Vette Sletten – Foodblog

Over de recepten


Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Na jaren recepten verslinden en ze leren scannen op gebruiksgemak, én mijn Twitter-volgers te hebben gevraagd wat zij graag in recepten zien, ben ik op de huidige opstelling voor mijn recepten beland.

Wat gebruikerstips voor recepten

Hieronder vind je wat basisprincipes voor het gebruik van recepten in het algemeen en van de recepten op deze site in het bijzonder:

  • Lees voor je begint met koken het hele recept door en verzamel alle ingrediënten
  • De voorbereiding (schillen, snijden, aan gort slaan, etc.) staat in de ingrediëntenlijst. Op deze website herhaal ik de hoeveelheden en voorbereiding in het recept zelf zodat je niet hoeft te scrollen
  • Veel Nederlanders hebben een hekel aan lepel- en cupmaten, maar ik zweer erbij. Lekker scheppen in plaats van dat eeuwige geweeg. Ze kosten geen drol en gaan je leven lang mee. Van mij mag je 4×2.5 gram kruiden uitwegen op een speciale drugsweegschaal, maar ik schep 
  • De eerste keer dat ik een rijsttafel maakte stond ik anderhalve dag in de keuken, de laatste keer 3 uur. Omdat ervaring zo’n verschil maakt zijn de genoemde kooktijden echt ruwe indicaties
  • Deze indicaties lijken soms heel erg lang omdat ik ook de niet-actieve kooktijd, zoals persen, marineren of sudderen, benoem. Dit om te voorkomen dat je om 3 uur ‘s nachts pas aan tafel kunt
  • Ovens zijn hufters en elke oven is anders, dus ik ben bang dat je de jouwe goed zult moet leren kennen voor het beste resultaat. Dit betekent dat sommige recepten de eerste keer mislukken
  • Ken je een ingrediënt niet? Grote kans dat je het bij de toko, Turkse of Marokkaanse buurtsuper kunt vinden. Met Google kom je ook een heel eind
  • Wat de fuck is een snufje? Een snufje is de hoeveelheid die je met drie vingers vast kunt pakken, niet heel veel dus
  • Als je iets liever kant-en-klaar koopt dan zelf maakt is dat altijd helemaal prima
  • Proef! In recepten valt vaak de term ‘naar smaak’. Veel mensen vinden dit verwarrend, maar het betekent letterlijk: tot jij het lekker vindt. Klinkt dit heel spannend? Voeg dan steeds snufjes kruiden toe en proef tot het ‘goed’ is. Hoe meer je kookt, hoe beter je weet wat voor jou werkt

Oorsprong van recepten en benamingen

Ik probeer altijd te vermelden waar ik recepten, technieken en ideeën vandaan heb. Waar mogelijk link ik naar de bron. Wanneer ik geen idee heb hoe ik ergens op gekomen ben vermeld ik dit ook meestal.

Als het om ‘buitenlandse’ gerechten gaat, probeer ik vast te houden aan de oorspronkelijke benaming en zet ik er tussen haakjes een SEO-vriendelijke naam achter. Als we kunnen leren hoe we boeuf bourguignon moeten spellen, kunnen we dat vast ook met kimchijeon. Omdat ik dit in het verleden niet deed, volgen sommige van mijn URL’s deze regel niet.

Waarom ik mijn bronnen deel

Het kan  me geen moer kan schelen wat voor ondingen mensen in hun eigen keuken in elkaar flansen. Maar mensen die over eten schrijven hebben in mijn optiek naast de verantwoordelijkheid ere te geven wie ere toekomt, ook de taak lezers te informeren.

Mijn doel voor het delen van recepten is anderen enthousiast te maken over eten en koken. Door mijn bronnen te delen hoop ik mensen te kunnen inspireren nieuwe dingen te proberen en hun eigen recepten te bedenken. Als ik vertel hoe ik recepten, invloeden en ideeën combineer om tot ‘mijn’ recepten te komen, gaat me dat beter af dan als ik mezelf neerzet als één of andere magische bedenker van recepten alsof ik niet voortbouw op het werk van anderen.

Ten slotte wil ik niet degene zijn die een keuken zo verkeerd heeft neergezet dat mensen een restaurant of land bezoeken en daar dan enorm teleurgesteld en verward zijn door wat ze voorgeschoteld krijgen.

Dit wil niet zeggen dat bovenstaande hier altijd goed gaat. Ik ben ook maar een mens. Aanvullingen en correcties zijn daarom altijd welkom.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."
Are you looking for this page in English? Go to dorothy-porker.com for About The Recipes.