De Koreaanse keuken is één van mijn favorieten. Ik kwak gochujang echt overal op en in. Dus toen ik een paar weken terug zoete aardappelbolletjes maakte leuk het me tijd om Koreaanse gefrituurde kip te maken en er een burger van te bakken.
Lessen van Nombelina en uit Koreatown: A cookbook
Voor dit recept combineerde ik de lessen uit Nombelina’s gefrituurde kip avonturen en combineerde deze met het recept voor Koreatown fried chicken uit Koreatown: A Cookbook, van Deuki Hong en Matt Rodbard. En het is fucking lekker.
Wat eet ik bij Koreaanse gefrituurde kip?
Je kunt de kip uiteraard zo uit het vuistje eten,of op een hamburger bolletje met sla en wat bosui bijvoorbeeld. Maar met patat of rijst en kort ingelegde komkommer is het ook goed toeven.

Koreaanse gefrituurde kip recept
Equipment
- Afsluitbare bak
- Keukenpapier
- Kom
- Garde
- Frituurpan
- Tang of vork
Ingrediënten
Voor de marinade, optioneel
- 500 ml - 2 c karnemelk
- snufje peper een snufje is de hoeveelheid die je met drie vingers beet kunt pakken
- snufje zout
Voor de kip
- 4 stukken kip zonder bot of vel, ik eet zelfs het liefst dij
- olie om in te frituren
- 60 gr - 1/2 c maizena
- 60 gr - 1/2 c patentbloem
- 2.5 gr - 1/2 tl bakpoeder
- 5 gr - 1 tl zout
- 125 ml - 1/2 c wodka of soju, als je dat in huis hebt
- 125 ml - 1/2 c koud water zo koud als je het uit je kraan kunt krijgen
Voor de sus
- 60 gr - 1/2 c gochujang van de toko
- 25 ml - 5 tl Frank's Red Hot als je van heet houdt OF
- 25 ml - 5 tl mirin als je het iets minder heet wil
Instructies
De avond van te voren, optioneel
- Je kunt je kip malser maken door hem een nachtje in een bad van karnemelk te leggen, vind je dit teveel gedoe dan kun je deze stap overslaan.
- Meng een snufje zout en peper door 500 ml - 2 c karnemelk en plaats deze in een afsluitbare bakje met 4 stukken kip zonder bot of vel. Let erop dat de kip echt onder staat zodat de zuren in de melk goed op de kip in kunnen werken. Laat 1 nacht - 8 uur in de koelkast staan.
Op de dag zelf
- Verhit je frituurpan voor op 180° C. Je kunt de temperatuur testen door een stukje brood in de olie te laten vallen. Begint het direct te borrelen? Dan is de olie op temperatuur.
- Meng in een kom 60 gr - 1/2 c maizena, 60 gr - 1/2 c bloem, 2.5 gr - 1/2 tl bakpoeder, 5 gr - 1/2 tl zout, 125 ml/ 1/2 c wodka en koud water tot het net een gladde pap begint te vormen.
- Stel nu je frituurlinie op: kip, beslag en een bord met keukenpapier om in uit te lekken.
- Haal de kip uit de melk en dep het droog met keukenpapier.
- Controleer of de olie heet genoeg is door er een druppeltje van het beslag in te laten glijden. Als het borrelt en naar boven komt drijven is de olie op temperatuur.
- Haal de kip door het beslag, schud eventueel teveel af en laat de kip voorzichtig in de olie glijden. Gebruik hier geen netje voor, dan bak je de kip namelijk aan het netje vast. Je kunt dit het veiligst doen met een tang of vork waarbij je de kip loslaat voor het laatste puntje in de olie zakt. Afhankelijk van het formaat van je frituurpan kun je 2-3 stukken tegelijk bakken. Let erop dat je de pan niet te volpropt, dan koelt de olie teveel af.
- Frituur de kip tot hij goudbruin, krokant en gaar is. Afhankelijk van het formaat van je kipstukken duurt dit zo'n 7-10 minuten duren.
- Meng intussen 60 gr - 1/2 c gochujang en 25 ml/ 5 tl Frank's OF mirin, afhankelijk van hoe hitte bestendig je bent, samen in een grote kom.
- Laat de kip kort uitlekken op wat keukenpapier en haal hem dan zo snel mogelijk door de saus tot de kip volledig bedekt is.
Notities
Are you looking for this recipe in English? Please visit Dorothy Porker for Korean fried chicken.