VetteSletten

Sumatraanse Rendang uit de Slowcooker

Rendang Padang is één van mijn favoriete gerechten ooit.

Ik ben verder nog nooit een recept met krieltjes tegengekomen, maar zo maakte mijn Sumatraanse opa zijn rendang dus zo maak ik ‘m. Bovendien werkt het prima, de krieltjes zuigen de smaak van de rendang op terwijl ze meekoken en meer rendang smaak in meer dingen is meer beter.

Vroeger maakte ik dit op het vuur en roerde me dan het laatste uur een ongeluk om de rendang goed droog maar niet aangebrand te krijgen. Tegenwoordig gooi ik het in de slow cooker en bak ik het droog in de wadjan, zo behoudt het vlees zijn structuur, wordt het toch zacht en trekt de smaak er optimaal in.

Door het af te bakken in de wadjan kun je de rendang bovendien precies goed droog krijgen.

Ik maak meestal twee keer zoveel als ik nodig heb, dan kan ik een deel invriezen voor een snelle hap en houd ik genoeg over (lol, nee) om rendang bitterballen (zie notitie) te maken.

Rendang Padang uit de Slowcooker

Het recept voor rendang padang van mijn opa, nog net iets makkelijker dan het al was.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd8 uur
Totale tijd8 uur 15 min
Gang: Avondeten
Keuken: Indisch, Indonesisch
Trefwoord: indisch, indonesisch, rendang, slowcooker
Porties: 4

Ingrediënten

  • 500 gr sukadelappen in hapklare brokken
  • 2 grote uien fijngehakt of in dunne ringen
  • 2 stengels citroengras van de toko, gekneusd, met een knoop erin gelegd
  • 2 blaadjes salam-blad van de toko
  • 4 blaadjes citroenblad van de toko, gekneusd
  • 1 vingerkootje laos van de toko
  • 2 el Sambal Oelek of 2 lomboks fijngehakt, met zaadlijst is heter dan zonder, doe wat jij het lekkerst vindt
  • 1 klein blik kokosmelk
  • evenzoveel water
  • 150 gr krieltjes in de schil, optioneel

Instructies

  • Gooi alles in de slowcooker en laat het 8 uur garen op de laagste stand. Het kan waarschijnlijk ook sneller en op de hoge stand, maar in mijn ervaring is langer en lager altijd beter in de slowcooker. 
  • Indien van toepassing: voeg de krieltjes ongeveer halverwege toe. 
  • Je kunt af en toe roeren als je dit nodig vindt. Er zit behoorlijk wat vocht in de pan en het is niet erg als je wat vocht verliest. Let er wel op dat je voorzichtig roert zodat het vlees heel blijft. 
  • Bak na de kooktijd de rendang goed droog in een wok, tot bijna al het vocht opgelost is. Roer niet te hard maar schep de rendang zorgvuldig om, zodat het vlees zijn structuur behoudt. 
  • Serveer met witte rijst en knappere sperzieboontjes. 

Notities

Je kunt het vocht en het vlees ook gebruiken om rendang bitterballen te maken. Let erop dat je de rendang dan niet droog bakt na het slowcooken.

Heb je geen slowcooker?

Geen probleem. Gooi alle ingrediënten in een zware stoofpan, breng aan de kook en laat het geheel daarna, zonder deksel op de pan (1), 2 uur doorsudderen.
 
Voeg nu de krieltjes toe en laat het geheel nog een uur doorsudderen. In het laatste en vierde uur begint je rendang uit te drogen. Het is belangrijk om dit uur in de buurt te blijven en af en toe te roeren zodat de rendang uitdroogt en het vlees zijn structuur behoudt, maar niet aanbrandt. 

Looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com to make rendang padang from the slow cooker.

Spread the love
  • 1
    Share


Related Posts

Leave a Comment