Letak Letuk – Pompoen, Paddenstoelen- & Kokossoep Uit Lampung

Door Mieke
07/03/2024

Ik weet dat het einde van het soepseizoen zo goed als hier is, en ik ben niet eens zo into soep, dus als ik een soep lekker vind, dan weet je: dat is goeie soep. Deze pompoen-, paddenstoelen-, kokossoep uit The Indonesian Table van Petty Pandean-Elliot is een ontzettend vullende en toch lichte, geurige soep die net niet binnen 30 minuten op tafel staat.

The Indonesian Table

Ik ben niet iemand die probeert series compleet te krijgen, maar het is voor mij vrijwel onmogelijk om de landgerichte boeken die Phaidon uitbrengt niet in huis te halen. Ik heb er al te veel, maar het zijn dan ook gewoon ongelooflijk degelijke en mooie boeken als het gaat om het leren kennen van specifieke keukens. Naast mijn Indonesische roots maakte het me dat natuurlijk onmogelijk om The Indonesian Table van Petty Pandean-Elliot niet te bestellen toen het vorig jaar verscheen.

The Indonesian table - Pandean-Elliot, Petty

Gezien het relatief beperkt aantal pagina’s (vergeleken met andere Phaidon-titels, die over het algemeen meer dan 500 pagina’s beslaan, dit boek beslaat ongeveer de helft daarvan) legt The Indonesian Table toch goed de verschillende eet- en kookstijlen die Indonesië rijk is uit. Naast enkele bekendere gerechten uit de archipel, zoals rendang en gado gado, worden er ook wat minder bekende gerechten geïntroduceerd, zoals deze letak letuk, een pompoen-, paddestoelen- en kokossoep uit Lampung, een provincie van Sumatra.

Wat andere recepten die ik graag uit dit boek wil maken zijn de maiskoekjes (het bekendere familielid van mijn bloemkoolkoekjes), nasi goreng met oesterzwammen en tempeh, kipsoto, rauwe tonijn in pittig pittige citrus en de beruchte saté lilit.

Pompoen-, Champignon- & Kokossoep

Ik was aanvankelijke van plan om de nasi goreng met oesterzwammen en tempeh te delen, maar ik kon geen tempeh vinden. Om het meeste uit het pompoenseizoen te halen, heb ik daarom gekozen voor deze pompoen-, paddenstoelen- en kokossoep. In het boek gebruikt Pandean-Elliot oesterzwammen, maar mijn geliefde oesterzwam is hier in Frankrijk nogal wisselvallig  tot slecht verkrijgbaar, dus heb ik in plaats daarvan kastanjechampignons gebruikt.

Eerlijk, ik zat er gisteren best doorheen en ik was allang blij dat het gelukt was de soep te maken en zelfs op de foto te zetten. Het was moeilijk om mezelf daarna zelfs maar aan het eten te krijgen, maar toen ik deze soep opwarmde, was het echt een fijne oppepper. Precies wat ik nodig had. Vullend, romig en geurig, met veel verschillende texturen (meer daarover in de receptnotities). Echt een aanrader.

Verder lezen over Indonesië

Als je meer wilt leren over Indonesië of the Indonesische keuken dan kan ik de volgende boeken aanbevelen:

  • P.A. Toer‘s Buru kwartet, dit is echt een epos, verdeeld over vier boeken, maar het geeft een gefictionaliseerde geschiedenis van Indonesië vanaf het einde van de koloniale periode tot kort na de Indonesische onafhankelijkheid weer en geeft je een geweldig inzicht in de Indonesische geschiedenis. Een must-read naar mijn mening
  • De Njai van Reggie Baay legt de geschiedenis van de Indo-Europeanen en onze voormoeders, de njai, tot in pijnlijk detail uit
  • De Tolk van Java van Alfred Birney, een kritische geschiedenis (die te vaak wordt gelezen als louter een persoonlijke geschiedenis) van het postkoloniale leven in Nederland
  • Indonesia Etc. van Elizabeth Pisani, een soort reisverslag door Indonesië zoals het nu is, een geweldige uitleg van hoe complex de archipel is (al vond ik het deels iets te eurocentrisch)
  • Sri Owen‘s Indonesian Food, Sri is de Grande Dame van de Indonesische keuken, haar boek over rijst  is onlangs opnieuw uitgebracht
  • In De Bijbel van de Indonesische Keuken van Maureen Tan heeft Maureen een enorme hoeveelheid Indonesische gerechten per eiland en regio gerangschikt, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale batiks voor specifieke recepten, waardoor dit een van de meest complete boeken over de Indonesische keuken is die je waarschijnlijk zult vinden. Maureen heeft inmiddels ook het prijswinnende Java uitgebracht en werkt nu aan een heel boek (!!!) over rendang

