Garnalen Risotto Met Asperges & Doperwtjes

Door Mieke
18/08/2019

Vorige week deelde ik een recept voor het maken van schaal- en schelpdieren-bouillon van overgebleven garnalenresten.

Deze week gebruikte ik diezelfde bouillon om er een best wel ​​mooie risotto mee te maken.

Variaties op schaal- en schelpdieren risotto

Voor mijn eerste portie gebruikte ik grote garnalen. Dat betekende nog meer koppen in de vriezer en nog meer bouillon, dus nog meer risotto. Maar je kunt de bouillon ook gebruiken om een ​​risotto te maken met vis, zoals ik deed voor mijn tweede portie, of met mosselen, kreeft of om het even welk zeebeest je aanspreekt. Ik zou de meeste vettere vissoorten, zoals bijvoorbeeld makreel, wel vermijden door de risotto.

Je kunt uiteraard ook kant-en-klaar bouillon gebruiken om deze risotto te maken. Vermijdt in dit geval wel de blokjes en ga voor een bouillon op glas, die zijn een stuk minder zout.

Ik vind zelf groene groente het lekkerst in mijn risotto. Zoals bijvoorbeeld verse of diepvries doperwtjes of gegrilde asperges. Maar wat jij toevoegt moet je natuurlijk helemaal zelf weten.

Wel of geen kaas?

Veel mensen denken je Parmezaanse kaas nodig hebt om je risotto mooi romig te maken, maar als je je risotto goed genoeg hebt geroerd en daarmee zetmeel uit de rijst hebt hebt gekregen eindig je hoe dan ook met smeuïge, zalvende risotto. Maar heej, kaas!

Sausje erbij? Sausje erbij!

Maak het jezelf nog lekkerder en schep er een lepelte Trouble&Spice Ciao Bella chili crisp op. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.

Het probleem met garnalen

Vroeger deed ik ook garnalen door dit gerecht, maar er zijn veel problemen met garnalen en hoe ze verbouwd worden. Zo komen er enorme hoeveelheden CO2 vrij bij het verbouwen van garnalen en wordt er gebruik gemaakt van misdadige arbeidsomstandigheden. Dus controleer goed waar je garnalen vandaan komen en hoe ze worden verbouwd, of vermijd ze helemaal.

Super makkelijke schaal- en schelpdieren risotto

Vette Sletten
Gebruik mijn bouillon van schaal- en schelpdieren voor deze rijke, makkelijke en flexible zeevruchten risotto.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Instant Pot 15 minuten
Gang Avondeten, Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2

Materialen

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Grote pan voor de bouillon
  • Soeplepel
  • Kleine steelpan voor de risotto
  • Houten lepel

Ingrediënten
  

Voor de asperges, optioneel

  • 1/2 bosje groene asperges of andere groente naar smaak
  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • snufje zout
  • snufje peper
  • 5 gr - 1 tl za'atar optioneel
  • sap van 1/2 citroen optioneel
  • 2-3 tenen knoflook geplet

Voor de risotto

  • 500 ml schaal- en schelpdieren of vis bouillon zelfgemaakt of kant-en-klaar, echt géén blokjes in dit geval
  • 30 ml - 2 el olijfolie
  • 15 gr - 1 el ongezouten boter
  • 3 tenen knoflook fijngehakt, meer mag ook
  • 2 kleine sjalotjes fijngehakt, 1/2 ui is ook prima
  • 100 gr Arborio rijst volgens sommige werken andere rijstsoorten ook, maar ik ben skeptisch
  • 300 gr zeevruchten naar keuze
  • 125 gr - 1 c doperwtjes diepvries of vers, optioneel
  • 125 gr - 1 c Parmezaanse kaas vers geraspt, optioneel
  • snufje zout
  • snufje witte peper

