Vette Sletten – Foodblog

Over de ingrediënten


Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Als iemand die zwaar anti-dieet is, een extreme energiebeperking heeft en als iemand die eten weer leuk wil maken, ben ik iemand die liever laat zien hoe het ook kan dan dat ik er continu over preek. Toch leek het me handig eens uiteen te zetten hoe ik over ingrediënten denk.

Wat is duurzaam eigenlijk?

Het ziet er niet zo goed uit voor de planeet en de mogelijkheid voor iedereen om erop te blijven leven, dus als je het je kunt veroorloven om duurzaam te winkelen is het fijn om dat te doen.

Duurzaam betekent voor mij:

  • Alles dat op deze planeet leeft kan comfortabel blijven leven

Dus geen onderbetaalde of misbruikte arbeiders, geen gruwelijke leefomstandigheden voor dieren en geen vervuiling (en geen CO2- en andere kulcompensatie).

Wat zijn toegankelijke ingrediënten?

Hoewel ik me probeer te focussen op ‘toegankelijke’ ingrediënten, ben ik ook gewoon Indisch. Dit betekent dat ik al voor mijn geboorte elke week naar de toko ging. Voor mij zijn Aziatische ingrediënten dus toegankelijk en is de weg naar de Turkse, Marokkaanse en Poolse buurtsuper daardoor mogelijk ook meer vanzelfsprekend dan voor jou.

Google ‘vervang [ingrediënt] bij het koken’ om te leren waarmee een ingrediënt eventueel te vervangen is. Ik heb hier persoonlijk wel meer succes mee wanneer ik in het Engels zoek (‘replace [ingredient name] in cooking’.

Denk je: ik vind dingen van dit ingrediënt. Doe dan vooral zelf onderzoek. Let er echter wel op dat je dieper graaft dan de eerste resultatenpagina op Google. De anti-vax beweging, de dieetindustrie en racisme willen nog al eens voor verkeerde maar tegelijkertijd dominante desinformatie zorgen online. Ook hier: zoeken in het Engels levert vaak nuttigere resultaten op dan in het Nederlands.

Voel je niet schuldig, we kunnen ons geen weg uit kapitalisme winkelen

Ik begrijp dat veel mensen niet de mogelijkheid hebben de keuzes te maken die ik maak en geen toegang hebben tot de informatie waar ik toegang tot heb. Ik ben erg bezig met eten, food journalistiek en heb een achtergrond in intersectioneel activisme, wat maakt dat ik al jaren continu informatie verzamel over onze voedselsystemen. Hierdoor heb ik de middelen om andere keuzes te maken dan mijn minder in eten en politiek geïnvesteerde medemens.

Wel kan ik wat ik weet met jullie delen, zodat je mogelijk ook andere keuzes kunt maken tijdens het boodschappen doen. Maar als het onderstaande allemaal niet voor je werkt, dan ligt dat niet aan jou.

Uiteindelijk leven we met zijn allen in een systeem al onze mogelijkheden opslokt (sommigen sneller en zichtbaarder dan anderen) en ik geloof niet dat we ons een weg uit het kapitalisme kunnen winkelen. Onze enige kans op echte verandering is activisme waarbij we proberen zoveel mogelijk mensen op plekken te krijgen om systematische veranderingen en wetten te creëren die duurzaamheid, dierenwelzijn en eerlijke, gezonde en comfortabele levensomstandigheden voor iedereen bewerkstelligen.

Wat ik doe

Dingen waar ik op let bij het boodschappen doen:

