Vette Sletten

Spareribs uit de Slowcooker

Tot ik een slowcooker kocht maakte ik deze spareribs eigenlijk altijd in de oven. Ik kreeg het recept (inclusief diverse soorten barbecuesaus) jaren geleden van een Amerikaanse volger op Flickr. In de oven ging wel eens mis, maar in de slowcooker heb ik altijd hetzelfde resultaat: vlees dat van het bot afvalt met een krokante korst van de karamellisatie in de oven.

Ik raad je aan hiervoor een goede barbecuesaus in huis te halen. Ik gebruik zelf het liefst Sweet Baby Ray’s Hot & Spicy of Annie’s Organic Smoke Maple bijvoorbeeld. Maar we hebben sinds kort dankzij merken als Saus Guru in Nederland ook eindelijk een fatsoenlijk aanbod aan barbecue sauzen.

Ik eet mijn ribs eigenlijk altijd los omdat niks lekker genoeg is voor erbij, maar als ik bezoek heb maak ik er voor de vorm wel een eenvoudige coleslaw en misschien wat patat bij.

Koop je ribs bij de slager. Ze hebben meestal alleen voor gemarineerde en/ of gegaarde ribs in de toonbank liggen maar vaak hebben ze in de vriezer wel ongemarineerde ribs voor de liefhebber. Die werken prima want de rub moet toch een nacht intrekken.

Spareribs uit de Slowcooker

Succes gegarandeerd.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd8 uur 20 min
Rub8 uur
Gang: Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: barbecue, slowcooker, vlees

Equipment

  • Slowcooker

Ingrediënten

  • 1 rack spareribs per persoon, let op: de ribs moeten echt onbewerkt zijn
  • 50 gr bruine basterdsuiker
  • 1 el mosterdpoeder
  • 1/2 tl cayenne
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 1/2 c barbecuesaus

Instructies

  • Let op: de ingrediënten voor de rub zijn bedoelt voor ongeveer 500 gram spareribs.
  • Meng de suiker en de kruiden met elkaar en wrijf de ribs er goed mee in. Laat ze minstens 1 uur, maar het liefst een nachtje (8 uur) intrekken.
  • Wrijf de ribs hierna dun in met barbecuesaus en leg ze, met de vlezige zijde naar beneden, in je slowcooker. Zet de slowcooker op low en laat de spareribs in 8 uur langzaam garen. Niet spieken!
  • Verwarm je oven voor op de grill stand op ongeveer 200 graden als je slowcooker bijna klaar is.
  • Leg de spareribs op wat bakpapier op een bakplaat met de vleeszijde naar boven. Wrijf ze dun in met het vocht uit de slowcooker en laat ze ongeveer 5 minuten karamelliseren onder de grill. Draai ze om, wrijf de onderzijde ook dun in met vocht uit de slowcooker en laat ze opnieuw 5 minuten karamelliseren. Herhaal dit nog proces nog minstens één keer, tot de korst van je spareribs krokant en goudbruin gekaramelliseerd is, maar het vlees eronder nog zacht.
  • Laat de spareribs minstens een kwartier rusten voor je ze opeet.

Notities

Je kunt deze spareribs ook in de oven  maken zoals ik dit vroeger deed. Verwarm je oven hiervoor voor op 180 graden C. Verpak de gemarineerde spareribs luchtig maar luchtdicht in aluminiumfolie en laat ze met de vleeszijde naar beneden gekeerd in ongeveer 2 uur garen in de oven. Open het foliepakket hierna en keer de spareribs elke 5 tot 10 minuten om om de buitenkant te karamelliseren. 
Let op: als de spareribs niet luchtdicht verpakt zijn kunnen ze uitdrogen en aanbranden. Blijf er dus goed bijstaan en verwijder ze eventueel eerder als je het idee hebt dat het misgaat. 

Are you looking for this recipe in English? Please go to DorothyPorker.com for fall off the bone spareribs from the slow cooker.

Spread the love
  • 10
    Shares


Related Posts

Leave a Comment