MSG-Brownies & De Beste Boeken Van 2023

Door Mieke
07/12/2023

Het is het einde van het jaar en dat betekent tijd voor lijstjes en cadeau-inspiratie (precies op tijd voor Sinterklaas, ahem). Dus hieronder vind je in relatief willekeurige volgorde mijn favoriete eet- en kookboeken van het jaar, met als afsluiter het recept voor MSG-brownies uit Abi Balingit’s prachtige Mayumu: Filipino American Desserts Remixed. Ik heb geprobeerd de boeken enigszins te groeperen voor het geval je naar iets specifieks op zoek bent.

Let op: dit zijn boeken die ik dit jaar gelezen heb, maar die niet perse dit jaar zijn verschenen. Als boekenhamsteraar loop ik nu eenmaal een beetje achter op mijn immer groeiende leesstapel.

Arabiyya by Reem Assil

Beste kookboek

Ik heb er geen woorden voor wat de mensen in Palestina op dit moment wordt aan gedaan. Ik volg Reem Assil al een tijd en was er eind september, vlak voordat de hel nog verder losbartte, eindelijk in geslaagd haar prachtige boek Arabiyya: Recipes from the Life of an Arab in Diaspora te lezen. Arabiyya is een ongelooflijk mooi boek. Het is niet alleen gevuld met mooie recepten, maar ook met de persoonlijke geschiedenis van Reem als Palestijnse, als community organiser en uiteindelijk als bakker. Het voelt op dit moment behoorlijk plat om te kirren dat ik niet kan wachten om uit Reem’s boek te koken, al wil ik dat wel heel graag. Maar wat ik nog liever wil, is dat iedereen dit boek leest en leert wat het betekent om Palestijns te zijn en wat je kunt doen om verzet te organiseren tegen wat er in Palestina (en de rest van de wereld, ik denk even aan de Nederlandse verkiezingsresultaten) gebeurt.

Beste eetboeken

Ik heb dit jaar niet heel niet-kookboeken rond eten gelezen, maar de boeken die ik las waren goed. Zo las ik A Bite-sized History of France, een boek dat uiteraard mijn interesse wekte omdat ik in Frankrijk woon en, als niet Frankofiel, meer wilde weten over de Franse geschiedenis en het eten. A Bite-sized History gaat, zoals de titel al doet vermoeden, niet heel diep, maar geeft je wel een heldere blik op de Franse geschiedenis en de rol die eten daarin gespeelt heeft.

The Book of Difficult Fruit: Arguments for the Tart, Tender, and Unruly (with recipes): Lebo, Kate: 9780374110321: Amazon.com: Books

Dan is er The Book of Difficult Fruit van Kate Lebo. Hoewel het begint als een soort ‘lastig fruit’ almanak, evolueert het boek zich langzaam tot iets persoonlijkers en politiekers. Ik heb van dit boek ook wel wat over fruit geleerd (hoe je bijvoorbeeld de rijpheid van bramen kunt testen en dat de gecultiveerde bramen die hier in de tuin staan inderdaad niet te vreten zijn). Dit boek is niet voor iedereen weggelegd, maar als je in fruit en de netelige zaken waar vrouwen mee geconfronteerd worden geïnteresseerd bent, kan dit nog best eens een boek voor jou zijn.

Beste veganistische, vegetarische en plantaardige kookboeken

Ik heb onlangs al Pamelia Chia’s Plantasia: A Vegetarian Cookbook Through Asia aangeprezen en hier haar rinse recept voor adobo-spaghetti met jullie gedeeld. Net zo onder de indruk was ik van Budget Vegan: Eenpansgerechten van Sam Dixon. Uit dat boek deelde ik het recept voor bakplaat gnocchi met flespompoen en salie, echt een handig en vriendelijk geprijsd boekje dat je makkelijk cadeau doet. Nog een favoriet die ik al gedeeld heb en waarvan ik een fijn recept deelde is Ever-Green Vietnamese: Super-Fresh Recipes, Starring Plants from Land and Sea van Andrea Nguyen, haar kruidige Vietnamese eierpannenkoekjes vind je hier.

Twee boeken die ik niet eerder heb genoemd zijn Vegan Pasta van Brianna Claxton en Amazing Asia Vega van Emma de Thouars. Vegan Pasta Night is een verrassend persoonlijke vertaling van klassieke Italiaanse recepten voor veganisten. Brianna is opgegroeid met de klassieke Italiaanse keuken en heeft deze keuken prachtig vertaald voor vegans. In het boek vind je naast vegan basisrecepten voor alle klassieke Italiaanse kazen, pasta’s en sauzen ook recepten voor klassieke Italiaanse gerechten. Ik ben van plan aan de hand van haar recepten een voorraad veganistische Italiaanse sauzen aan te leggen, zodat we de potten die nu in de voorraadkast hebben staan voor luie dagen, kunnen verruilen voor huisgemaakte sauzen uit de diepvries.

