VetteSletten

Geplantificeerde Tofu Larb Gai

Larb Gai is, als ik het internet moet geloven, een Thais gerecht dat normaal gesproken met kip- of varkensgehakt wordt klaargemaakt. Aangezien ik vrijwel gestopt ben met verwerkt vlees kopen, leek mij dit een uitstekende kandidaat om voor plantificatie.

In het oorspronkelijke recept zit ook vissaus. Ik wilde al een tijdje kijken of miso (met water) hier echt zo’n goede vervanging voor is, en dat klopt. Dus bij deze.

Vegan Larb Gai van Tofu

Fris, vegan en snel op tafel. Deze salade wraps zijn perfect voor de zomer.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
30 min
Gang: Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: plantificeren, thais, tofu, Vegan, vegetarisch
Porties: 2

Ingrediënten

Voor de tofu

  • 1 blok stevige tofu
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el maizena

Voor de saus

  • 2 el maizena
  • 3 el water
  • 2 el limoensap
  • 1/2 el miso pasta van de toko
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el geraspte gember
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 citroengras fijngehakt (alleen de kern)
  • 2 rawit (kleine chilipepers) fijngehakt, zaden verwijdert

Om het af te maken

  • 1 sjalotje in dunne ringen
  • 1/3 c korianderblad
  • 1/3 c verse muntblaadjes
  • 3 el pinda's of cashewnoten grof gehakt
  • 8-10 kleine slablaadjes ik gebruik botersla of little gems

Instructies

Voor de tofu

  • Pers de tofu een half uur tussen een paar vellen keukenpapier op een ovenschaal onder een zwaar gewicht om het vocht eruit te drukken. Ik gebruik hier mijn Le Creuset voor.
  • Verkruimel de tofu in fijne stukken in een kom tot het formaat van geruld gehakt.
  • Meng de maizena met één eetlepel van de olie en flink wat zout. Verdeel dit mengsel goed over de verkruimelde tofu.
  • Verhit de overgebleven olie in een koekenpan en bak de verkruimelde tofu krokant. Laat de tofu uitlekken op nog wat keukenpapier. Als je niet meer pannen vies wil maken kun je de tofu na deze stap ook in de pan laten zitten, maar de saus maakt de tofu dan weer wat week.

Voor de saus

  • Make een papje van de maizena, het water, de limoensap, de miso en de bruine suiker.
  • Verhit de olie waar je de tofu in hebt gebakken opnieuw, of gebruik verse olie en verhit deze.
  • Bak de gember, knoflook, citroengras en chilipeper ongeveer een minuutje aan, tot de geuren vrij komen. Let erop naar de volgende stap te gaan voor de knoflook aanbrandt, want dat is echt niet lekker.
  • Voeg het papje van maizena, limoen, miso en suiker toe, roer stevig en verwijder van het vuur zodra de saus is ingedikt. Dit gaat meestal behoorlijk snel.
  • Voeg nu het tofu-gehakt, de sjalotjes, munt en koriander toe en roer goed door zodat alles mooi gelijkmatig verdeeld is en bedekt is in een dunne laag saus.
  • Serveer in of met de slablaadjes en nog meer verse munt, koriander en grof gehakte pinda's of cashewnoten.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for tofu larb gai lettuce wraps.

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment