Lady&Pups’ Japanse Curry Risotto

Door Mieke
19/04/2020

Mandy van Lady and Pups is al jaren één van mijn grootste inspiraties op het gebied van smaak. Ik denk dat dit komt omdat wij allebei een voorliefde hebben voor agressieve smaken en combinaties die sommigen misschien ‘oneerbiedig’ zouden noemen

Mandy is ook een pionier in de meer donkere stijl van foodfotografie waarvan ik dacht dat ik die over zou nemen tot bleek dat ik gewoon een clown ben. Dus toen haar boek The Art of Escapism Cooking vorig jaar uitkwam, moest ik het hebben.

The Art of Escapism Cooking: A Survival Story, with Intensely Good Flavors - Lee, Mandy

Op technisch vlak lopen Mandy en ik wel wat uit elkaar. Waar ik er graag de kantjes vanaf loop, werkt zij zich graag in het zweet in de keuken. Het hoofdstuk Shit I Eat When I’m By Myself sprak me dan ook het meest aan. En deze kare (Japanse curry blok) risotto was het eerste dat ik (veelvuldig) uit het boek kookte.

Wat zijn Japanse curry blokken?

Japanse curry blokken zijn kant-en-klare blokken om de bekende Japanse currysaus mee te maken. Je kunt ook zelf curry blokken maken, maar Japans eten is over het algemeen op alle niveaus van goede kwaliteit. Het idee van dit recept is juist dat die blokken het makkelijk houden, dus doe dat dan ook.

Omdat ik zelf nogal hebberig wordt bij de mega toko haalde ik meerdere merken in huis. Mijn favoriet was Kokumaro. De hot-versie was niet superheet, maar wel lekker romig. Precies goed. Voor mij dan.

Foto van een doosje Kokumaro Curry van HouseFoods uit Japan.

De andere merken die ik gehaald hebben waren wel écht heet. Vaak té. Of te zout. Of gewoon saai. Doe ermee wat je wil. Als je het je kunt veroorloven probeer dan verschillende merken. Kun je dat niet dan denk ik dat Kokumaro de beste optie is, je geld moet je alleen niet bij mij terug vragen voor dit advies.

Hoe eet je Japanse curry risotto?

Dit is een goed vullend hoofdgerecht, er hoeft in principe niets bij.

Ik heb aan mijn versie wat diepvries doperwtjes toegevoegd voor het groen. Broccoli werkt waarschijnlijk ook. Maar dat heb ik al snel met groene groenten.

Mocht je dit toch perse als bijgerecht willen eten dan zou ik de groene groente apart koken en er kip- of varkensschnitzel bij serveren voor Tonkatsu (Japanse schnitzel) vibes en de onderstaande portie over twee personen verdelen.

Wat dingen om op te letten

Ik dacht de eerste keer slim te zijn en maakte dit recept toen met arborio-rijst in mijn Ninja Foodi. Dat was een slecht idee.

Curry blokken zijn echt instant-voer en dikken snel in (en branden daarom ook snel aan). Rauwe arborio-rijst krijgt dan ook echt nul kans om hier goed in te garen. Zorg er dus voor dat je een restje gekookte rijst in huis hebt als je dit maakt.

Mijn gember en currypoeder waren wel eens op maar die miste ik niet echt in het recept. Ik heb ook geprobeerd het recept te maken met alleen de curry blokken maar dat was weer te niksig, dus sla niet te veel van de ingrediënten over. Ik miste de Parmezaan ook niet echt op dagen dat ik het niet in huis had.

Wat ik wel mis is dit recept sinds mijn curry blokken op zijn en zonder eidooier is het ook echt een stuk minder. Dus door naar het recept.

Japanse Curry Risotto van Lady&Pups

Vette Sletten
Een snelle makkelijke, vullende en agressieve risotto gemaakt met Japanse curry blokken en wat extra groente.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Fusion, Italiaans, Japans
Porties 1

Materialen

 • Steelpan
 • Rasp

Ingrediënten
  

 • 250 ml - 1 c kippenbouillon
 • 45 ml - 3 el melk de meeste soorten werken, meer indien nodig
 • 30 gr Japanse curry blokken kijk even welke je het lekkerst vindt
 • 15 gr - 1 el gebakken uitjes kant en klaar van de toko en fijngeslagen
 • 1 teen knoflook fijngehakt
 • 3 gr - 1/2 tl gember vers geraspt
 • 12 gr - 2 tl cacao ja echt, ongezoete
 • 12 gr - 2 tl curry poeder
 • 3 gr - 1/2 tl mosterd fijne
 • 3 gr - 1/2 tl honing
 • 160 gr / 1 1/4 c gekookte rijst restjes zijn top
 • 1 eierdooier het wit kun je een jaar bewaren in de diepvries
 • Parmezaanse kaas geraspt
 • zwarte peper vers gemalen
 • 125 gr / 1 c doperwtjes uit de vriezer

Instructies
 

 • Meng in een kleine steelpan de 250 ml - 1 c kippenbouillon met de 45 ml - 3 el melk, 30 gr curry blok, 15 gr - 1 el gebakken uitjes, het teentje knoflook, de 3 gr - 1/2 tl geraspte gember, 12 gr - 2 tl cacao, 12 gr - 2 tl curry poeder, 3 gr - 1/2 tl mosterd en de 3 gr - 1/2 tl honing goed door elkaar.
 • Breng aan de kook en blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat en deze licht begint in te dikken.
 • Voeg 160 gr - 1 1/4 c gekookte rijst en 125 gr - 1 c doperwtjes toe en verwarm alles nog even goed door. Vind je de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe tot de saus eruit ziet zoals jij hem het lekkerst vindt.
 • Dien op met 1 rauwe eierdooier, Parmezaanse kaas naar smaak en flink versgemalen zwarte peper.
Trefwoord Italiaans eten, japans, japanse curry, kookboek, lady and pups, rijsttafel, the art of escapism cooking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close