VetteSletten

Gefrituurde Ansjovis met Koriander

Het eerste boek uit de Phaidon-reeks van nationale klassieke kookboeken dat ik kocht was het India Cookbook van Pushpesh Pant. Ik hoopte door dit boek de keuken beter te leren kennen, maar het land is zo weids en de keuken zo divers en breed dat ik er eigenlijk nooit uitkom wat ik uit dit boek moet maken.

Behalve dit ene recept.

Het heet Kothmiratil Macchi, een kustgerecht dat in het boek wordt gemaakt met haring of ‘whitebait’. Sinds ik op mijn 19e in Spanje voor het eerst boquerones fritos at ben ik gek op hele kleine gefrituurde visjes. Het is naast octopus denk ik mijn favoriete eten van alles, dus toen ik dit recept zag moest ik het maken.

‘Whitebait’ versus ansjovis

Ik kan zelf nooit een goede vertaling vinden voor ‘whitebait’ en kan het ook vrij zelden terugvinden op de markt. Omdat het om jonge vis gaat is het ook niet duurzaam, dus gebruik ik hiervoor eigenlijk altijd verse ansjovis. Vraag wel even aan je visboer hoe de ansjovis gevangen is, want dat beïnvloed de duurzaamheid behoorlijk.

Ik maak ze zelf schoon omdat ik ze net te groot vind om de koppen goed krokant te krijgen voor je de koriander en andere kruiden aanbrandt. Hoe meer je haalt hoe meer werk het is, maar als je eenmaal kunt beginnen met eten is het 1000% de moeite waard.

Gefrituurde ansjovis met koriander

Deze zoute krokante smaakbommetjes zijn precies wat je verdient na het harde werk dat je erin hebt gestopt om ze op tafel te krijgen.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Marineren30 min
Totale tijd30 min
Gang: Avondeten, Snack
Keuken: Aziatisch, Indiaas
Trefwoord: ansjovis, gebakken vis, gefrituurde vis, koriander, vis
Porties: 2

Ingrediënten

  • 500 gr ansjovis of andere kleine vis schoongemaakt, gewassen en afgedroogd
  • 150 gr rijstbloem
  • zonnebloemolie om te frituren
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl suiker
  • 1 tl water
  • 1 flinke bos koriander grof gehakt
  • 2-4 kleine groene pepers of jalapenos zaden verwijdert
  • 1. cm gember geschild en grof gehakt
  • 4 tenen knoflook geplet

Instructies

  • Maak met een scherp mes voorzichtig kleine inkepingen in de flanken van de vis. 
  • Meng de kurkuma met de suiker, limoen en het water tot een dunne pasta. Kneed de pasta voorzichtig in de vis en laat deze 15 minuten in de koelkast intrekken.
  • Let op: omdat het limoensap de vis gaart is het niet slim om de vis veel langer in deze pasta te laten staan. 
  • Maak intussen de korianderpasta in je keukenmixer of blender door de koriander samen met de pepers, gember en knoflook tot een grove pasta te malen. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe om de pasta wat vloeibaarder te maken.
  • Meng deze pasta nu door de vis en laat nog 15 minuten marineren in de koelkast.
  • Verwarm een dunne laag olie voor in een grote koekenpan op een midden hoog vuur.
  • Haal de vis losjes door de bloem en frituur ze goudbruin en krokant. Je kunt ze het beste in porties bakken zodat de olie niet teveel afkoelt en ze niet aan elkaar vastbakken. 
  • Laat de vis uitlekken op keukenpapier en breng verder op smaak met versgemalen zout. Serveer de vis met limoenpartjes voor nog meer smaak. 

Looking for the English version of this recipe? Go to DorothyPorker.com for coriander fried anchovies.

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment