VetteSletten

Huisgemaakte Rendang Bitterballen

Ik ben verder niet zo van Hollandse kost, maar onze handzame gefrituurde snacks zijn wel echt heel erg goed te doen. Onlangs mijn anti-koloniale inborst wil ik al jaren rendang bitterballen maken. Iets aan het zachte en pittige van rendang leek zich gewoon perfect te lenen voor een krokant laagje uit de frituur.

Van Hollandse versies van eten uit de voormalige koloniën ben ik nog minder gediend, dus toen Mora pas hun versie van de rendang-kroket op de markt bracht kon ik niet achterblijven.

Ik weet niet hoe die kroketten van Mora zijn, maar rendang bitterballen zijn dus echt fantastisch. Het vocht uit de slowcooker is ontzettend rijk van smaak, dus als je daar  ragout mee maakt heb je feitelijk gewoon NOG MEER rendang. En gefrituurd is alles beter, dus [dansje van geluk].

Houdt er rekening mee dat je, inclusief de tijd in de slowcooker, minimaal 2 dagen nodig hebt om deze bitterballen te maken. Ik doe er zelf 3 dagen over, vooral omdat ik eigenlijk een hekel heb aan ballen draaien.

Ik heb het recept van Koken Met Kennis en omliggende artikelen gebruikt om de kroket in de basis goed te krijgen. Hun tips zijn goud, dus kijk daar zeker ook even rond voor andere recepten.

Voor mijn eerste poging at ik mijn ballen met een citroenblad-mayo van Donnay Hay, gemaakt van limoenrasp, citroenblad en Japanse mayo. Ik vond dat het zuur goed werkte met de rijkheid van de bitterballen, maar ik zoek nog steeds een betere playmate voor erbij. Als je hier ideeën over hebt, laat het me dan weten in de comments.

Rendang Bitterballen

Als deze rendang-bitterballen mijn enige bijdrage zijn aan het leven op deze planeet vind ik dat helemaal prima. 
Gang: Borrelhap, Frituur, Snack
Keuken: Indisch, Indonesisch, Nederlands
Trefwoord: bitterballen, fusion, indisch, mashup, nederlands, rendang

Ingrediënten

  • rendang vlees fijngehakt tot stukken van 1/2 cm en kleiner
  • 400 ml rendang vocht uit de slowcooker opgewarmd
  • 3 blaadjes gelatine geweekt
  • 50 gr ongezouten boter
  • 50 gr patentbloem
  • 2 eieren goed losgeklopt
  • 50 gr patentbloem
  • 75 gr broodkruim of paneermeel

Instructies

Stap 1: Maak de rendang

  • Maak mijn slowcooker rendang minstens 1 dag van tevoren. Je hebt hier minimaal 8 uur voor nodig. 
  • LET OP: Laat de rendang niet uitdrogen in de wadjan, maar scheidt het vlees en het vocht van elkaar met een zeef en bewaar beide om de volgende dag de ragout mee te maken. 
  • Je zou ongeveer 400 ml aan vocht moeten hebben, heb je dit niet, leng het dan aan met water tot je wel de juiste hoeveelheid hebt.

Stap 2: Maak de ragout

  • Ik gebruik voor dit proces het liefst een garde zodat de ragout goed glad is,  het vlees nog verder in draadjes getrokken wordt en gelijkmatig door de ragout verspreidt. 
  • Laat de boter smelten in een zware steelpan met minimaal 1 liter inhoud. Roer, als de boter compleet gesmolten is, de bloem stevig door de boter en blijf roeren. 
  • Als de roux los begint te laten van de bodem van de pan is de roux klaar, dit zou ongeveer 2 tot 3 minuten moeten duren. Voeg nu de helft van het rendang-vocht toe en blijf roeren met een garde tot de saus begint in te dikken. Voeg nu de rest van het vocht toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt. 
  • Breng het geheel nu kort aan de kook en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer door tot de gelatine is opgelost. 
  • Voeg nu het vlees toe en blijf roeren tot de ragout weer aan de kook komt en alles goed vermengt is. 
  • Giet de ragout uit in een ovenschaal. Laat de ragout 30 minuten afkoelen op het aanrecht, dek hem af en laat hem minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast voor je met de volgende stap verder gaat. 

Stap 3: Maak de ballen

  • Verdeel de ragout in ongeveer 20 tot 25 gelijke porties. Volgens het internet weegt een bitterbal gemiddeld ongeveer 20 gram, dus als je echt een neuroot bent: leef je uit. Draai nu balletjes van de ragout. Spoel je handen af en toe om in koud water om te voorkomen dat de balletjes teveel aan je handen blijven plakken en om de buitenkant makkelijker glad te wrijven. 
  • Paneer nu je ballen: haal ze eerst door de bloem, dan door het ei en daarna door het paneermeel. Haal ze hierna nog een keer door ei en paneermeel voor een écht knapperige bitterbal. 
  • Let erop dat je het ei goed afschudt wanneer je ze hier doorheen haalt, anders wordt de korst mogelijk te eiïg. 
  • Laat de ballen wanneer je ze gepaneerd hebt nog 2 uur opstijven in je koelkast. Als je ze niet allemaal meteen gaat bakken kun je nu ook een deel invriezen. Let er dan wel op dat ze elkaar niet raken zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. 
  • Je ballen zijn klaar voor de frituur! 
  • Verhit je frituurpan op 180 graden en frituur je ballen in porties van 3 tot 5 (afhankelijk van het formaat van je frituurpan en je ballen) in 3 tot 5 minuten goudbruin en knapperig. 

Notities

Ik heb geen airfryer en durf dus ook niet te garanderen dat je ze ook in de airfryer kunt maken. Van wat ik gehoord heb werken zelfgepaneerde zaken niet supergoed, dus tot nader order raad ik het dan ook af. 

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for homemade rendang bitterballen.

Spread the love
  • 2
    Shares


Related Posts

Leave a Comment