst, maar ik vind hem koud lekkerder. 

Voor de kikkererwten-knoflook dip

  • Onderdruk eerst de behoefte om dit knoflook-hummus te noemen. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten, voeg je er iets aan toe dan is het geen hummus meer. Daarom noemen we dit een dip. D I P.
  • Verwarm de oven voor op 160 C.
  • Spreid de ongepelde losse knoflooktenen in een even laag in een ovenschaal en bedek ze dunnetjes met de olie en flink zout.
  • Pof de knoflooktenen in ongeveer 30-45 minuten zacht.
  • Pel of plet de knoflookteentjes om de knoflookprut uit de schil te krijgen.
  • Voeg de gepofte knoflook met de andere ingrediënten uit stap 7 toe aan de hummus die dan geen hummus meer is.

Notities

In de koelkast blijft de hummus nog 2 dagen goed. Ik top de mijne graag af met za'atar of sumac van de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Ze verkopen dit ook bij grotere supermarkten, maar de smaak is vaak minder en de prijs 3x zo hoog.
Als je geen feestje geeft en alleen woont kun je dit recept het beste halveren, of je moet graag halve liters hummus in twee dagen wegwerken. Ik veroordeel je niet.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for miso-amped hummus.

Spread the love
  • 9
    Shares


Related Posts

Leave a Comment