VetteSletten

Smokey Zoete Aardappel Burgers

Ik ben geen fan van vegaburgers uit de supermarkt. Ze zijn droog en deprimerend, iets wat ze in principe dan wel weer gemeen hebben met (over)bewerkt vlees.

Ik vond deze smokey vegaburgers van zoete aardappel op How Sweet Eats toen een vegetarische vriendin kort op elkaar langs kwam om te eten en ik haar niet nog een keer gado gado voor kon zetten.

Inmiddels heb ik het recept behoorlijk aangepast. Met als laatste aanpassing de verwijdering van het ei, omdat ik er niet uitkwam waarom het er überhaupt in zat. Het is inmiddels dus, net als die vriendin, een volwaardige veganburger. Ik vind het zelf de lekkerste vegan burger die ik ken.

Hij staat ook nog eens sneller op tafel dan je denkt en is vrij makkelijk aan te passen als je niet alles in huis hebt.

In het begin gebruikte ik ook boterbonen, zoals in het oorspronkelijke recept staat, maar ze verkopen hier tegenwoordig ontzettend lekkere bonenmixen die je burger meer textuur geven. Voor de burgers op de foto gebruikte ik een mix van o.a. boterbonen, zwarte bonen en kikkererwten van Bio+.

Smokey Zoete Aardappel Burgers

Dit zijn de lekkerste vegaburgers die je zelf thuis kunt maken. 
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd55 min
1 uur
Totale tijd1 uur 10 min
Gang: Avondeten
Keuken: Amerikaans, Vegan
Trefwoord: Hamburger, Vegaburger, Veganburger, Zoete Aardappel
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 grote zoete aardappel
  • 1/2 blik bonen naar keuze
  • 1 hele bol knoflook
  • 40 gr bloem
  • 1 1/2 tl gerookte paprika
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl vers gemalen zwarte peper
  • 1/8 tl komijn
  • 2-3 tl olijfolie
  • 100 ml yoghurt optioneel, ongezoet indien vega

Instructies

Pof de knoflook

  • Let erop dat je de knoflook poft voor je aan de rest van het recept begint. Wil je het proces versnellen vervang dan de gepofte knoflook met knoflookpoeder in onderstaand recept.
  • Verwarm je oven voor op 180 graden en snij de top van de knoflook bol af, zodat alle tenen (deels) zichtbaar zijn. Giet voorzichtig 2 theelepels olijfolie over de bol en laat deze 10 minuten intrekken. 
  • Plaats de bol nu in de voorverwarmde oven en laat de knoflook in 30-45 minuten langzaam gaar worden tot zij zacht en smeuïg is.

Maak de burgermix

  • Prik met een vork rondom gaatjes in je aardappel en plaats hem 5 minuten in de hoogste stand op wat keukenpapier in de magnetron. Keer de aardappel om en laat hem nog 5 minuten in de hoogste stand 'poffen' in je magnetron. 
  • Laat de aardappel afkoelen zodat hij wat handelbaarder is.
  • Spoel je bonen goed af en plaats ze in een grote kom met de afgepelde en afgekoelde zoete aardappel, 2 van de gepofte knoflooktenen, de kruiden en de bloem. Meng alles goed door elkaar. 
  • Let erop dat je niet alle bonen plet of kapot drukt zodat je wat textuurverschillen in je burger behoudt.
  • Laat het mengsel afkoelen in je koelkast, minimaal 1 uur. Het mengsel blijft los en smeuïg, maar wordt iets makkelijker om mee te werken als het kouder is. Je kunt deze stap overslaan als je, zoals ik, geen geduld maar wel honger hebt.

Bak je burgers

  • Verhit een paar eetlepels olijfolie in een anti-aanbak pan. Let erop dat de pan en de olie echt goed heet zijn voor je het aardappelmengsel toevoegt. 
  • Vorm het zoete aardappel mengsel voor zover mogelijk in een hamburgervorm. Ze hoeven er niet perfect uit te zien, want ze corrigeren zichzelf een beetje terwijl ze aan het bakken zijn.
  • Zoals gezegd is het mengsel behoorlijk nat, maar als je pan en olie heet genoeg zijn wordt de buitenkant krokant en houdt de burger zich verder goed.
  • Bak de burgers ongeveer 3-4 minuten aan elke kant, tot de buitenkant krokant is en er wat kleur op komt.
  • Heb je behoefte aan een saus bij je burger dan kun je het restant van de geroosterde knoflook mengen met wat yoghurt, zout en peper.

Notities

Deze burgers doen het ook prima met een eenvoudige guacamole of een stevige dosis Sriracha.
Als ik bezoek heb serveer ik de burgers met wat naan brood. Maar omdat je in principe al een hele aardappel en een half blik bonen naar binnen aan het werken bent is de burger op zich vullend genoeg en hoeven er wat mij betreft geen koolhydraten bij.
In mijn eentje eet ik 'm dan ook meestal met wat plakjes avocado of een makkelijke salade.

Looking for the English version of this recipe? Go to DorothyPorker.com for smokey sweet potato burgers.

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment