Ovengebakken Krokante Tofu Puffs

Door Mieke
05/09/2019

Iedereen houdt van krokante tofu. Oké, misschien niet iedereen. Maar tofu puffs, zoals ze in het Engels genoemd worden en bij de toko te koop zijn, zijn een makkelijke vleesvervanger bij elke maaltijd. Doe er wat saus op, voeg nog wat noedels of rijst toe en je hebt een fijne makkelijke maaltijd.

Waar eet ik oven gebakken krokante tofu bij?

Ik eet de mijne het liefst met harissa en tahini-noedels, of met hot-tingle mapo hot sauce en noedels, of met eenvoudige witte rijst of rijst met peper en limoen (of of of of). Bij ramen noedels zijn ze ook ontzettend lekker.

Je kunt ze voor niks oppikken in de toko, maar ze zijn ook heel erg makkelijk zelf te maken.

Hieronder vind je het recept voor krokante tofu uit de oven, inclusief een basisrecept voor Koreaanse tofu met pittige saus (Dububuchim-yangnyeomjang) dat ik jaren geleden op het blog van Maangchi vond.

Ook lekker erbij? Om het even welke chili crisp van Trouble&Spice. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.

Krokante Tofu uit de Oven

Vette Sletten
Bak je eigen tofu krokant in de oven. Het is makkelijk, goedkoop en snel en ze passen vrijwel overal bij.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Perstijd 30 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Chinees, Indisch, Indonesisch, Thais, Vegan, Vegetarisch
Porties 4

Materialen

  • Bakplaat
  • Keukenpapier
  • Zwaar object, zoals een gietijzeren pan
  • Oven
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de tofu

  • 375 gr stevige tofu dit werkt echt alleen met stevige tofu!
  • 30 gr - 2 el maïzena
  • 30 ml - 2 el zonnebloem andere neutrale olie mag ook, olijfolie niet

Voor Dububuchim-yangnyeomjang

  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 5 gr - 1 tl honing of palmsuiker als je dit vegan wil maken
  • 15 ml - 1 el sojasaus
  • 5 ml - 1 tl sesamolie
  • 5 gr - 1 tl gochugaru Koreaanse chili, te koop bij de toko
  • 1 bosui in dunne ringen
  • 5 gr - 1 tl sesamzaadjes

Instructies
 

Pers de tofu

  • Je kunt deze stap in principe overslaan, maar geperste tofu wordt echt een stuk krokanter. Dus als je de tijd hebt, dan is deze extra stap de moeite waard.
  • Pers 375 gr stevige tofu minimaal 30 minuten. Je kunt dit doen door de tofu op wat keukenpapier te leggen op een bakplaat, hier nog wat keukenpapier op te leggen en er dan een zwaar object op te balanceren. Heb je geen zware pan dan kun je een pan b.v. ook verzwaren door er boeken in te stoppen.

Maak krokante tofu

  • Verwarm de oven voor op 185° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd de tofu in de gewenste vorm. Ik houd hiervoor meestal blokjes van 2x2cm of plakken van 4x4cm bij 1 cm dik aan. Snijd je de tofu kleiner dan kan de tofu té krokant worden.
  • Meng 30 gr - 2 el maïsmeel en 30 ml - 2 el zonnebloemolie tot een papje.
  • Smeer de tofublokjes,of -plakken in met een dunne laag van de maizenapap.
  • Leg de tofublokjes of -plakken op de bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten krokant. De tofu zou opgezwollen moeten zijn en goudgeel moeten kleuren. Keer ze halverwege.

Maak dububuchim-yangnyeomjang

  • Snijd voor dit recept de tofu in plakken. Traditioneel wordt de tofu hiervoor in olie gebakken in een pan, maar uit de oven werkt ook prima en scheelt een hoop troep als je een beetje chaotisch bent met frituren zoals ik.
  • Meng 1 teen fijngehakte knoflook, 5 gr - 1 tl honing, 15 ml - 1 el sojasaus, 5 ml - 1 tl sesamolie en 5 gr - 1 tl gochugaru terwijl je tofu aan het bakken is.
  • Plaats de tofu direct vanuit de oven op een bord en giet hier de saus overheen. De hitte van de tofu is genoeg om ervoor te zorgen dat de knoflook straks niet zo rauw van smaak is.
  • Maak het geheel af door er fijngehakte bosui en sesamzaadjes overheen te strooien. Serveer met witte rijst.

