Nu ik eindelijk al mijn posts heb herstelt voor Dorothy Porker vond ik het wel tijd voor een feestje. En niks is feestelijker dan cake. Toch?
Toni Tipton-Martin’s Jubilee
Ik ben best een waardeloze bakker, maar ik zocht al jaren naar een recept voor een gewone basis cake. Dus toen ik dit recept voor ‘pound cake’ zag in Toni Tipton-Martin’s Jubilee moest ik ‘m maken.
Toni Tipton-Martin heeft haar hele carrière besteedt aan het belichten van de geschiedenis van de Afrikaans-Amerikaanse keuken en haar koks. Voor Jubilee bracht ze hun verhalen en recepten samen voor een intrigerend en smakelijk boek.
Jubilee voelt echt als een viering en is een enorme aanbeveling voor iedereen die meer wil begrijpen van en proeven uit de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse keuken in zijn geheel.
Zwarte sesam monster en snack uitwisselprogramma’s
Ik doe al een tijdje snack uitwisseling met Yone, uit Taiwan. Één van de dingen die ze me heeft opgestuurd is zwarte sesampasta. Vooral omdat ik er om gevraagd heb, aangezien ik gek ben op zwarte sesam en deze pasta hier wel verkrijgbaar is, maar iets meer aan de prijs dan in Taiwan. Je vindt zwarte sesampasta bij de betere toko, en tegenwoordig ook bij de betere kookwinkels, zoals Esther’s Cookery in Amsterdam.
Ik wilde al sinds ik jaren geleden zwarte sesamijs proefde bij een Chinees restaurant iets met zwarte sesam maken en dankzij Yone is dat nu eindelijk gelukt.
Paniek, peeuw, superlekkere cake
Één van de dingen die me intrigeerde aan Toni’s recept was dat je de oven pas verwarmd als de cake er al in staat.
Daarbij bakt een cake niet helemaal hetzelfde als je er een zooi sesampasta bij gooit. De cake zag er in eerste instantie dan ook vrij hopeloos uit. Ik heb gewoon stug door gebakken tot de cake solide aanvoelde, flink wat langer dan het recept uit Jubilee aangaf, maar dat leverde gelukkig de lekkerste fluffy (en gare!) cake op die ik ooit op heb.
Dus probeer je dit recept, hou vol. Het komt goed.

Zwarte sesam marmer cake
Equipment
- Cake vorm - 25 cm
- Kleine kom
- Stand of handmixer
- Grote kom
- Spatel
- Metalen lepel
- Koel rek
Ingrediënten
- boter om de cakevorm in te vetten
- 380 gr patentbloem plus wat extra voor de cakevorm
- 5 gr - 1/2 tl bakpoeder
- snufje zout Een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen 3 vingers kunt vast knijpen
- 5 ml - 1 t vanille extract
- 230 gr boter op kamertemperatuur
- 95 gr shortening Crisco is te koop bij de toko en grotere supermarkten
- 615 gr suiker
- 5 grote eieren
- 250 ml - 1 c volle melk
- 125 gr sesam pasta losgemaakt met de olie afgegoten - te koop bij de toko
Instructies
- LET OP: verwarm de oven niet voor. We zetten de oven pas aan als de cake erin staat. Dit klinkt misschien gek maar met wat geduld werkt dit echt goed.
- Smeer een cakevorm van 25 cm lang dun in met boter en bepoeder hem licht met wat bloem. Schud eventueel te veel bloem af. Ik plaats hem zelf het liefst even in de koelkast terwijl ik het beslag maak zodat deze laag echt goed blijft zitten.
- Meng in een kleine kom 380 gr bloem met 5 gr - 1/2 tl bakpoeder en een snufje zout.
- Klop 230 gr boter op kamertemperatuur in 2-3 minuten een grote kom goed los met de mixer op medium.
- Voeg 95 gr shortening toe en klop 2 minuten door. Blijven er ingrediënten aan de randen plakken, duw die dan af en toe omlaag met een spatel.
- Zet je mixer nu op de laagste stand en sla de 615 gr suiker er in drie delen doorheen. Zet je mixer nu weer op medium en klop 5 minuten door.
- Voeg nu 1 voor 1 de 5 eieren toe tot alle eieren volledig zijn opgenomen in het beslag.
- Zet je mixer weer op medium en voeg 1/3e van de bloem toe, meng goed door, voeg dan 125 ml - 1/2 c volle melk toe, meng goed door, voeg weer 1/3e van de bloem toe, meng goed door, voeg weer 125 ml - 1/2 c volle melk toe en meng goed door voor je de laatste 1/3e bloem door het beslag heen slaat en door klopt tot het beslag net glad is.
- Spoel de kleine kom uit en droog af en plaats hier ongeveer de helft van je beslag in.
- Sla 125 gr zwarte sesampasta goed door het resterende beslag. Voeg eventueel meer toe als je dat lekker lijkt.
- Schep nu voorzichtig het 'gewone' beslag door het zwarte sesam beslag, 2 tot 4 keer omscheppen zou genoeg moeten zijn voor een beetje marmer effect.
- Giet het cakebeslag in de vorm en plaats in het midden van een koude oven.
- Stel de oven in op 160° C en bak tot de bovenkant goudbruin is en een saté prikker er schoon uitkomt. Toni's cake (zonder sesampasta) doet er ongeveer 1 uur en 15 minuten over, die van mij, met de sesampasta, deed er 2 uur en 15 minuten over.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm voor je hem uitkeert op een koel rek zodat hij volledig af kan koelen, maar proef ook zeker een warm plakje.
Notities
Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for black sesame swirl pound cake.
Dol op zwarte sesam ijs. Dit moet ik ook proberen. Heel erg bedankt