Miso-Gesmoorde Venkel Op Toast

Door Mieke
12/04/2024

Dit is een van die ‘is het wel een recept?’-recepten, maar ik heb de hele winter genoten van miso-gesmoorde venkel toast, dus leek het me niet minder dan normaal om het toch even te delen.

Tin to Table: Fancy, Snacky Recipes for Tin-thusiasts and A-fish-ionados: Hezel, Anna

Tin To Table

Het is geïnspireerd op een recept voor bucatini met sardientjes en gekarameliseerde venkel dat ik las in Tin To Table van Anna Hazel. Ik wilde haar recept maken, maar  recepten zijn voor sukkels (ik geloof dit dus helemaal niet)! Ik was vooral te lui om het boek van de plank te halen, dus ik dacht ik probeer gewoon wat. En dat pakte bijzonder gunstig uit.

Lekker bij miso-gesmoorde venkel

Ik eet deze miso-gesmoorde venkel meestal op toast met goede sardientjes uit blik. Maar het is ook lekker bij verschillende kazen, gesmolten of anderzijds. Voor deze gelegenheid heb ik er wat raclettekaas overheen gesmolten, maar ik droom er eigenlijk van deze miso-gesmoorde venkel te eten met wat Taleggio (moeilijk te verkrijgen in het land van teveel kazen). Ondanks at ik ook mijn eerste Beaufort, die zou zeker ook lekker zijn geweest mooi gecombineerd, ware het niet dat ik die al op had voor ik dit maakte. Feta is natuurlijk ook altijd goed.

Ik heb ook een keer geprobeerd de venkel met wat sardines door linguine te mengen, maar dat werd mij te papperig. Hoe dan ook, maak deze venkel, doe het op dingen, doe er andere dingen bij (kappertjes?) en laat me weten hoe je dat vergaat.

Ook lekker is een schepje Trouble&Spice Ciao Bella Italiaans-geinspireerde chili crisp eroverheen. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.

Miso-gesmoorde venkel

Vette Sletten
Heerlijke umami-rijke, miso-gesmoorde venkel, voor op toast met kaas of sardientjes, of op een andere manier waar je zin in hebt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Lunch
Porties 2

Materialen

 • Koekenpan

Ingrediënten
  

 • 1 venkelknol dun gesneden, zie recept
 • 1 klontje boter
 • 1 el olijfolie
 • 1/2-1 el miso
 • 1/4 C Pineau de Charentes zie recept voor andere opties
 • 1 t verse tijmblaadjes optioneel
 • 1 t verse marjoleinblaadjes optioneel
 • zout en peper naar smaak

Instructies
 

 • Snijd 1 venkelknol in dunne plakjes. Afhankelijk van mijn humeur gebruik ik een mandoline voor gelijkmatige, superdunne plakjes of gewoon met een mes. Als je plakjes wat dikker zijn duurt het gewoon langer, maar je bespaart je vingers en mogelijk wat geld als je nog geen mandoline hebt.
 • Verwarm een ​​koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 el olijfolie en 1 klontje boter toe (of meer van welke je voorkeur heeft).
 • Roer er 1/2 eetlepel miso (of meer, maar niet meer dan 1 eetlepel) door tot het enigszins is opgelost en voeg de dun gesneden venkel toe.
 • Zet het vuur lager en laat de venkel langzaam zacht worden totdat hij licht doorschijnend wordt, zacht is en bruin begint te kleuren.
 • Voeg, vlak voordat je denkt dat de venkel klaar is, 1/4 C - 60 ml Pineau de Charentes toe, samen met eventueel verse kruiden, en breng verder op smaak. Als je geen Pineau de Charentes hebt, is wat groentebouillon, witte wijn of zelfs gewoon water ook prima. De venkel is klaar als de vloeistof bijna helemaal is opgelost.
 • Serveer op goed geroosterd brood, smelt er eventueel wat kaas over of garneer met wat sardientjes uit blik van goede kwaliteit.

Notities

 • Kazen die hier lekker bij zijn, gesmolten of anderszijds: feta, elke zachte geit (ik ben fan van Rocamadour), raclettekaas of Taleggio. Mensen hebben ook Parmezaanse kaas of Pecorino getipt, kijk dus gewoon wat je hebt en eens wat.
 • Qua ingeblikte sardines ben ik fan van het merk Ortiz, het scheelt dat dat voor mij een semi-lokaal product is, en de kwaliteit is eigenlijk altijd hetzelfde (d.w.z. goed). Ik ben ook fan van La Perle des Dieux, hoewel je wat die sardientjes betreft echt wat advies nodig hebt over welk jaar je moet kopen. Ik geloof dat 2018 mijn favoriete jaar was, met fijne 'ronde' smaken uit een seizoen met veel regen en veel zonneschijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close