Vette Sletten

Fry-off: Japanse-stijl ‘Kapsalon’ Octopus

UPDATE: Nadat ik deze challenge deed verscheen dit artikel op The Guardian (Engels-talige link) en heb ik besloten geen octopus meer te eten. Wil je weten hoe je duurzamere keuzes kunt maken aan tafel? Dan is dit artikel op de New York Times ontzettend behulpzaam en nuttig

Tijdens mijn eerste echte interactie met Nombelina kreeg ik het boek Recepten uit Tokyo nadat we al honderd keer ZOMG LEKKER naar elkaar hadden geroepen.

Het is daarom niet meer dan logisch dat ik voor onze eerste challenge iets heb gemaakt dat geïnspireerd is op een recept uit dat boek én op de stad waar Nombelina woont: Rotterdam.

Maar dat is eigenlijk niet eens hoe ik op dit recept kwam. We waren gewoon weer eens wat met elkaar aan het fantaseren over ‘Kapsalon’-zus en ‘loaded fries’-zo en dit was gewoon één van de eerste dingen die in me op kwam waarvan ik meteen wist dat ik het moest maken.

Het combineert drie van allerfavorietstedingen aller tijden (ik heb teveel favoriete dingen als het om eten gaat): Sichuanpeper, Kewpie mayo en octopus.

Het oorspronkelijke recept heet Tako No Kara Age. Je maakt het met in de pan gefrituurde flespompoen in plaats van met zoete aardappelfriet. Het leek me dat dit in z’n geheel op een hoopje met een gezonde dosis Kewpie ook prima zou werken. En daar is geen woord van gelogen.

Benieuwd naar Nombelina’s Japanse-stijl ‘kapsalon’? Je vindt haar okonomi loaded fries hier

Japanse-stijl 'Kapsalon' met Octopus

Deze 'kapsalon' met zoete aardappel friet en octopus is geïnspireerd door Tako No Kara Age uit Maori Murota's Recepten uit Tokyo
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 15 min
Gang: Avondeten, Snack
Keuken: Aziatisch, Fusion, Japans, Rotterdams
Trefwoord: friet, kapsalon, octopus, patat, Zoete Aardappel
Porties: 1

Ingrediënten

Voor de friet

  • 1 grote zoete aardappel
  • 2 el maizena
  • 1/2 tl gemalen witte peper
  • 1/2 tl knoflookpoeder

For the octopus

  • 2 tentakels octopus voorgekookt, zie instructies
  • 2 el soja saus
  • 1 el sake geen dure plz
  • 1/2 teen knoflook geperst of geraspt
  • 1 el verse gember geraspt
  • 3 el aardappelzetmeel van de toko
  • neutrale olie om in te bakken ik gebruik zonnebloem

Om de 'kapsalon' af te maken

  • 1 limoen
  • 1 el Sichuanpeper grof geplet met een vijzel
  • 1 el bosuitjes fijngehakt
  • Kewpie mayo naar smaak

Instructies

Bereid de octopus één dag van te voren voor

  • Laat de octopus schoonmaken door je visboer. In principe halen ze dan de kop er even voor je af en maken ze die dan even leeg voor je. Je zou thuis moeten komen met de lege kop en een hula-rokje van tentakels. 
  • Breng een grote pan met water aan de kook. Temper de octopus door hem drie keer langzaam in de pan te laten zakken en er na ongeveer 15 tellen weer even uit te halen. Na de derde keer laat je hem gewoon in het water liggen. 
  • Kook de octopus in ongeveer een uur gaar, met de deksel half op de pan. 
  • TIP: Om te voorkomen dat je huis helemaal naar octopus gaat ruiken is het slim om een stuk brood tussen de rand van de pan en het deksel te klemmen. Dit voorkomt ook meteen dat de pan dicht valt. 
  • Haal de octopus van het vuur maar laat hem in het kookvocht in zijn geheel afkoelen. 
  • Ik verdeel mijn octopus bij voorkeur in vier porties van 2 tentakels en een kwartje kop per persoon en vries de stukken die ik niet gebruik in. 

Maak de zoete aardappel friet

  • Gebruik mijn recept voor zoete aardappelfriet om de friet te maken, maar vervang het kruidenmengsel uit het oorspronkelijke recept met de witte peper en de knoflookpoeder. 

Maak de octopus af

  • Meng de sojasaus met de sake, knoflook en gember. 
  • Snij de octopus in kleinere hapklare stukken, van ongeveer 2.5cm lang, en marineer deze ongeveer 15 minuten in het soja-sake mengsel. 
  • Verwijder de octopus uit de marinade en dep de stukken goed droog. Plaats het aardappelzetmeel in een zakje en doe de stukken octopus erbij. Schudt het zakje goed zodat de octopus met een gelijkmatige laag aardappelzetmeel is bedekt.
  • Frituur de octopus nu in een laag olie van ongeveer 4 centimeter diep in een koekenpan of hapjespan, tot de stukjes goudbruin en krokant zijn. De octopus is al gaar, dus je hoeft ze niet heel lang door te bakken. 

Maak de 'kapsalon'

  • Verdeel de stukken octopus over de zoete aardappel friet. Strooi hierna de Sichuanpeper en bosui eroverheen. Serveer met schijfjes limoen en de fles Kewpie mayo zodat je deze er echt aan het einde overheen kunt knijpen alle smaken tot leven te brengen. 

Notities

Je kunt dit recept uiteraard nog steeds met flespompoen maken. Snij de pompoen hiervoor in gelijke delen van ongeveer 3-4 cm groot en frituur deze eerst in de olie, voordat je de octopus frituurt. De kewpie mayo hoort er dan officieel niet bij, maar maakt het voor mij wel echt af. 

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for Japanese inspired loaded fries with octopus.

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment