Ik kan echt niet bakken, ik denk dat ik te veel van het gooi en smijt werk ben om het echt goed te kunnen. Maar om er toch iets van verbetering in te brengen probeer ik in elk geval eens in de week iets te bakken.
Ik was aan het fantaseren over citroen meringue koekjes, maar omdat ik het iets te vroeg vind in mijn leerweg naar bakker om eigen recepten te ontwikkelen ging ik op zoek naar een andere citroen meringue optie.
Nigella to the rescue
En ik heb het gevonden hoor! Nigella’s citroen meringue cake is eenvoudig en heerlijk, zelfs als je het een beetje verneukt zoals ik dat deed.
Ik denk dat het misging toen ik een extra eigeel bij het cake deeg deed omdat dit te droog leek, maar daarna ook het extra eiwit bij mijn meringue deed. En misschien heb ik ook minder suiker gebruikt dan er in het recept stond, omdat ik geen zin had om extra suiker van de bovenste plank te vissen.
Hij ziet er mooi uit en smaakte ook prima, dus eigenlijk is er niets aan de hand. Je vindt het recept hieronder, zonder mijn eigenwijsheden.

Nigella's Citroen Meringue Cake
Equipment
- Oven
- Springvormen x2
- Bakpapier
- Grote mengkomen x2
- Mixer
- Spatel
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
- 125 gr - 1/2 c boter op kamertemperatuur. liefst ongezouten
- 4 dooiers van grote eieren
- 100 gr - 1/2 c patentbloem
- 25 gr - 1 1/2 el maizena
- 5 gr - 1 tl bakpoeder
- 2.5 gr - 1/2 tl bicarbonate of soda van de toko
- rasp van 1 citroen
- 100 gr - 1/2 c suiker
- 20 ml - 4 tl sap van diezelfde citroen
Voor de meringue
- 4 eiwitten van grote eieren
- 2.5 gr - 1/2 tl cream of tartar ook van de toko
- 200 gr - 1 c fijne suiker
Om de cake af te maken
- 150 ml - 2/3 c slagroom ongezoet en ongeslagen
- 150 gr - 1 c lemon curd de beste kwaliteit die je kunt vinden
Instructies
- Verhit je oven voor op 180° C. Vet de randen van 2 springvormen in en bedek de bodem met bakpapier.
- Meng nu 125 gr - 1/2 c boter met 4 eierdooiers, 100 gr - 1/2 c patentbloem, 25 gr - 1/4 c maizena, 5 gr - 1 tl bakpoeder, 2.5 gr - 1/2 tl bicarbonate of soda, rasp van 1 citroen en 100 gr - 1/2 c suiker goed samen. Voeg daarna 20 ml - 4 tl citroensap toe en meng nog een keer goed door. Je zou nu een dik cakebeslag moeten hebben
- Verdeel het beslag in tweeën en verdeel deze over de bodem van je springvormen. Volgens Nigella moet je het beslag rustig uitsmeren, maar ik vond frustratie en angst meer van toepassing. De laag ziet er echt eng dun uit, maar dit komt serieus gewoon helemaal goed.
- Mix 4 eiwitten samen met 2.5 gr - 1/2 tl cream of tartar tot er zachte pieken beginnen te vormen. Voeg nu zo langzaam mogelijk 200 gr - 1 c fijne suiker toe. Idealiter eindig je met een lichte, luchtige en glanzende meringue.
- Verdeel de meringue nu over je twee enge ongebakken lagen cakebeslag. Bak met meringue afgetopte cakes in 20-25 minuten in de voorverwarmde oven gaar, tot een sate prikker droog uit de cake komt.
Bouw je citroen meringue cake
- Laat de cakes volledig afkoelen op een rooster voordat je de slagroom lobbig klopt. Let op: voeg geen suiker toe aan de slagroom! Er zit écht al genoeg suiker in de cake, meringue en lemon curd.
- Plaats je lelijkste cake ondersteboven op een cake plateau, bord of waar jij ook cakes op kwakt. Trek voorzichtig het bakpapier van de bodem af. Verdeel de lemon curd over de onderkant van je lelijkste cake, tot deze mooi gelijkmatig verdeeld is en een beetje over de randen heen druipt. Verspreidt dan je lobbige room over de lemon curd.
- Nu moet je een beeje pielen. Verwijder het bakpapier van de onderkant van je mooiste cake, zonder de cake om te keren of de bovenkant te beschadigen. Plaats deze helft daarna voorzichtig, meringuekant nog steeds omhoog, op de lobbige room. Het resultaat zou een mooie gelaagde cake van meringue, cake, curd, room, cake en weer meringue moeten zijn.
Notities
Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for Nigella’s lemon meringue cake.