Instructies
 

Bak de asperges

  • Verhit een oven voor op 175° C.
  • Breek de kontjes van 1/2 bosje groene asperges af. De asperge zal ongeveer daar breken waar het kontje te hard wordt om op te eten.
  • Verspreid de asperges over een bakplaat met bakpapier. Verdeel de olijfolie met snufjes zout en peper en welke kruiden jou ook lekker lijken over de asperges (ik ben zelf fan van za'atar) en bak ze in 25-35 minuten gaar tot de randjes krokant beginnen te worden. Deze methode werkt ook voor broccoli, mocht je in a broccoli state of mind zijn. Daarnaast kun je de boel ook wat opfleuren door er nog citroensap overheen uit te knijpen en er 2-3 geplette tenen knoflook tussen te proppen.

Maak de schaal- en schelpdieren risotto

  • Verhit 500 ml bouillon voor in een grote pan. De bouillon moet warm zijn maar niet koken. Zet de bouillon naast de pan waarin je je risotto maakt op het vuur, met een grote soeplepel erin om mee te scheppen.
  • Verwarm 30 ml - 2 el olijfolie en 15 gr - 1 el boter samen in een steelpan op middelhoog vuur.
  • Voeg 3 fijngehakte tenen knoflook en 2 kleine fijngehakte sjalotten en bak zachtjes tot dit doorzichtig begint te worden. Er moet geen kleur op de knoflook komen omdat dit de knoflook bitter maakt.
  • Voeg nu 100 gr rijst toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door, zodat alle korrels met een dunne laag vet zijn bedekt en een transparante glans krijgen. Sla je deze stap over, dan kan het zijn dat je rijst niet genoeg vocht opneemt tijdens koken.
  • Voeg na 5 minuten je eerste soeplepel bouillon toe aan de rijst. Roer flink door, tot al het vocht door de rijst is opgenomen.
  • Voeg je tweede soeplepel toe, en blijf weer roeren tot dat is opgenomen. En zo verder, tot na ongeveer 20 minuten de bouillon op is en allemaal is opgenomen door de rijst.
  • Wanneer de zeevruchten moeten worden toegevoegd, hangt af van het soort zeevruchten dat je gebruikt. Voorgekookte garnalen, mosselen en dat soort zaken kunnen op het allerlaatste moment worden toegevoegd om ze alleen maar even op te verwarmen. Bevroren vis kan het beste voor gebruik worden ontdooid en in vlokken worden uit elkaar worden getrokken, voordat je het op het laatste moment worden toegevoegd. Alles wat groter en rauw is, wil je waarschijnlijk even voorkoken, -bakken of -grillen, zodat je zeker weet dat het gaar is.
  • Voeg in de laatste 2 tot 3 minuten de erwtjes en 75 gr Parmezaanse kaas toe, als je dit gebruikt.
  • Breng voor het serveren op smaak met zout en peper. Er zit al veel zout in de bouillon, dus waarschijnlijk heeft het niks nodig. Meer peper is altijd een goed idee. Serveer met de asperges, nog meer parmezaanse kaas en eventuele apart klaargemaakt zeebeesten.

Om schaal- en schelpdieren risotto te maken in een Instant Pot

  • Volg stap 2 en 3 van het vorige onderdeel met behulp van de saute-functie van je Instant Pot.
  • Voeg 500 ml bouillon en 100 gr rijst toe en roer goed door.
  • Sluit je Instant Pot en stel de pressure cook-functie in op 7 minuten.
  • Laat met behulp van de quick release de druk van de Instant Pot af, verwijder het deksel en roer voorgekookte zeevruchten, groenten en 75 gr kaas door de risotto voor je deze opdient.

Notities

Risotto is niet echt lekker om opnieuw op te warmen.
Heb je restjes, dan kun je deze ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast. Het lekkerst is het om er balletjes van te draaien, deze eventueel te vullen met een stukje mozzarella of andere smeltgrage kaas, de balletjes te paneren in meel, losgeklopt ei en broodkruim en ze dan te frituren om arancini te maken.
Trefwoord Italiaans eten, Risotto, Zeevruchten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close