Omdat veel Aziatische culturen een rijke veganistische of vegetarische traditie kennen, of in veel maaltijden vaak alleen vlees en vis als accentof smaakmaker gebruiken, lenen veel Aziatische gerechten zich bij uitstek om te plantificeren. Ik was dus bij voorbaat al enthousiast over het verschijnen van Pamelia Chia’s Plantasia: A Vegetarian Cookbook Through Asia en plaatste mijn bestelling zodra het kon. En wat een parel is Plantasia. Het boek staat op dit moment zeker in mijn top 5 van favoriete kookboeken aller tijden. Het is echt zo’n instant klassieker. Ik wilde dit recept voor adobo-paddenstoelenspaghetti delen omdat het waarschijnlijk het meest toegankelijke recept uit het boek is, zowel qua ingrediënten als qua techniek. Het helpt wel dat het ook nog heel erg lekker bleek te zijn.
Pamelia Chia’s Plantasia
Plantasia bevat zowel bestaande vegetarische als veganistische Aziatische recepten, alsook bestaande gerechten die Pamelia heeft geplantificeerd en recepten die ze zelf heeft bedacht. Verder bevat het boek een reeks prachtig geïllustreerde profielen over en recepten van Aziatische koks en schrijvers van verschillende achtergronden en het waarom en hoe van hun veganistische of vegetarische praktijk binnen hun traditionele keukens. Zo kun je lezen over een paar van mijn favoriete mensen, zoals Jenny Lau en Cathy Erway. Mensen die ik pas net leer kennen zoals Andrea Nguyen, waarvan ik onlangs het recept voor trứng chiên rau thơm (kruidige Vietnamese eierpannenkoekjes) uit Ever-Green Vietnamese deelde. Evenals een heleboel namen die nieuw voor mij zijn en die ik graag in de toekomst wil volgen.
Pamelia heeft in verschillende Aziatische keukens over de hele wereld gewerkt en heeft duidelijk een diepgewortelde kennis van en respect voor de verschillende keukens in Plantasia. Dit maakt haar kijk op de mogelijkheden binnen de Aziatische keukens voor vegetarische en veganistische recepten een enorm geïnformeerde verademing.
Er staat een verontrustend aantal recepten in het boek dat ik wil maken. Van de adobo-paddenstoelenspaghetti hieronder, tot de citroengras-tofu met chilipepers, tot soba met aubergine in bierbeslag, flespompoen dengaku, chili pan mee met tempeh en Thaise basilicum en nog veel meer. Ik ben echt nog wel een paar jaar zoet met dit boek.
Wat Plantasia extra bijzonder maakt, is dat het geheel in eigen beheer is uitgegeven. De kwaliteit van het boek, zowel qua inhoud als qua vormgeving, is daarmee extra bijzonder. Zelfs als je hier niet uit kookt, zijn de profielen alleen al de moeite waard. Pamelia woont inmiddels geheel toevallig in Nederland, het boek is echter vooralsnog alleen in het Engels verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via haar website, maar ook bij wat van mijn favoriete (kook)boekhandels zoals ABC in Den Haag en de Kookboekhandel in Amsterdam.
Adobo-Paddenstoelenspaghetti
Ik heb dit recept voor adobo-paddenstoelenspaghetti vooral uitgekozen omdat ik dol ben op paddenstoelen en omdat je de ingrediënten in elke supermarket wel kunt vinden. Ik was een beetje sceptisch over het rauw toevoegen van de tomaten aan het einde van het recept, maar ze warmen snel op en geven het gerecht een mooie, vlezige umami-kwaliteit die ik niet had verwacht.
Als je geen oesterzwammen kunt vinden, zoals hier in Frankrijk het probleem is, weet ik zeker dat gesneden kastanjechampignons ook prima zullen werken. Ik heb de mijn ‘spaghetti’ gemaakt met linguine, want dat is mijn favoriete lange dunne pasta. Ik heb het recept dit keer niet gehalveerd, maar ik weet vrijwel zeker dat dat voor kleine huishoudens een optie is.

Adobo-Paddenstoelenspaghetti
Materialen
- Grote pan om pasta in te koken
- grote steelpan of wok
Ingrediënten
- 250 g spaghetti ik heb linguine gebruikt, andere pasta's werken waarschijnlijk ook
- 3 el olie gebruik hier een neutrale olie en geen olijfolie
- 6 tenen knoflook fijngehakt of geperst
- 1/2 el gember fijngehakt
- 1 kleine rode ui fijngehakt
- 2 laurierblad
- 350 g oesterzwammen in hapklare stukken gescheurd of gesneden
- 1/3 C - 80 ml water
- 1/4 C - 60 ml appel cider azijn of kokosazijn als je dit hebt
- 3 el sojasaus
- 3 el kecap manis
- 2 kleine tomaten grofgehakt
- 2 bosuien in dunne ringen
- zwarte peper versgemalen, naar smaak
Instructies
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
- Voeg 3 el neutrale olie en 6 tenen fijngehakte of geperste knoflook toe aan een grote steelpan of wok op hoog vuur.
- Bak op onder voortdurend roeren, tot de knoflook bruin begint te kleuren. Voeg nu 1/2 el gehakte gember, 1 kleine gehakte rode ui en 2 gedroogde laurierblaadjes toe. Roer tot de uien glazig worden en voeg dan 350 g gescheurde of gesneden oesterzwammen toe.
- Bak de champignons een paar minuten mee, tot ze er niet meer zo rauw uitzien (ze ogen dan vaak veel slapper).
- Voeg nu 1/3 C water, 1/4 C appelciderazijn, 3 el sojasaus en 3 el ketjap manis toe.
- Zet het vuur laag en laat alles een paar minuten doorkoken, zodat de champignons de smaken goed op kunnen nemen.
- Proef het kookvocht en breng eventueel op smaak met meer azijn, sojasaus of kecap, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
- Is de pasta klaar? Hevel het dan rechtstreeks vanuit de ene pan, de andere pan in. Dit gaat het makkelijkst met een kooktang. Meng alles nu goed en kook nog even door op hoog vuur, tot het merendeel van de vloeistof is opgenomen. Dit zou ongeveer een minuut moeten duren.
- Haal de pan van het vuur en roer er 2 kleine gehakte tomaten, 2 in dunne plakjes gesneden lente-uitjes en versgemalen zwarte peper naar smaak door.
- Proef nog eens en pas zo nodig de smaken nog wat aan met peper, sojasaus, azijn of kecap, en je paddenstoelen-adobo-spaghetti is klaar om te serveren.