Smores & Chocolade-Ganache Pie

Door Mieke
25/11/2019

Zoals je misschien kunt zien aan het aantal zoete versus hartige recepten, ben ik meer van zout dan van zoet. Dat gezegd hebbende, de zoetigheid die ik wel lekker vind bestaat meestal voor 100% uit suiker. Meringue, suikerspin en borstplaat zijn favoriet.

Brakke bakkers verenigt u!

Het helpt niet dat ik een notoir slechte bakker ben. De wereld lijkt te zijn verdeeld in mensen die kunnen koken en mensen die kunnen bakken (en mensen die geen van beide kunnen).

Ik behoor duidelijk tot de eerste groep. Koken is makkelijk en bestaat veel meer uit gooi en smijt werk dan mensen denken. Smaak iets niet? Dan kun je meestal wel iets erbij gooien om het weer eetbaar te maken. Bij bakken werkt deze strategie veel minder goed. Ik serveer dan ook met enige regelmaat  ‘deconstructed’ baksels omdat ze niet gelukt zijn.

Om hier iets aan te doen heb ik mezelf beloofd dit jaar meer te bakken. Nu blijkt dat Amerikaanse baksels perfect zijn voor mensen zoals ik.

Ik heb inmiddels een glorieuze peach cobbler gebakken, een aantal prachtige Christina Tosi-creaties en een geweldige eerste tarte tatin (die zijn natuurlijk Frans, het succes hiervan was waarschijnlijk meer toe te schrijven aan een maand-lange Bake Off-binge dan aan Amerikaanse invloeden, alhoewel Netflix wel Amerikaans is dus…).

Gebak zonder het bakken

Voor de verjaardag van een vriendin ‘bakte’ ik dan ook deze belachelijk lekkere en supermakkelijke smores-taart.

Ik ben altijd al een obsessie met smores gehad, vanwege de marshmallow (lees: 100% suiker) situatie. Maar ik kwam er nooit uit wat een goede vervanging voor Graham Crackers is tot een Amerikaanse vriendin dit voor me uitzocht. Gewoon Nizza-koekjes!

Dit is niet zozeer bakken maar meer dingen bij elkaar gooien. En het is geweldig.

Supermakkelijke Smores Pie

Vette Sletten
Dit is één van de makkelijkste en meest bevredigende dingen die je ooit op tafel kunt zetten. Deze smores pie is perfect voor feestjes, als spectaculair dessert of gewoon omdat je er zin in hebt. Je zou het ingewikkelder kunnen maken, met meringue enzo, maar waarom zou je?
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
2 uur
Gang Dessert, Gebak, Voor bij de koffie
Keuken Amerikaans
Porties 10

Materialen

  • Keukenmachine
  • Oven
  • Bak of pie-vorm van circa 22 cm in diameter
  • Steelpan
  • Gasbrander, optioneel

Ingrediënten
  

Voor het 'deeg'

  • 250 gr - 2 c Nizza koekjes of soortgelijk, met kokos vind ik ze net iets lekkerder want kokos. Digestives werken ook - fijngemalen in een keukenmachine
  • 115 gr - 1/2 c ongezouten boter gesmolten

Voor de vulling

  • 180 ml - 3/4 c room
  • 60 ml - 1/4 c melk
  • 275 gr pure chocola in stukken- andere smaken werken ws ook, voor kinderen zal puur ws iets te heftig zijn
  • 2.5 ml - 1/2 tl vanille extract je kunt ook echte vanille gebruiken
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers kunt vast knijpen
  • 1 shot rum optioneel, niet als er kinderen mee eten natuurlijk
  • 2 grote eieren losgeklopt

Voor de topping

  • marshmallows grote, hoeveel je er nodig hebt hangt van jou af

Instructies
 

Om de bodem te maken

  • Verhit je oven voor op 160-180° C. Ovens willen nogal eens verschillen van temperatuur, ben je nog niet zo bekend met je oven, houd de bodem dan goed in de gaten terwijl hij bakt.
  • Meng de 250 gr - 2 c fijngemalen Nizza-biscuits met de 115 gr - 1/2 c boter.
  • Druk het mengsel rondom in een pie-vorm. Je moet het in een gelijkmatige laag aandrukken zodat het goed dicht op elkaar zit en niet uit elkaar valt na het bakken. Vergeet het randje omhoog niet, al zou ik bij een gewone bakvorm alleen voor een bodem gaan.
  • Bak de bodem nu 8-10 minuten in de oven. Blijf er wel even bij omdat de randjes snel aan kunnen branden als je even niet op let of je een onbetrouwbare oven hebt zoals ik.

Om de vulling te maken

  • Verhit 180 ml - 3/4 c room en 60 ml - 1/4 c melk samen in een steelpan op een laag vuur.
  • Smelt 275 gr chocolade al roerende op een laag vuur in het warme room-melk mengsel tot het helemaal opgelost is en er een egale saus is ontstaan. Laat even kort afkoelen zodat het ei in de volgende stap niet stolt.
  • Haal de pan van het vuur en roer nu 2.5 ml - 1/2 tl vanille, de 2 eieren en het snufje zout (zie notities) erdoor. Let erop dat je de eieren pas toevoegt als het mengsel wat is afgekoeld, ander krijg je roerei. Voeg je een shotje rum toe, dan is dit jouw moment.
  • Giet de chocoladevulling in de voorgebakken bodem en bak de pie in 15-20 minuten af. De chocola moet niet meer schudden als je hem uit de oven haalt. Maak eventueel een afdakje van aluminiumfolie als de randen beginnen aan te branden terwijl de vulling nog niet uitgehard is.

Voor de topping

  • Knip je marshmallows doormidden en verdeel ze (met de geknipte kant naar beneden) over je pie. Hoe meer je erop kunt proppen hoe beter. De pie moet echt helemaal bedekt zijn.
  • Heb je een gasbrander dan kun je de marshmallows nu met je gasbrander tot de gewenste kleur branden.
  • Zet je oven op de grill-stand en verlaag het rek een treetje.
  • Zet je pie nu in de oven. Blijf erbij staan in de Bake Off power squat om te voorkomen dat de marshmallows aanbranden, dit kan ineens heel snel gaan! Je kunt de pie af en toe een beetje keren voor een gelijkmatige kleur. Haal je pie uit de oven VOOR de marshmallows aanbranden (duh).
  • Geef je even over aan de lichte teleurstelling wanneer de marshmallows in beginnen te zakken. Je kunt de pie 2 uur laten afkoelen voor je eraan begint, warm is hij ook lekker.
Trefwoord amerikaans gebak, amerikaanse pie, Gebak, pie, smores, smores pie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close