  • Bekijk dit artikel van de New York Times, je kunt hier vrij overzichtelijk zien welke keuzes je kunt maken om iets milieuvriendelijker boodschappen te doen
  • Ik ben zelf lactose-intolerant en gebruik ongezoete soja- of havermelk, de meeste notenmelk wordt met heel veel water geproducered, waardoor ze eindelijk minder duurzaam zijn dan je zou denken (zie NYT-link hierboven). Ongezoet is slechts een persoonlijke voorkeur
  • Als ik in een supermarkt winkel, probeer ik dingen te kopen met het Bio-keurmerk, dit is een EU-certificaat voor dingen die biologisch geteeld zijn. Dit keurmerk heeft zijn problemen. Zo houdt het geen rekening met het welzijn van dieren of arbeiders, en proberen ze bijvoorbeeld kleine ondernemers te dwingen het keurmerk aan te vragen terwijl zij alleen maar aangeven dat zij met Bio-ingrediënten werken. Daarbij is de certificering buitengewoon kostbaar, wat sommige boeren doet besluiten deze niet aan te vragen terwijl ze bijvoorbeeld duurzamer werken dan het keurmerk vereist. Dat gezegd hebben is het keurmerk tenminste iets en zijn producten die het keurmerk dragen in Nederland vaak niet zo heel veel duurder dan ‘gewone’ producten
  • Ik koop Mutti- of Cirio-tomaten in blik, de meeste andere tomaten in blik uit Europa worden vaak met geweld geproduceerd (denk aan moderne slavernij), dus die vermijd ik
  • Ik eet nog maar zelden octopus. Het is echt één van mijn favoriete ingrediënten, maar het is zo populair geworden (deels door een inmiddels achterhaald imago als duurzame keuze) dat het wordt overbevist en niet langer duurzaam is
  • Ik ben dol op grote garnalen, maar eet ze nog maar zelden. Garnalenkweek is extreem vervuilend en de garnalenkweek in Azië maakt veelal gebruik van moderne slavernij
  • Ik probeer maximaal eens in de 2 weken vlees of vis te eten en probeer daarbij te kopen bij mijn lokale slager en visboer, die op hun beurt weer inkopen bij lokale boerderijen of visserijen. Dit is niet goedkoop, maar omdat ik er minder van eet hou ik geld over om wanneer ik het eet voor betere producten te gaan
  • We weten allemaal dat de geschiedenis van suiker is geworteld in slavernij, ik was me er tot voor kort niet van bewust dat suikerproductie sindsdien niet heel erg is verandert, dus nu probeer ik uitsluitend Fair Trade-suiker te kopen (ook Fair Trade heeft issues, maar nogmaals: het is tenminste iets)
  • Ik ben gestopt met het kopen van supermarktkaas en koop in plaats daarvan fijne ambachtelijke kazen, deze zouden duurzamer zijn omdat ze meer met de seizoenen en de natuurlijke cyclus van dieren werken. Bonus voor mij is dat ik dol ben op goede kaas, terwijl ik van plakjes blah belegen ronduit depressief wordt. Franse en Zwitserse AOC-gecertificeerde kazen zijn over het algemeen vaak ook oké en liggen hier soms gewoon in de super. Ik heb zelf mijn budget wat omgegooid om meer in kaas te kunnen investeren, maar het scheelt dat ik niet elke dag kaas hoef (wat is er mis met mij?)
  • Ik ben gestopt met het kopen van supermarktchocolade (nog meer slavernij en afgrijselijke arbeidsomstandigheden) en bestel zogenaamde bean-to-bar en andere ambachtelijke chocolades bij De Chocoladeverkopers (no spon, wel fan). Ook hiervoor heb ik mijn budget omgegooid
  • Vanaf december 2020 zal het gros van de recepten dat ik hier veganistisch of vegetarisch zijn. Ik vind het erg belangrijk om eten leuk en toegankelijk te houden en mensen aan te moedigen vooral te doen wat ze kunnen, maar dat idee is niet te rijmen met mensen die aangewezen zijn op kiloknallers en de manier waarop dit vlees, zowel in de EU als in de VS, geproduceerd wordt*

Uiteraard is bovenstaande onderhevig aan verandering omdat er elke dag wel nieuwe bagger boven komt drijven. Voel je vrij om mij op problematische ingrediënten te wijzen wanneer ik deze gebruik.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

** Omdat ik het vorig jaar schreef, bevat mijn boek Nomnomnom dat in 2021 verschijnt nog vleesrecepten, maar het bevat ook een overvloed aan veganistische en vegetarische recepten en variaties