VetteSletten

Met Miso Opgevoerde Hummus

Na de pompoen, chocolade en andere hummus-verschrikkingen snap ik dat hummus met miso ook behoorlijk dubieus klinkt.

Gelukkig was het niet mijn idee, maar dat van Lucky Peach, en dient de miso in dit hummus-recept een heel ander doel dan de smaak van ‘gewone’ hummus verhullen. Wat de miso hier doet is namelijk de smaak van de hummus oppompen tot een soort megablubberpower hummus. En dat is natuurlijk alleen maar goed.

Ik heb de eerste paar keren dat ik dit maakte wel flink ruzie gehad met het recept. Er was geen beweging te krijgen in de eerste kikkererwten die ik in mijn keukenmachine stopte. Gelukkig wees iemand me er op dat het kookvocht van de kikkererwten hierbij kon helpen.

Toen bleek dat mijn hummus wel erg stevig werd als hij eenmaal was afgekoeld. Ik las een paar weken geleden God-weet-waar dat ijsklontjes hierbij kunnen helpen en ZOMG, nu heb ik de lekkerste zelfgemaakte hummus ooit.

Hummus met Miso

Dit alles-behalve authentieke recept komt uit Power Vegetables van Lucky Peach
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 min
Gang: Beleg, Bijgerecht, Dip, Snack
Keuken: Arabisch, Midden Oosters, Vegan, Vegetarisch
Trefwoord: chickpeas, dip, hummus, miso, sauce, Vegan

Ingrediƫnten

  • 200 gram gedroogde kikkererwten ongeveer 8 uur geweekt
  • 1 tl baksoda
  • 60 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijn gedrukt en gepeld
  • 60 ml vers citroensap
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl komijn gemalen
  • 120 ml tahini
  • 1 el miso
  • 180 ml kookvocht van de kikkererwten
  • 3 ijsklontjes

Instructies

  • Giet de geweekte kikkererwten af, stort ze uit op een theedoek en droog ze een beetje af. 
  • Hevel ze vervolgens over naar een steelpan met een dikke bodem en roer ze op matig vuur stevig door elkaar met de baksoda. Hou dit ongeveer 2 tot 3 minuten vol. 
  • Zet de kikkererwten nu tot ongeveer anderhalve centimeter onder met koud water en breng ze aan de kook. 
  • Laat de kikkererwten doorsudderen tot ze zacht zijn. Dit duurt zo'n 30 minuten tot een uur, afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van je kikkererwten. Gebruik een soeplepel om het schuim en de velletjes die af en toe boven komen drijven af te romen. Voeg extra water toe als de kikkererwten droog dreigen te komen staan. 
  • Giet de kikkererwten af, maar bewaar het kookvocht. Dit komt zo nog van pas. 
  • Plaats de kikkererwten samen met de olijfolie en knoflook in een keukenmachine. Voeg alvast een eerste scheut kookvocht toe en maal de kikkererwten minimaal 2 minuten goed fijn. Blijft je keukenmachine steken, voeg dan wat meer kookvocht toe. 
  • Voeg nu de citroensap, zout, komijn tahini, miso en ijsklontjes toe en maal het geheel nog 2 minuten goed door. Blijft je keukenmachine op het einde steken omdat de hummus zo fijn is, gebruik dan een pollepel om de hummus flink door te roeren tot de ijsklontjes gesmolten zijn.
  • Je hummus is nu klaar. Volgens Lucky Peach is hij warm het lekkerst, maar ik vind hem koud lekkerder. 

Notities

In de koelkast blijft de hummus nog 2 dagen goed. Ik top de mijne graag af met za'atar of sumac van de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Ze verkopen dit ook bij grotere supermarkten, maar de smaak is vaak minder en de prijs 3x zo hoog.
Als je geen feestje geeft en alleen woont kun je dit recept het beste halveren, of je moet graag halve liters hummus in twee dagen wegwerken. Ik veroordeel je niet.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for miso-amped hummus.

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment