Vette Sletten

‘Kapsalon’ Octopus, Chorizo en Salsa Verde

UPDATE: Nadat ik deze blogpost heb gemaakt verscheen dit artikel op The Guardian (Engels-talige link) en heb ik besloten geen octopus meer te eten. Wil je weten hoe je duurzamere keuzes kunt maken aan tafel? Dan is dit artikel op de New York Times ontzettend behulpzaam en nuttig

Ik maak dit gerecht met octopus en chorizo [ENG] al jaren, maar na mijn fry-off met Nombelina leek het me een uitstekend idee om de gebakken aardappeltjes in te ruilen voor patat.

Ik heb zelf oven gebakken diepvries friet van Aviko gebruikt. Dat leek me een stuk minder gedoe en prima voor de foto. Blijkt dat ovenfriet sinds de laatste keer dat ik ovenfriet kocht best een ontwikkeling hebben doorgemaakt. Thrice fried is het niet, maar ze zijn echt prima te doen.

Mocht jij wel zelf friet willen bakken dan legt Nombelina hier prima uit hoe dit moet voor haar okonomi fries.

Octopus, Chorizo en Salsa Verde

Één van mijn favoriete recepten ooit combineert zachte octopus met pittige chorizo en een agressief frisse salsa verde. 
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd2 uur 25 min
Totale tijd2 uur 40 min
Gang: Avondeten, Snack
Keuken: Europees, Spaans
Trefwoord: ansjovis, chorizo, friet, kapsalon, octopus, patat, salsa verde
Porties: 4

Ingrediënten

  • krieltjes in de schil gehalveerd
  • OF ovenfriet
  • octopus, 2 tentakels per persoon voorgekookt, zie instructies
  • chorizo 6-8 plakjes per persoon

Voor de salsa verde

  • ¼ c peterselie
  • ¼ c verse munt
  • ¼ c basilicum
  • 2/3 c olijfolie
  • ¼ c kappertjes uitgelekt
  • 3 anchovis filets gezouten
  • 1 el rode wijn azijn
  • 1 el Dijon mosterd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

Bereid de octopus 1 dag van te voren voor

Voor ovenfriet

  • Als je ovenfriet gebruikt, volg dan de instructies van de verpakking op. Terwijl de ovenfriet bakt, kun je de chorizo en octopus afbakken (die laatste in het vet van de chorizo!) en de salsa verde maken.

Wanneer je krieltjes gebruikt

  • Verwarm je oven voor op 175 graden. Bak de plakjes chorizo uit in een droge pan met anti-aanbaklaag tot ze krokant beginnen te worden. Ik vind het zelf het lekkerst als ze niet helemaal krokant zijn, maar nog een beetje taai. 
  • Haal de chorizo uit de pan en bewaar het vet voor de volgende stap.
  • Plaats de krieltjes in een ovenschaal en bedek ze in het chorizo-vet uit de vorige stap. Bak de aardappeltjes samen met de octopus in de oven in 20-25 minuten gaar. 
  • Als alternatief kun je de aardappeltjes en de octopus in de pan met chorizo vet opbakken. Ik doe het steeds vaker zo omdat het toch een opgewarmde oven en een vieze ovenschaal scheelt. 

Voor de salsa verde

  • Om de salsa verde te maken vermaal je de kruiden, olijfolie, kapertjes, ansjovis, rode wijn azijn, mosterd, knoflook, zout en peper in een kleine keukenmachine tot een fijne saus.

Serveren

  • Voor de kapsalon-variant begin je met een bodem patat, met daarop de stukken octopus en chorizo en daaroverheen de saus. 
  • Voor de krieltjes-variant kun je iets sjieker doen en eerst de krieltjes over de borden verdelen, en daar rondom de chorizo en octopus schikken en dan de saus eroverheen draperen.  

Notities

You can turn this recipe into octopus and chorizo loaded fries with salsa verde simply by switching out the potatoes for fries. I use oven baked freezer fries but feel free to go wild and triple fry your own, Heston Blumenthal-style.

Looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for loaded fries with octopus, chorizo and salsa verde

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment