Vette Sletten – Foodblog

Canelés Bordelais uit een Siliconen Bakvorm

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Wanneer ik een canelé zie moet ik een canelé eten. Zo kwam het dat ik vorige zomer in Frankrijk was en een canelé at. En in de supermarkt de siliconen canelé bakvorm zag. En glad vergeten was dat iedereen zegt dat ze schompes moeilijk zijn om te maken. Helemaal met zo’n siliconen bakvorm.

Goed, daar was ik dus, terug uit Frankrijk, met mijn siliconen bakvorm. Nu ik erin geïnvesteerd had, moest ik het op zijn minst proberen. En had ik meteen een excuus om een suikerthermometer te kopen.

Kitchen weet raad

Juist omdat ik zo bang was dat het niet goed kwam, kwam het goed. Ik volgde het recept van Kitchn tot op de letter nauwkeurig. Dat is tot nu toe elke keer mijn redding geweest.

Bezint eer ge begint: dit is een proces van dagen, niet van uren.

Ik heb hier alleen het recept voor canelés uit de siliconen bakvorm vertaald, op Kitchn kun je (in het Engels) terugvinden hoe dit met die loei dure koperen vormpjes moet.

Makkelijke Canelés Bordelais uit een Siliconen Bakvorm

Vette Sletten
Dit klassieke Fransje gebakje met rum en vanille is de tijd en angst die je erin steekt meer dan waard.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 2 d
Gang Gebak
Keuken Frans
Porties 12 canelés, om en nabij

Equipment

  • Siliconen canelé vorm - meestal goed voor 6-8 canelés
  • Bak kwast
  • Diepvries
  • Steelpan
  • Suikerthermometer
  • Keukenmachine
  • Fijne zeef
  • Oven
  • Maatbeker, optioneel

Ingrediënten
  

  • koolzaadolie om de vorm mee in te vetten, NIET vervangen met een andere olie!
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml volle melk
  • 30 gr - 2 el boter gekoeld en in blokjes gesneden
  • 150 gr cakebloem OF
  • 125 gr patentbloem EN
  • 25 gr maizena zie instructies
  • snufje zout dit hoeft niet als je gezouten boter gebruikt
  • 180 gr superfijne suiker kun je dit niet vinden, maal je suiker dan eerst fijner in je keukenmachine
  • 4 grote eierdooiers
  • 15 ml donkere rum
  • 5 ml vanille extract

Instructies
 

Hoe maak je zelf cakebloem?

  • Kun je geen cakebloem vinden, meng dan 125 gr patentbloem met 25 gr maizena. Let op: je zult wat cakebloem overhouden na het maken van de canelés.

Twee dagen van te voren: bereid de bakvorm en het beslag voor

  • Vet de siliconen bakvorm in met koolzaadolie en plaats deze in de vriezer. Dit helpt met het creëren van de knapperige buitenlaag van de canelés.
  • Spoel een steelpan kort om met koud water. Laat 500 ml melk hier met het opengesneden vanillestokje langzaam op te warmen naar 83° C. Je controleert de temperatuur het beste met een suikerthermometer.
  • Plaats 30 gr - 2 el boter, 150 gr cakebloem en een snufje zout in een keukenmachine en gebruik de 'pulse' functie van je machine om alles goed met elkaar te vermengen. Verdeel nu 180 gr suiker over het mengsel en pulseer de ingrediënten nog een keer tot ze volledig met elkaar vermengd zijn.
  • Voeg 4 eierdooiers toe en pulseer nogmaals tot het mengsel begint samen te trekken en een deeg begint te vormen.
  • Haal het vanillestokje uit de melk wanneer deze op temperatuur is. Schraap de vanillezaadjes uit de lijst en roer de zaadjes door de melk. Gooi de lijst weg.
  • Giet nu langzaam de melk bij het deeg in je pulserende keukenmachine. Het kan handig zijn om hier een tweede paar handen voor in te schakelen. Ga door tot de melk en het deeg vermengd zijn tot een dun pannenkoek-achtig beslag.
  • Haal het beslag door een fijne zeef en duw eventuele restjes door de zeef heen, voor zover dit gaat. Gooi eventuele resten weg.
  • Roer 15 ml rum en 5 ml vanille extract door het beslag en laat het geheel afkoelen naar kamertemperatuur voordat je het afdekt en minimaal 24 uur in de koelkast zet. Let op: bij 48 uur heb je het mooiste resultaat. Dit is nodig voor de glutenontwikkeling.

Bakdag!

  • Verwarm je oven voor op 200° C.
  • Roer het beslag goed door, en verplaats het eventueel naar een maatbeker om het makkelijker in de vormen te gieten.
  • Plaats de gevulde vormen op de laagste trede in je oven en bak de canelés diepbruin. Dit duurt ongeveer 1 1/2 tot 2 uur.
  • Verwijder de canelés uit de oven en laat ze minimaal 15-30 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder je ze te vroeg, dan hebben ze de neiging om weer in te storten.
  • Heb je beslag over? Laat de oven dan aanstaan, smeer de vormen weer snel in met koolzaadolie en bak de rest van het beslag op.

Notities

Cannelés zijn volgens de overlevering het lekkerst tussen 1 en 5 uur na het bakken, ik vind zelf dat 1-2 uur wel de max is.
Je kunt canelés ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren en 5 minuten opwarmen in voorverwarmde oven op 200° C. Maar niets is zo lekker als een verse cannelé.
Trefwoord canelé, canelés, cannelés bordelais, Gebak, rum, vanille

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for canelés bordelais from a silicone mold

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 8
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept