Oorspronkelijk was ik van plan om chilaquiles met tofu-roerei opnieuw te schieten en delen, maar tomatillos zijn hier zo beperkt verkrijgbaar.
Sommige toko’s zoals Tjin’s in Amsterdam verkopen ze in blik, en bij Westland Pepers zijn ze soms vers verkrijgbaar. Daarbij is een goeie mole ook niet zomaar gemaakt. Daarbij ben ik echt wel fan van tofu, maar tofu-roerei is het niet helemaal.
Rosa’s Thai Café – The Vegetarian Cookbook van Saiphin Moore
Dus toen ik in Rosa’s Thai Café – The Vegetarian Cookbook dit recept voor vegan gaeng penang tua lima (limabonen-panang, ik weiger het woord ‘curry’ te gebruiken) zag staan wist ik direct dat ik dit moest maken. Want van alle bonen is de limaboon echt mijn lievelings (op Joke na dan).
Hot & Bothered
In mijn hoofd zongen chilaquiles alleen nog steeds door. Want nacho’s (voor ontbijt!). Tijdens één van mijn ochtendwandelingen liep ik hier mijn hoofd over te breken, toen er allerlei Aziatische chilaquiles-opties door mijn hoofd begonnen te zingen: laksa chilaquiles, mohinga chilaquiles en uiteindelijk… gaeng penang tua lima chilaquiles. Heel even liet ik het los, want het leek me misschien toch echt wel een brug te ver qua fusion-fantasieën.
Later op de dag nam een vriend in Thailand toevallig contact met me op. Terwijl we wat aan het keuvelen waren riepen we vrijwel tegelijkertijd “PANANG CHILAQUILES” naar elkaar vanaf onze respectievelijke locatie op de aardkloot. En dus besloot ik: dit kan wel. Al kun je deze limabonen-panang natuurlijk ook gewoon met rijst eten. Ik weet niet waarom Aziatisch en Latijns-Amerikaans eten zo goed samengaan. Van de inmiddels klassieke Japans-Peruaanse Nikkei-keuken tot mijn geliefde Mexicaans-Koreaanse LA mash-up, maar het werkt. En dit kennelijk ook.
Ko Thai redt!
Ik was blij verrast dat de panang-pasta van Ko Thai die hier bij één van de grootste supermarktketens in het schap staat vegan bleek te zijn, dat scheelt weer iets. In Thailand zelf zijn vegan-pasta’s namelijk nog erg moeilijk te vinden, aldus mijn Hot & Bothered vrienden.
Het recept van Rosa’s Thai Café dat volgt bevat ook instructies voor het maken van je eigen panang-pasta. Zoals je op de foto’s ziet maakte ik mijn panang af met cashewnoten, omdat ik pinda’s gewoon echt niet lekker vind. Het recept van Saiphin vraagt om pinda’s, dus tenzij je net als ik een intense afkeer hebt van pinda’s zou ik me daaraan houden.
Gaeng Penang Tua Lima (Vegan Limabonen Panang)
Materialen
- Kleine kom (om chilipepers in te weken wanneer je zelf de pasta maakt)
- Ulekan, cobek of kleine keukenmachine (wanneer je zelf de pasta maakt)
- Wok of grote frituurpan (x2 wanneer je chilaquiles maakt)
- Keukenpapier (wanneer je chilaquiles maakt)
Ingrediënten
Voor de panang-pasta (kant-en-klaar werkt ook, controleer de ingrediënten om er zeker van te zijn dat het vegan is)
- 6 gedroogde chilipepers zaden verwijdert en 30 minuten in water geweekt
- 2.5 g - 1/2 t zout
- 4 stelen sereh citroengras - de witte zachte kern, dungesneden
- 2.5 cm laos* gemalen, verkrijgbaar bij de toko
- 1 makrut limoenblad dun gesneden, verkrijgbaar bij de toko - meestal in het vriesvak, soms vers
- 4 tenen knoflook
- 1 klein bosje korianderwortel of steeltjes
- 5 sjalotten in plakjes
- 6 zwarte peperkorrels
Voor de chilaquiles (of eet de panang gewoon met witte rijst)
- 60 ml - 4 el neutrale olie ik gebruik zonnebloem
- 3 maïstortilla's in nacho-vormige driehoeken gesneden
- snufje zout
Om de gangen penang tua lima (limabonen panang) te maken
- 20 g - 1 el panang-pasta vers of kant-en-klaar
- 300 ml kokosmelk
- 15 g - 1 el gula jawa Javaanse palmsuiker, van de toko
- 30 ml - 2 el sojasaus lichte sojasaus heeft hier de voorkeur
- 30 g - 2 el pinda's geroosterd en grof gehakt
- 2.5 cm laos* dun gesneden
- 3 makrut limoenblaadjes
- 235 g limabonen dit is ongeveer 1 blik, afgegoten en schoongespoeld
Voor erbij
- 1 lombok in dunne reepjes
- een paar makrut limoen of Thaise sweet basil blad*** dun gesneden
- 15 g - 1 el pinda's geroosterd en grof gehakt
Instructies
Maak de panang-pasta (of gebruik kant-en-klare pasta)
- Maal 6 gedroogde chilipepers die je hebt ontzaadt en daarna 30 minuten hebt geweekt en weer heb afgegoten fijn met 2.5 g - 1/2 tl zout in een ulekan, cobek of kleine keukenmachine.
- Voeg de fijngesneden zachte witte kern van 4 stengels sereh, 2.5 cm dun gesneden laos, 1 fijngesneden makrut limoenblad, 4 teentjes knoflook, 1 klein bosje korianderwortel of -steeltjes, 5 in plakjes gesneden sjalotjes en 6 zwarte peperkorrels toe en maal of blend dit samen tot een fijne pasta.
Wanneer je chilaquiles maakt
- Verhit 60 ml - 4 el olie in een koekenpan en bak 3 in nacho-vormige driehoekjes gesneden maïstortilla's goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en besprenkel enthousiast met zout.
Maak gaeng penang tua lima (limabonen panang)
- Verhit 30 ml - 2 el olie in een wok of koekenpan.
- Voeg, zodra de olie heet is 20 g of 1 overvolle el panang-pasta toe en roer tot deze begint te geuren. Dit duurt ongeveer 30 seconden.
- Roer nu 300 ml kokosmelk door de pan.
- Voeg, zodra de kokosmelk en panang-pasta goed gemengd zijn, 30 ml of gr - 2 el sojasaus, palmsuiker en geroosterde en grof gehakte pinda's van elk toe, met 2.5 cm dunne plakjes gesneden laos. Roer ongeveer 2 minuten door, tot de suiker is opgelost.
- Roer de 3 fijngesneden makrut-limoenblaadjes erdoor en voeg tenslotte 235 g uitgelekte en goed afgespoelde limabonen toe.
- Laat de panang nu ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken tot de saus is ingedikt. Serveer met witte rijst, dun gesneden plakjes lombok en makrut of Thaise sweet basil blad en 15 g - 1 el geroosterde en grof gehakte pinda's.
Maak de chilaquiles
- Ten eerste: zorg ervoor dat je echt klaar bent om te eten, want dit is alleen lekker wanneer nacho's nog knapperig zijn en net de panang begint op te zuigen.
- Schep je nacho's snel maar voorzichtig door de gaeng penang tua lima, zodat alles gelijkmatig bedekt is. Bestrooi met dunne plakjes lombok en makrut of Thaise sweet basil blad en 15 g - 1 el geroosterde en grof gehakte pinda's en serveer onmiddellijk
Notities