Als je gelooft dat er een lekkerdere cake is dan pastel tres leches (Mexicaanse driemelken cake), dan heb je hem waarschijnlijk gewoon nog nooit op. Ik heb begrepen dat tres leches inmiddels voet aan de grond krijgt in de VS, maar in Europa blijven we helaas achter de feiten aanlopen.
Het is een lekkere natte kus van een cake en ik hou meer van deze cake dan welke cake ter wereld ook.
White Cube, witte cake
De eerste keer dat ik pastel tres leches had, was in Londen. Op een regenachtig terras op Hoxton Square na een bezoek aan een inmiddels gesloten galerie. Ik ben deze cake nooit vergeten, maar heb hem sindsdien nooit meer op een menu gezien.
De recepten ogen allemaal behoorlijk intimiderend voor een waardeloze bakker als ik. Dus kostte het me even om moed te verzamelen. Maar uiteindelijk moest ik wel, want zonder deze cake kan ik gewoon niet leven.
Mexico: The Cookbook – Margarita Carrillo Arronte
In al mijn oppervlakkigheid kocht ik Mexico: The Cookbook van Margarita Carrillo Arronte vooral omdat de cover zo mooi is. Gelukkig is het ook één van de meest complete kookboeken over de Mexicaanse keuken dat je kunt vinden en heb ik er dan ook vaak goed uit gegeten.
Frambozen en melkkruim
Oorspronkelijk wordt deze cake gemaakt met aardbeien, maar ik ben enorm frambozenfan, dus heb ik frambozen gebruikt. Ik wilde ook wat extra textuur toevoegen en heb dat gedaan in de vorm van ‘melkkruim’ uit Christina Tosi’s All About Cake. Maar doe vooral wat jij lekker vindt.
Pastel tres leches - Mexicaanse drie-melke cake
Materialen
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier x2
- Kleine kom
- Springvorm ⌀ 28 cm
- Grote kom x2
- Zeef
- Kleine kommen x 2 om eieren in te scheiden
- Metalen opscheplepel
- Keukenmachine of blender
- Groot bord of cake plateau met opstaande rand
- Hittebestendige kom
- Steelpan waar de hittebestendige pan comfortabel opgezet kan worden
- Handmixer
- Spatel
- Gasbrander
Ingrediënten
Om het 'melk kruim' te maken, voor extra textuur (optioneel)
- 40 g - 1/2 c melkpoeder
- 40 g - 1/4 c bloem
- 30 g - 2 el extra fijne suiker ik gebruik hier geleisuiker voor, verkrijgbaar in de supermarkt
- 15 g - 1 el maïzena
- 2 g - 1/2 tl zout
- 55 g - 4 el boter gesmolten - ongezouten (of sla het zout hierboven over)
- 20 g - 1/4 c melkpoeder
- 90 g witte chocolade gesmolten, dit is iets minder dan 1 reep
Om de pastel tres leches te maken
Voor de cake
- boter om de cakevorm mee in te vetten
- 275 g - 2 1/2 c bloem
- 15 g - 1 el bakpoeder
- 8 grote eieren wit en geel gescheiden in aparte kommen
- 230 g - 1 1/2 c extra fijne suiker
- 15 ml - 1 el vanille extract
- 60 ml - 4 el melk
- 240 g - 2 c aardbeien frambozen of ander iets zurig zachter fruit werkt ook prima
Voor de room
- 400 ml ongezoete gecondenseerde melk ongeveer 1 blik, het makkelijkst te vinden bij de toko
- 150 ml - 1/2 c gezoete gecondenseerde melk ongeveer 1/2 blik, verkrijgbaar bij de supermarkt
- 150 ml - 1/2 c room
- 3 eigelen bewaar het eiwit voor de meringue
- 15-30 ml - 1-2 el brandy ik heb rum gebruikt omdat ik dat had staan - maak je dit voor kinderen vervang dit dan voor 15 ml- 1 el vanille extract
Voor de meringue
- 3 eiwitten
- 100 g - 1/2 c extra fijne suiker
- sap van 1/2 citroen
- 30 ml - 2 el golden (corn) siroop o.a. verkrijgbaar bij de Turkse of Marokkaanse buurtsuper
Instructies
Maak de melkkruimels (optioneel)
- Verwarm de oven voor op 120 ° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng alle droge ingrediënten in een kleine kom, behalve de gesmolten boter, 20 g - 1/4 c melkpoeder en witte chocolade.
- Voeg nu 55 g - 4 el gesmolten boter toe en roer het geheel door tot er kleine klontjes ontstaan, een beetje zoals het kruim op appelkruimelgebak.