Pompoen-, paddenstoelen- en kokossoep

Vette Sletten
Een rijke, geurige, vullende soep uit Petty Pandean-Elliot's kookboek The Indonesian Table.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Indonesisch
Porties 4

Materialen

  • Medium steelpan

Ingrediënten
  

  • 2 tenen knoflook in dunne plakjes
  • 3 jeruk perut blaadjes grof ingescheurd
  • 2 rode rawits in dunne ringen, zie notities
  • 1 grote bananensjalot in dunne ringen
  • 400 ml kokosmelk in tweeën verdeeld
  • 500 gr pompoen, flespompoen of zoete aardappelen geschild en in blokjes van 1 1/2 cm gesneden
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 200 gr oesterzwammen in drieën gesneden, zie notities
  • 100 gr fijne bladspinazie
  • 1 bosje basilicum bladeren en steeltjes fijngehakt

Instructies
 

  • Doe de 2 teentjes dungesneden knoflook, 2 grof ingescheurde makrut-limoenblaadjes, 2 dungesneden chilipepers en 1 in dunne ringen gesneden sjalotje met 200 ml kokosmelk en 200 ml water in een steelpan en breng aan de kook.
  • Voeg, wanneer het kokosmelkmengsel kookt, 500 gr pompoenblokjes toe en breng het geheel weer aan de kook. Doe de deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 20 minuten rustig door pruttelen, tot de pompoen gaar is. Je kunt dit testen door met een vork in het grootste pompoenblokje te prikken; de pompoen moet helemaal meegeven.
  • Voeg nu de resterende 200 ml kokosmelk toe, roer en proef en breng verder op smaak met zout en peper.
  • Voeg nu 200 g gesneden in 3 stukken gesneden oesterzwammen toe en kook nog eens 3-4 minuten voordat je 100 g spinazie en een klein bosje gehakte basilicum erdoor roert. Laat nog 2 minuten doorkoken.
  • Verwijder de limoenblaadjes en breng de soep eventueel nog verder op smaak voor je het opdient.

Notities

  • Deze soep is geschikt voor 4 personen als voor- of bijgerecht en voor 2 personen als maaltijdsoep.
  • Mijn basilicum was niet meer goed, dus ik heb deze soep alleen zonder de basilicum geprobeerd.
  • Ik heb 1 1/2 Serrano-pepers uit eigen tuin gebruikt in plaats van rawit. Als je niet van te pittig eten houdt, verwijder dan de zaadjes en zaadlijsten van welke chilipeper je ook gebruikt.
  • Ik heb 150 gram in dunne plakjes gesneden kastanjechampignons gebruikt in plaats van de oesterzwam, omdat ik deze niet kon vinden.
  • Als je niet van zoveel verschillende texturen in je soep houdt, raad ik je aan bij stap 3 een staafmixer te gebruiken om de pompoenstukken op te breken, voordat je de champignons, spinazie en basilicum toevoegt. Let op: een deel van de pompoen is zo zacht dat hij tijdens de rest van het kookproces toch uit elkaar valt.
  • Als je meer van deze soep wil maken om in te vriezen, dan raad ik je aan om bij stap 3 te stoppen, alles wat je die dag niet gebruikt in te vriezen, en pas verse champignons, spinazie en basilicum toe te voegen als je de soep weer opwarmt.
Trefwoord maaltijdsalade, soep

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close