VetteSletten

Zoete Aardappel Burrito

Ik ben gek op draagbare snacks.

Ik at mijn eerste burrito (Knorr Wereldgerechten niet meegerekend) in San Francisco. Amerikaanse vrienden togen mij en mijn jetlag mee naar Puerto Alegre in The Mission, waar ik niet helemaal begreep hoe het werkte en een burrito met kaas bestelde. Wat dus eigenlijk gewoon een tortilla is, met een blok gesmolten kaas erin, en dan nog meer gesmolten kaas erop.

Het was echt een fantastische burrito (alhoewel de red mole chilaquiles die ik er de volgende ochtend at pas écht onvergetelijk waren), maar ook een burrito waar ik na twee hapjes niet verder mee kwam (zie ook de Chicago deep dish pizza die ik een paar jaar ervoor probeerde), en waar ik in principe mijn hele bezoek nog op had kunnen teren.

Deze burrito is niet zo dodelijk maar minstens zo lekker. Ik vond ‘m in Power Vegetables van wijlen lijfblad Lucky Peach, van de makers van Ugly Delicious op Netflix. Hij vult ook goed, maar je hoeft erna niet perse een dutje te doen (al mag dat natuurlijk wel). Dit maakt ‘m perfect voor lange autoritten naar bijvoorbeeld Frankrijk (ik wil gewoon naar Frankrijk, laat me).

Zoete Aardappel Burrito

Deze zoete aardappel burrito uit Power Vegetables van Lucky Peach is de perfecte draagbare snack voor onderweg (ook van de keuken naar de bank bijvoorbeeld). 
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd30 min
Totale tijd50 min
Gang: Avondeten, Lunch, Onderweg, Snack
Keuken: Amerikaans, Mexicaans, Vegan, Vegetarisch
Trefwoord: burrito, Vegan, vegetarisch, Zoete Aardappel
Porties: 2

Ingrediënten

  • 1 c gekookte en afgekoelde rijst
  • 2 grote tortillas naar keus
  • 2 el zure room
  • 1/2 c geraspte kaas
  • 1 c zwarte of kidneybonen afgespoeld
  • 1/2 avocado in reepjes of blokes
  • ingelegde jalapeño-schijfjes

Voor de zoete aardappel

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl chilipoeder
  • zout en peper naar smaak

Voor de pico de gallo

  • 3 grote tomaten in fijne blokjes
  • 1 kleine sjalot, fijngehakt afgespoeld met koud water
  • sap van 1 limoen
  • 1 bos koriander, fijngehakt inclusief de steeltjes

Instructies

Maak de zoete aardappel

  • Verhit je oven voor op 200 C en bedek een bakplaat met bakpapier. 
  • Men je zoete aardappelblokjes met de olie en de kruiden. Verspreidt ze over het bakpapier in een enkele laag. Bak de blokjes in 30 minuten zacht van buiten en krokant van binnen en keer ze halverwege even om.
  • Let op: je blokjes zouden ongeveer een halve centimeter groot moeten zijn, maar dit luistert niet heel erg nauw. Je kunt de aardappel ook schillen, ik ben daar zelf te lui voor. 

Maak de pico de gallo

  • Meng de tomaten, het sjalotje, de koriander en limoen in een kom. Dat is het. Dat is het recept. Ook lekker met nachos. 
  • Ik haal zelf de zaadlijst uit mijn tomaten omdat Nederlandse tomaten niet voor niets wasserbommen worden genoemd door onze oosterburen en je naar mijn mening veel smaak verliest als je ze laat zitten. Met goede kwaliteit tomaten zou dit geen issue moeten zijn. 

Maak je burrito

  • Plaats je tortilla op een plat oppervlak. 
  • Leg een vierkant vel aluminiumfolie naast je tortilla. 
  • Leg nu eerst een laag van ongeveer de helft van de rijst in het midden van de tortilla, daarna de helft van de bonen, dan de zoete aardappel, de avocado, de pico en uiteindelijk, indien je deze gebruikt, de jalapeño, kaas en zure room.
  • Vouw de smalste tegenover elkaar liggende zijden naar binnen toe. Vouw hierna de wijdste zijde over de smalste zijdes en de vulling van je burrito. 
  • Trek de vulling goed aan en rol je burrito nu strak op voordat je hem strak in de folie rolt en inpakt. 
  • Als je van bovenstaande geen kaas kunt maken, dan is deze video ontzettend handig. Let erop dat je waarschijnlijk meer vulling hebt dan in de demo. Met een paar keer oefenen komt het goed. 

Notities

Peter Meehan doet ook nog salsa verde in zijn burrito, maar het is erg lastig om tomatillos te vinden in Nederland en ze waren toevallig net overal uitverkocht. Omdat er al best veel smaken in de burrito zitten vind ik het persoonlijk niet echt een gemis. 
Zo kun je ook de zure room en kaas weglaten om de burrito vegan te maken, of andere dingen weglaten gewoon omdat je die niet lekker vindt. Zolang je er maar iets in doet, anders wordt het wel erg karig. 
Als je niet graag twee dagen achter elkaar hetzelfde eet en het meeste wil maken van een zoete aardappel dan kun je ook één dag mijn zoete aardappelfriet maken en ze de volgende dag in deze burrito proppen. 

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for vegetarian sweet potato burritos

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment