Ik ben geen zoetekauw tenzij het dingen van 100% suiker betreft. Zo’n dikke Franse meringue, van de boulangerie, is dan ook één van mijn lievelings. Marshmallows zijn een beetje het slappe achterneefje van de meringue, en mogen daarom ook altijd een beetje delen in mijn obsessie.
Één marshmallow-toepassing waar ik altijd geobsedeerd door ben geweest is de Amerikaanse smore. Een kampvuurkoekje van Graham-crackers, marshmallow en chocola. Ik heb hier alleen nog nooit een Graham-cracker gezien en ga die krengen ook echt niet zelf bakken, dus ik moest het altijd zonder deze mogelijk top traktatie doen. Inmiddels weet ik dankzij een Amerikaanse vriendin wel wat de Nederlandse vervanging voor de Graham cracker is.
Een koekje voor iedereen
Maar omdat ik voor inclusiviteit ben was ik op zoek naar een gluten- en lactose-vrije uitdeeloptie en zo liep ik tegen deze koekjes aan. Ik vond ze op zo’n Amerikaanse separatisten-site dus in dit geval laat ik de bronvermelding even voor wat hij is.
Maar dankzij die separatisten heb ik dus wel eindelijk toegang tot een bijna-smore! Deze koekjes zijn fantastisch. Veel te zoet, zout, krokant van buiten en smeuïg van binnen. En binnen 20 minuten in je smoel.

Pindakaas Smores Koekjes - Gluten en Lactose vrij
Equipment
- Oven
- Kom
- (Stand) mixer
- Bakplaat
- Bakpapier
- IJsschep, optioneel
- Rooster
Ingrediënten
- 150 gr - 1 c fijne suiker
- 5 gr - 1 tl bakpoeder
- 5 gr -1 tl baksoda
- 150 gr - 1 c pindakaas hoe gewoner hoe beter
- 5 ml - 1 tl vanille extract
- 2 medium eieren
- 100 gr - 3/4 c pure chocola grof gehakt
- 60 gr - 1/2 c mini marshmallows
Instructies
- Verhit de oven voor op 180° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng 150 gr - 1 c suiker met 5 gr - 1 tl bakpoeder en 5 gr - 1 tl baksoda. Gebruik een mixer om de 150 gr - 1 c pindakaas met de suiker te mengen tot de suiker volledig is opgelost.
- Voeg nu 5 ml - 1 tl vanilla extract en 2 eieren toe. Mix door tot er een egale massa ontstaat. Roer hierna voorzichtig 100 gr - 3/4 c grof gehakte chocola en 60 gr - 1 c mini marshmallows door het deeg.
- Gebruik een ijsschep of lepel (zie notities om deeg bollen op de bakplaat te scheppen. Let op: het deeg is erg los, dus druk het goed aan in de ijsschep. De koekjes lopen flink uit, dus zorg ervoor dat er ongeveer 4-5 cm tussen elk bolletje zit.
- Plet de bolletjes een beetje om ze aan te drukken. En plak stukjes deeg, chocola en marshmallow die van de bolletjes af zijn gevallen weer even goed tegen één van de bolletjes aan.
- Bak de koekjes 10 minuten in de oven. Wanneer je ze eruit haalt zijn ze nog heel erg zacht. Laat ze daarom eerst 5 minuten uitharden op de bakplaat, voor je naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
Notities
Looking for the English version of this recipe? Find peanut butter smores cookies at Dorothy-Porker.com.