Een van de dingen waar ik in geïnvesteerd heb nadat ik naar Frankrijk ben verhuisd, is een luxe barbecue. Vervolgens heb ik alle kookboekenplanken doorgespit op goeie barbecueboeken en op geweldige vegetarische barbecuerecepten. Een van de recepten die naar voren kwam zijn deze geroosterde wortelgroenten met pistacheboter uit Live Fire: Seasonal Barbecue Recipes and Stories van Helen Graves, bekend van het tijdschrift Pit.
Live Fire
Waarom post ik op de laatste dag voor december een barbecuerecept, vraag je je misschien af? Ten eerste: je kunt het hele jaar door barbecueën. Wat ik zo tof vind aan Live Fire, behalve dat het niet zo ‘euh barbecueën is vet moeilijk en heul technisch’ is, zoals andere boeken nogal eens willen doen voorkomen, is dat het in seizoenen is verdeeld. Hierdoor heb je het hele jaar door plezier van je barbecue, en van dit boek. Ten tweede werkt dit recept ook in de oven. Sowieso geeft Helen voor het gebruiksgemak bij elk recept aan of en hoe je het ook binnen kunt klaarmaken.
Live Fire is absoluut geen vegetarisch boek, de meeste daarvan vond ik helaas niet zo geslaagd. Het biedt gelukkig wel volop vegetarische gerechten en inspiratie, zoals deze geroosterde wortelgroenten met pistacheboter, maar ook volgens velen het beste recept voor platbrood van de barbecue, gerookte tomatensoep met gerookte knoflooktoast, champignonshoarma en geroosterde broccoli met een pittige vissaus en clementine-karamel (hallo?!!) om maar wat te noemen. Verder bevat het een serie interviews met en recepten van verschillende Londense chefs die met vuur koken, wat een mooi beeld geeft van koken op vuur in verschillende culturen (en geweldige volg- en eettips oplevert voor als je ooit naar Londen gaat).
Van alle barbecueboeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen, waren dit en Chasing Smoke: Cooking over Fire Around The Levant verreweg mijn favorieten, zowel qua recepten als qua verhalen. Ik wou dat ik ook een vegetarisch barbecue boek had gevonden om aan te bevelen, maar helaas is er naar mijn mening nog niet echt een goed boek te krijgen. Als je graag meer wilt lezen over koken op vuur, raad ik ook aan om een paar exemplaren van het eerder genoemde Pit-magazine te kopen (mijn persoonlijke favoriet is de MSG-special waarvoor MiMi Aye gastredacteur was).
Geroosterde wortelgroenten met pistacheboter
Ik wilde dit recept voor geroosterde wortelgroenten met pistacheboter hier te delen omdat ik dol ben op pistache en omdat ik soms het gevoel heb dat er te weinig recepten voor bijgerechten worden gedeeld in de wereld. De boter is supermakkelijk om te maken en vermoedelijk ook lekker in andere situaties (de boter was na het maken van dit gerecht wel op, dus ik kan andere toepassingen nog niet bevestigen). Verder hoef je eigenlijk nauwelijks iets te doen. Het is gewoon een perfect, makkelijk maar indrukwekkend bijgerecht.
Zoals je misschien op de foto ziet, heb ik uiteindelijk niet zoveel bieten gebruikt als vermeld staan in het recept. Bieten zijn namelijk niet meer in het seizoen en dus niet zo heel goed verkrijgbaar (weer wat geleerd). Gelukkig verkocht iemand op de markt nog een geroosterde biet. Daarnaast heb ik ook wat venkel meegeroosterd, want venkel. Hoewel het strikt genomen geen wortelgroenten is was ik toch benieuwd of mijn all-time favorite groente het ook goed zou doen bij de pistacheboter. En dat was natuurlijk zo.
Geroosterde wortelgroenten met pistacheboter
Materialen
- barbecue je kunt dit ook in de oven maken
- houtskool briketten wanneer je de barbecue gebruikt, ik heb de voorkeur voor kokos brikketten
- eiken of beukenhout wanneer je de barbecue gebruikt
- food processor met zo'n opening aan de bovenkant om dingen toe te voegen terwijl hij draait
Ingrediënten
- 3 medium wortels gevierendeeld over de lengte
- 2 medium parsnips geschild en gevierendeeld over de lengte
- 5 kleine bieten geschild en in parten van circa 3 cm gesneden
- neutrale olie ik gebruik zonnebloemolie
- 150 g gepelde ongezouten pistachenootjes ongeveer 350 g ongepeld
- 80 ml koud water
- 2 el limoensap van ongeveer 2 limoenen
- 2 el olijfolie
- zeezout naar smaak
Instructies
- Leg de groenten op een bakplaat, meng ze met een scheut neutrale olie en wat zout.
Op de barbecue
- Bereid een barbecue voor op indirect koken op middelhoog vuur. Dat wil zeggen dat je, nadat je de kolen hebt aangestoken en ze niet meer branden maar smeulen, je de kolen opzijschuift naar 1 kant van de barbecue, zodat je aan de andere kant van de barbecue door middel van indirecte hitte je gerecht kunt bereiden.
- Leg een stuk eiken- of beukenhout op de kolen en wacht tot dit begint te smeulen.
- Plaats de bakplaat met de groenten op de gril aan de andere kant van de kolen en het hout. Zet de ventilatie voor een kwart open en laat 1 uur garen. Keer de bakplaat en meng de groenten minstens 1 of 2 keer tijdens het barbecueën.
In de oven
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Plaats de bakplaat in het midden van de warme oven en bak gedurende 1 uur. Keer de bakplaat halverwege, of tot de groenten gaar zijn.
Voor de pistacheboter
- Plaats 150 g gepelde ongezouten pistachenoten in een keukenmachine en maal ze zo fijn mogelijk.
- Voeg, terwijl de motor draait, geleidelijk de 80 ml koud water, 2 el limoensap en een flinke snuf zout toe.
- Voeg nu, terwijl de motor nog draait, geleidelijk 2 el olijfolie toe. Proef en voeg eventueel naar smaak meer limoensap of zout toe.
- Smeer de pistacheboter uit over een groot bord en beleg met de geroosterde groenten, voeg een laatste scheutje olijfolie en wat lekker knapperig zout toe.
Notities
- Maak je dit in de oven dan krijg je uiteraard niet die rokerige smaak van het roken op de barbecue.
- Ik heb er ook een in vieren gesneden venkel aan toegevoegd, wat ook erg lekker was met de pistacheboter.
- De pistacheboter blijft 2-3 dagen goed in een luchtdichte verpakking in de koelkast.