- Verdeel de kruimels over de bakplaat en bak ze 20 minuten tot ze droog zijn. Laat volledig afkoelen.
- Zijn de kruimels volledig afgekoeld? Meng ze dan in een kom met de overgebleven 20 g - 1/4 c melkpoeder.
- Smelt 90 g witte chocolade en meng dit met het kruim om het kruim te coaten. Als je ongeveer elke 5 minuten even met de kom schudt tot de chocolade is uitgehard zouden de melkkruimels een mooie gelijkmatige laag witte chocolade moeten ontwikkelen.
- Bewaar in de koelkast of vriezer in een luchtdichte verpakking voor maximaal 1 maand.
Maak nu de pastel tres leches
Maak eerst de cake
- Verwarm je oven voor op 180 ° C. Bekleed de bodem van de cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten in met een wat boter.
- Zeef 275 g - 2 1/2 c bloem en 15 g - 1 el bakpoeder in een kom.
- Klop in een andere kom 8 eierdooiers los met 230 g - 1 1/2 c extra fijne suiker en 15 ml - 1 el vanille-extract tot het beslag luchtig begint te worden. Je kunt dit herkennen doordat er 'linten' op het beslag blijven liggen.
- Schep nu, in kleine porties, het mengsel van bloem en bakpoeder voorzichtig door de dooiers met de suiker, en wissel onder het scheppen af met 60 ml - 4 el melk.
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf en schep deze eiwitten voorzichtig door het ei-suiker-bloemmengsel. Dit gaat het beste met een metalen opscheplepel, waarbij je met een schepje opgeklopt eiwit per keer werkt, dit door het beslag vouwt tot het bijna volledig is opgenomen, voordat je de volgende lepel door het beslag schept. Je moet hier echt voorzichtig te werk gaan, zodat je de lucht er niet uit slaat.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak 40-50 minuten tot een tandenstoker er schoon en droog uitkomt.
Maak de room
- Doe alle ingrediënten voor de room in een keukenmachine of blender en mix één geheel. Ben je van plan deze cake met kinderen op te eten, gebruik dan 15 ml - 1 el vanille-essence in plaats van 15-30 ml - 1-2 el sterke drank.
Terug naar de cake
- Haal, zodra een tandenstoker schoon en droog uit het midden van de cake komt, de cake uit de oven en laat hem 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. *
- Snijd de cake horizontaal door midden terwijl hij nog warm is en snijd de bovenste korst ervan af, dit zorgt ervoor dat de room straks beter wordt opgenomen door de cake (als je inzoomt op mijn foto zie je dat de bovenste laag eigenlijk te droog is).
- Plaats de onderste laag op een bord of taartplateau met een opstaande rand (dit voorkomt lekken) en verdeel 450 g - 2 c aardbeien en het melkkruim (indien aanwezig) over de onderste laag van de cake voordat je de bovenste laag cake erop legt.
- Giet de room over de cake en let er hierbij op dat je alle delen van de cake met room overgiet. Idealiter is de cake hierbij nog warm.
Maak nu de meringue
- Doe het eiwit van 3 eieren, 100 g - 1/2 c extra fijne suiker, het sap van 1/2 citroen en 30 ml - 2 el golden (corn) siroop in een hittebestendige kom en zet deze op de pan met water dat net tegen de kook aanzit. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt.
- Klop de eiwitten boven de pan direct met een handmixer op de hoogste stand tot het mengsel luchtig wordt. Haal van de pan af en blijf kloppen tot er een meringue ontstaat, dit duurt ongeveer 5 minuten. Het ziet er misschien wat slapjes uit, maar blijft goed aan de zijkanten van de cake plakken.
- Gebruik een spatel om de cake in te smeren met de meringue. Je kunt dit netjes of rommelig doen. Brand de meringue met een gasbrander goudbruin en de cake is klaar om op te dienen.
Notities
- Het melkkruim is luchtdicht verpakt 1 maand houdbaar in de koelkast of diepvries.
- De cake is luchtdicht verpakt ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast.
Hoi Mieke! Dank voor dit fantastische recept :). Ik heb binnenkort een avond met mijn kookclubje en wil deze taart graag maken, melkkruimels inclusief! Nu vraag ik mij alleen af wat je bedoelt met ‘melkpoeder’. Ik heb dit gegoogled, maar kom alleen op een vrij duur blik uit wat je bij de Albert Heijn kunt halen. Heb je dit gebruikt?
Ha Joana, officieel moet het idd met die dure melkpoeder uit blik maar ik heb ‘gewoon’ koffiemelkpoeder gebruikt. Niet helemaal hetzelfde maar wel nog steeds lekker. Veel succes!