Notities

Ik vind zelf opnieuw verhitte tofu puffs niet lekker, daarom koop ik ze ook niet kant-en-klaar.
Dat gezegd hebbende blijven tofu puffs tot ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Je kunt ze opnieuw verhitten in de magnetron, in 30-60 seconden of door ze in je hete soep of waar je ze ook doorheen eet te gooien zodat ze mee verwarmen met het gerecht.
Persoonlijk vind ik ze alleen vers toch echt het lekkerst.
Trefwoord aziatisch, basisbereiding, chinees eten, indisch, indonesisch, thais, tofu, uit de oven, Vegan, veganistisch

Comments

  1. Nou zeg, heb ’t recept gister geprobeerd maar de blokjes werden reuze krokant. Niet opgezwollen krokant, maar hard krokant. Ik heb een Aga dus kan geen stand instellen en heb, eerlijk gezegd, ook niet de temperatuur gemeten maar ze bovenin gezet (waar het ’t heetst is). Zouden ze dan te hard gegaan zijn/ te lang erin gezeten hebben? Na 20 minuten waren ze nog wit…vandaar.
    Nou had ik een beetje rare, brokkelige biologische tofu ? De kleur was een beetje grijzig en hij viel half uit elkaar toen ik ‘m afdroogde in een theedoek…was van de Appie, maar koop ik niet weer.

    1. Hoi Pien! Allereerst, dank voor je comment en fijn dat je het geprobeerd hebt! Ik ben mijn recepten nog langzaam aan het updaten, maar er kunnen een paar dingen zijn misgegaan. Aga’s hebben verschillende oven delen, het heetste deel is 200 graden, dan zou er een deel moeten zijn dat 150 graden is en een deel dat 100 graden is. Ik denk dat je toch het beste voor het heetste deel van je oven kunt gaan, maar de baktijd aanzienlijk moet verkorten. Mss zelfs maar 10 minuten, maximaal denk ik 15 minuten. Daarnaast kan het dat de blokjes kleiner waren, dan moet je ze natuurlijk ook korter bakken. Mijn blokken zijn meestal minimaal 2-2.5 cm dik, dunner en dan bak je ze in 20 minuten idd eerder krokant dan alleen aan de buitenkant krokant. Het is normaal dat de buitenkant nog wit lijkt is na 20 minuten.

      Verder: biologische tofu in supermarkten in Nederland is inderdaad NIET te vreten! Je kunt het beste tofu kopen bij de toko, of anders de niet-biologische variant. De biologische ‘witte mensen’ tofu, zoals ik ‘m maar noem, heeft meer weg van nat karton dan van tofu. Dus vermijd die als het even kan. Ik hoop dat dit helpt en dat het de volgende keer beter gaat.

      1. Ik kook nu 21 jaar met een Aga en ik heb maar 2 ovens (200C en 100C). Die jij noemt is een 4 oven zelfs met, inderdaad, een braadoven 200C, een bakoven (ik noem het een ‘cake’oven) op 150C, een kookoven op 100C en een warmhoudoven (minder dan 100C dus).
        Ik heb de blokjes (waren niet al te groot) door het mengsel (had er nog wat zout in gedaan) gehusseld en toen keurig op bakpapier in de oven geschoven. Maar lekker fluffy werden ze niet…
        ‘Het is normaal dat de buitenkant nog wit lijkt’ …maar op jouw foto zien ze er toch gebruind uit? Okee, goudgeel…maar zelfs dat waren ze niet 🙁
        En ik had al een idee dat het aan het karton…pardon…de tofu kon liggen. Dit was een nieuw merk van AH (ik heb een klacht ingediend dat het uit elkaar viel) maar ik had ook biologische van ProLaTerre, die was wel goed! Voor een toko moet ik een dorp verder en dat is een heel klein winkeltje, daar kom ik nu liever niet.
        Ik ga het zeker nog een keer proberen! Je hoort van me 😉

        1. Hoi! Ik heb het recept wat verder geupdate, hopelijk helpt dit!

  2. laura says:

    wow, dit is goed! ik heb gewone gedroogde chili gebruilkt maar verder alles volgens instructie, superlekker! thnx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close