Vette Sletten

Over Vette Sletten

Hallo daar! Je vraagt je misschien af, wie is deze idioot?! Ik ben het! Mieke. En ik hou van eten.

Maar écht, ik [wilde handgebaren] HOU [tapdansje] van eten [BODYBUILDER POSE].

Ik hou zoveel van eten dat liedjes met eten erin sneller mijn lievelingsliedje worden dan liedjes zonder eten. Ik koop liever kleren waar iets van eten op zit (behalve vlekken dan, die maak ik zelf) dan serieuze kleren. Ik hou zoveel van eten, dat ik niet 1 maar 10 of meer food gerelateerde tattoos heb. Afhankelijk van welke je meetelt

Ik hou zoveel van eten dat mijn favoriete speelgoed de Lego hamburgertent was. Ik hou zoveel van eten dat ik mijn kat Noedel heb genoemd. Ik hou zoveel van eten dat ik voor Halloween een keer de Death Metal Hamburger was. Ik hou zoveel van eten dat de momenten tussen de maaltijden voor mij eigenlijk niet tellen, behalve om te plannen wat ik straks ga eten. Mijn vakantieplanning bestaat uit een checklist van dingen die ik moet proeven en plekken waar ik moet eten. De helft van mijn boeken, en ik heb er veel, gaan op de één of andere manier over eten.

Kortom: eten is mijn leven.

Ik heb altijd gegeten, en dan bedoel ik [meer handgebaren] echt, écht gegeten. Ik ben begonnen met ‘koken’ toen ik een jaar of 13 was en ben echt serieus (maar wel thuis) gaan koken toen ik 24 was en in Londen woonde.

Toen het internet en social mediablergh begonnen, en omdat ik een beetje een nerd ben (oké, ik heb bijna 15 jaar in social media en online marketering gewerkt en was vanaf ongeveer 1995 al op allerlei message boards te vinden) ben ik foto’s van mijn eten gaan maken en delen. Daarop volgde al snel de receptverzoekjes. Om niet 100x hetzelfde verhaal te copy-pasten begon ik toen een blog. En maakte ik daar weer een einde aan. Kaput.

Maar 2 jaar later bleven mensen me maar herkennen als “Die ene van dat lekkere eten, toch?” De. Hele. Fucking. Tijd. Dus ik zuchtte eens diep, en ontwaakte Dorothy Porker terug uit de dood. Maar Dorothy Porker werkt natuurlijk voor geen meter in het Nederlands, dus nu ben je hier, op Vette Sletten.

Wat kun je verwachten van Vette Sletten?

Ik ben een echte alleseter. Ik kan het niet betalen, maar sterrenrestaurants vind ik fantastisch. Voor een goeie vette hap ben ik ook prima te porren. En dus ook voor eigenlijk alles wat daartussenin zit. Zolang het eten is dat zijn pretenties niet ten boven of ten onder gaat vind ik het allemaal prachtig.

Thuis kook ik het liefst dingen die binnen een half uur* op tafel staan en ben ik erg van de kleine moeite en het grote plezier. Van Koreanse gefrituurde kip, tot veganistische Sezchuanpeper potstickers. Van slow cooker rendang tot gewoon een simpel Frans kippetje uit de oven. Het mag super intens maar ook subtiel zijn, zolang het maar niet laf is.

Ik ben niet vegan, maar ik probeer wel het milieu en mensenrechten in de gaten te houden. Daarom probeer ik, voor zover mijn budget dit toelaat, lokale seizoensproducten te kopen, van kleine winkeliers. En ik probeer minstens 5 dagen in de week vegetarisch of veganistisch te eten.

*Soms ben ik iets langer bezig, maar dat is meestal een geval van dingen in de slowcooker of sous-vide gooien en wachten.

Maar wie zijn de Vette Sletten dan?

Ik ben helemaal niet meervoud, maar toen ik de naam had bedacht liet ze me niet meer los. De naam is geïnspireerd door dit essay van mijn zus Flavia, over ‘schoon eten’ en ‘vieze’ vrouwen.

Naast Vette Sletten run ik deze site ook in het Engels onder de naam Dorothy Porker. Naast mijn liefde voor eten ben ik fervent lezer en niet-praktiserend schrijver. Die naam is geïnspireerd door Dorothy Parker. Zij was een legendarische Amerikaanse dichter, schrijver, criticus en satirist uit New York en stond vooral bekend om haar scherpe tong en ijzersterke bullshit detector.

Ik hou ontzettend veel van haar en kan haar werk niet genoeg aanraden [maar doe het hier toch].

Het is prima als je niets met literaire referenties of politiek hebt, zolang je maar blijft voor het eten [tenzij je tegen gelijke rechten en een eikel bent].

Samenwerkingen

Zolang we echt goed bij elkaar passen en er een eerlijke ruil van geld, goederen of bronnen plaatsvindt sta ik open voor samenwerkingen. Ik ben een hobbyist met beperkte middelen en betaal alles zelf, dus ben je een groot bedrijf, dan maak je me niet blij met korting of ‘naamsbekendheid’ (tenzij je KitchenAid of SMEG bent, bel me 😉 maar wel voor geld. Ben je klein, lokaal en professioneel, en passen we echt bij elkaar, dan komen we er mogelijk wel op een andere manier uit.

Je kunt contact met me opnemen via vettesletten apestaartje google mail punt com. Begrijp je niet hoe dit email adres werkt, dan kunnen we sowieso beter niet samenwerken. Kom je er wel uit dan wil ik best mijn bereik en andere ongein met je delen.

Kijk lekker rond, volg me op Instagram voor visueel geweld, Twitter voor artikelen of op Pinterest om te zien waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Of geniet gewoon eerst even lekker van mijn favoriete tekenfilm.