Emma's Amazing Asia vega: 9789038809892: unknown author: Books - Amazon.com

Ondertussen is Emma hard op weg de Nederlandse Fuchsia Dunlop te worden, zij het met een sterkere focus op recepten en een meer pan-Aziatische aanpak. Ik ben hier rijkelijk laat mee, maar heb vorige maand eindelijk Amazing Asia Vega te lezen, en had meteen hongerrrrr. Emma inspireerde me ook om tijdens mijn laatste toko-inval eindelijk gefermenteerde zwarte bonen, eiertofu en Chinese sesampasta in te slaan en ik kan niet wachten om ermee te koken. Gisteravond at ik de pittige gestoomde enoki en ik wist meteen dat ik dat sausje en de techniek nog met honderd andere groentes ga gebruiken. Daarnaast kijk ik uit naar de  volkoren spaghetti met misoboter, Koreaanse gestoofde tofu, Indiase eier- en Indiase auberginecurries en de chaat massala-aardappelen met chutney-mayo. Om maar wat te noemen. De meeste recepten zijn snel en makkelijk, dus als je meer vegan wilt eten en van Aziatische keukens houdt dan is Amazing Asia Vega echt een must-have.

Beste Aziatische kookboeken

Dit is een beetje een suffe categorie, gezien de rest van de lijst. Ik heb nu eenmaal een flinke Azië-focus. Maar toch.

Sambal Shiok: The Malaysian Cookbook by Yin, Mandy

Ik ben geobsedeerd met laksa en waarom laksa nog steeds niet de soep-hype is die het verdient te zijn. Het is nu eenmaal verreweg de lekkerste soep ter wereld. Daarnaast ben ik geobsedeerd met de fotografie van Louise Hagger en de (prop) styling van Alexander Breeze. Dus toen Sambal Shiok: The Malaysian Cookbook verscheen, moest ik het hebben. Ik heb van zomer de kipsaté gemaakt, heel simpel en net iets lekkerder dan (sorry opa en oma) saté manis zoals ik hem ken. Tijdens mijn laatste bezoek aan Londen heb ik ook hun Maleisische gefrituurde kip kunnen proberen, die wil ik zeker thuis nog eens namaken, evenals de gebraden kip met kokosnoot en citroengras, de lamssoep met zwarte peper, de Hainanese vijfkruidenkarbonades en natuurlijk de laksa zelf. Tijdens mijn bezoek in augustus heb ik ook hun laksa en hun curry puffs geprobeerd. Sambal Shiok is zeker de moeite waard om eens op te zoeken de volgende keer wanneer je in Londen bent (er staat ook een vegan variant van hun laksa op de kaart).

Ik vond Mr. Jiu’s in Chinatown van Brendan Jew ook echt fantastisch, maar moet bekennen dat ik het in maart heb gelezen en dat het in die zin enigszins ver weg ligt. Ik weet wel dat het alleen al vanwege de geschiedenisles de moeite van het lezen waard is.

Beste barbecue-boeken

Ik deelde vorige week al het recept voor rokerige geroosterde wortelgroenten met pistacheboter uit Live Fire: Seasonal Barbecue Recipes and Stories hier op de website. Absoluut een van mijn favorieten van dit jaar, zowel vanwege de seizoensgebonden recepten als het gebruiksgemak.

Het andere favoriete barbecue-boek dat ik dit jaar las was Chasing Smoke: Cooking over Fire Around the Levant. door Sarit Packer en Itamar Srulovich van Honey & Co faam. Het staat boordevol heerlijke recepten en mooie verhalen uit de hele Levant. Voor het komende jaar staan in elk geval de geroosterde peer met tahin, hele gebrande aubergine met geroosterde eidooier en gegrilde watermeloen met garnalen, feta en chili op het menu.

Beste bakboeken

Ik ben nog steeds niet de beste bakker, maar ik hoop met deze boeken me toch weer iets verder te ontwikkelen.

Mooncakes and Milk Bread: Sweet and Savory Recipes Inspired by Chinese Bakeries van Kristina Cho was toen het verscheen direct instant klassieker, en terecht. Het is zeer uitgebreid en bijzonder nauwkeurig. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit zo’n boek is waarvan je een betere bakker wordt. Zodra mijn kerstvakantie is begonnen wil ik in elk geval de porkfloss en zeewier rolls maken, maar ik ben ook erg benieuwd naar haar mother of milk bread recept en heb haar gezouten eierdooiers al met veel succes gemaakt voor een recept voor in mijn eerste e-boek volgend jaar.

