VetteSletten

Zalm uit de Rookoven en Japanse ‘Kapsalon’

Ik heb altijd al een roker willen hebben, maar ik heb ooit de verkeerde barbecue gekocht en vind de barbecue alleen voor mezelf aansteken best een gedoe. Rookovens voor op het fornuis waren altijd te duur, tot ik er vorige zomer eentje vond bij de Albert Heijn. Kennelijk hadden ze een actie gehad waar niet genoeg animo voor was en zo kwam ik thuis met een rookoven van 20 euro.

Het eerste dat ik toen gerookt heb is zalm. Zalm is niet zo duur dat het meteen een drama is als je het verkloot, en kennelijk valt er ook niet zoveel aan te verkloten in een rookoven. Sindsdien rook ik regelmatig mijn eigen zalm. In z’n geheel is hij voor mij te rokerig, maar als je hem opbreekt in vlokken is hij fantastisch door salade, of bijvoorbeeld door een Japans-geïnspireerde ‘kapsalon’.

Ik wilde dit eigenlijk met zalmeitjes maken, maar blijk hier inmiddels te blut voor te zijn. Imitatie kaviaar is ook niet goedkoop, maar soms kan ik een goed idee niet loslaten en eet ik dan de rest van de week maar ramen noedels ofzo.

Zalm uit de Rookoven

Licht pittige gerookte zalm uit de rookoven voor door pasta, een patatje, een aardappelsalade met venkel of wat dies meer zij.
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Avondeten, Beleg, Hoofdgerecht, Lunch
Trefwoord: ansjovis, gerookt, kapsalon, rookoven, zalm
Porties: 2

Equipment

  • Rookoven

Ingrediënten

  • 1/2 el olijfolie
  • zalmfilet op de huid, zoveel als je nodig hebt
  • sap van 1 limoen
  • 1 el gerookt of andere goede kwaliteit zout b.v. Maldon
  • 1/2 el vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl roze peper kort geroosterd en geplet
  • 1 c rookhout chips naar keuze

Voor de Japans-geïnspireerde 'kapsalon'

  • friet of patat naar smaak
  • 1 vel Gim-gui (Koreaans geroosterd zeewier) van de toko
  • 2 el Kewpie (Japanse) mayo
  • 2 tl wasabi
  • 2 el imitatie of zalm-kaviaar

Instructies

  • Week het rookhout een uur voordat je van plan bent te gaan roken in water. Let erop dat de houtsnippers echt goed onderstaan. Druk ze eventueel omlaag met iets zwaars.
  • Maak een dry-rub van het zout, de pepers en de koriander.
  • Wrijf de zalmfilet eerst in met de olijfolie en daarna met het limoensap. Wrijf de filet hierna in met de rub en laat de olie, sap en rub een uur op kamertemperatuur intrekken.
  • Giet het rookhout af en rook de zalm volgens de instructies van je rookoven. Ik rook mijn zalm bij voorkeur 20 minuten op laag vuur zodat hij precies gaar is.

Japans-geïnspireerde Kapsalon

  • Bak de friet volgens de instructies op de verpakking, of hoe jij dat graag doet. Ik vind zelf patat bakken echt teveel gedoe dus gebruik Aviko's Vlaamse Friet uit de oven, waar helemaal niks mis mee is.
  • Verdeel je zalm voorzichtig in vlokken. Je kunt dit het beste doen door voorzichtig op een randje van de filet te drukken om een eerste vlok los te maken en zo verder te werken. Je mag er ook gewoon een prutje van maken, waar het komt is het toch donker.
  • Meng de wasabi met de Kewpie mayo (of niet).
  • Verkruimel het gim-gui vel.
  • Verdeel de zalmvlokken, Kewpie-wasabi mayo (of de Kewpie en de wasabi), de verkruimelde gim-gui en de imitatie kaviaar of zalmeitjes over de friet.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for stove-top smoked salmon and Japanese-inspired loaded fries.

Spread the love


Related Posts

Leave a Comment