Mayumu: Filipino American Desserts Remixed: Balingit, Abi: 9780063244061: Amazon.com: Books

Als laatste wilde ik het prachtige en inspirerende Mayumu: Filipino American Desserts Remixed van Abi Balingit met jullie delen. Abi is een van de meest interessante bakkers die uit de pandemie is voortgekomen, met smakelijke, innovatief gekruide baksels en een bijzonder mooi hart. Dankzij Abi ben ik al maanden wanhopig op zoek naar ube-pasta en een nieuwe voorraad tajin. Verder wil ik vooral graag haar lychee-madeleines, de isles flottantes in gezouten eendenei-crème anglaise en de perzik-mangocompote maken. Haar chai leche flan heb ik al met veel plezier gemaakt (en opgegeten) en deze week deel ik haar MSG-brownies met jullie.

MSG-brownies

Als iemand die MSG met de paplepel ingegoten kreeg, lonkten deze MSG-brownies natuurlijk onmiddellijk naar mij. Ze zijn dan ook onwijs lekker, echt de puurste chocolade-brownie die je kunt vinden. Investeer hiervoor wel in de beste kwaliteit pure chocolade (60-70%) en cacao. Abi maakt haar MSG-brownies met (five-spice) turrones de casoy, een in papieren wafeltjes verpakte Filipijnse noga, waarvoor ze ook het recept deelt in haar boek. Maar je kunt ze ook maken met Snickers of Milky Ways. Voor de foto maakte ik de mijne met gewone nougat, ook erg geslaagd.

Abi Balingit's MSG-Brownies

Vette Sletten
Mega super pure chocolade MSG-brownies uit Abi Balingit's Mayumu: Filipino American Desserts Remixed bakboek.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Dessert, Gebak
Keuken Amerikaans, Filipijns

Materialen

 • Oven
 • vierkant bakblik 20 x 20 cm of soortgelijke verhoudingen
 • Bakpapier
 • Grote kom
 • middelgrote kom
 • Draadrek

Ingrediënten
  

 • 170 g pure chocolade (60-70% cacao) grof gehakt
 • 2/3 c olijfolie
 • 2 grote eieren
 • 2 eierdooiers
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 1/2 c poedersuiker
 • 1/2 c donkere basterdsuiker
 • 3/4 c patentbloem
 • 2/3 c ongezoete cacaopoeder
 • 1/2 tl zout
 • 1/2 tl MSG verkrijgbaar bij de toko
 • 1 tl instant koffie
 • 4 Snickers of Milky Ways in stukken van 2.5 cm gesneden

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 160° C en plaats een rooster in het midden van de oven.
 • Bekleed een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm (of soortgelijke verhoudingen) met bakpapier. Ik kruiste 2 stroken bakpapier overdwars. Let erop dat er voldoende bakpapier uit de vorm steekt zodat je de brownie straks makkelijk de vorm uit kunt tillen.
 • Meng in een grote kom 2/3 c olijfolie, 2 eieren, 2 eierdooiers, 1 tl vanille-extract, 1 1/2 c poedersuiker en 1/2 c donkere basterdsuiker. Klop samen tot een glad en glanzend mengsel.
 • Meng in een middelgrote kom 3/4 c patentbloem, 2/3 ongezoete cacao, 1/2 tl zout, 1/2 tl MSG en 1 tl oploskoffie.
 • Meng nu het bloemmengsel voorzichtig door het eisuikermengsel tot de bloem volledig opgelost is.
 • Schep met een spatel 170 g grof gehakte pure chocolade door het beslag tot het gelijkmatig verdeeld is en giet het beslag in de met bakpapier beklede vorm.
 • Verdeel de stukjes van 2.5 cm gesneden Snickers of Milky Ways lukraak over het oppervlak van het brownie-beslag en duw ze er losjes in.
 • Bak de brownies in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar, of totdat er maar aan paar vochtige kruimels aan een prikker blijven steken als je deze in de brownie steekt. Haal de brownies uit de oven en laat volledig afkoelen op een draadrek.
 • Gebruik als de brownie volledig is afgekoeld het overhangende bakpapier om het uit de vorm te tillen. Verdeel in 9 stukken en geniet.

Notities

 • Op kamertemperatuur en in een luchtdichte verpakking zijn deze brownies ongeveer 4 dagen houdbaar.
 • Het kan zijn dat ik de koffie heb verruild voor Chinese five-spice, want ik lust geen koffie maar wel wel five-spice en dat is wat Abi weer gebruikt om haar turrones de casoy te maken.
Trefwoord brownies, Chocolade, msg, pure chocolade

 

Comments

 1. Marlinde says:

  Hoi Mieke,

  Dit weekend van plan om deze brownies te gaan maken, heb alleen nog 2 vraagjes:

  Wat voor soort olijfolie gebruik je? Extra vierge?

  Gewone maat chocolate bars of mini’s?

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet, Marlinde

  1. Ha Marlinde,
   Excuses ik zie dit nu pas. Olijfolie is een beetje om het even, het gaat niet zozeer om de smaak maar houdt de brownies smeuïg. Gewone maat Milky Ways b.v., niet die kleintjes! En goed erin duwen (niet zoals bij mij op de foto), anders verbranden ze vrij snel.
   Groet, Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close