De meeste Indische mensen die ik ken eten vooral perkedel jagung (maiskoekjes) maar ik ben met perkedel kol bunga (bloemkoolkoekjes) opgroeien.
Het is een recept uit een klein kookboekje genaamd Rijst Tafelen van Lia Warani. Een boek waar ik ook vrij weinig andere Indischen over hoor maar dat zeker in het rijtje naast Keasberry en Vuyk thuishoort. Als je het kunt vinden is het een mooie aanvulling op je Indisch/ Indonesische kookboekencollectie.
Smaakvariaties
In het onderstaand recept heb ik zowel de originele kruidenmix van Lia Warani opgenomen als de kruidenmix die ik voor de foto’s heb gebruikt. Dat is de kruidenmix voor Nik Sharma’s auberginepilaf uit Season. Duidelijk een compleet ander gerecht, maar ik had nog wat van de kruiden over en dit werkte prima.
Je kunt deze kruidenmixen ook weglaten en gewoon je eigen kruiden toevoegen. Ik vind het bijvoorbeeld ook erg lekker om alles behalve de lente-uitjes (en bloemkool, duh) weg te laten en de koekjes achteraf te bestrooien met een kant-en-klaar kruidenmix als b.v. Old Bay, kibbelingkruiden (niet geprobeerd, ga ik gewoon vanuit) of whatever.
Hoe eet ik bloemkoolkoekjes?
Als kind kreeg ik dit als bijgerecht bij witte rijst en wat wij toen ‘perkedel‘ noemden (gehaktbal van rund en aardappel, ook uit dit kookboek, al noemt Lia het ‘frikadel’). Nu is dit vaak mijn hoofdgerecht met alleen witte rijst erbij. De bloemkoolkoekjes zijn overigens ook erg lekker met tzatziki of raita met pita of naan. Lekker breed inzetbaar dus.
Perkedel kol bunga (bloemkoolkoekjes)
Materialen
- Grote kom
- Grote koekenpan
- Opscheplepel
- Bord
- Keukenpapier
- Spatel of soortgelijk om de koekjes uit de hete olie te scheppen
Ingrediënten
- 1 medium bloemkool gehakt, zie instructies
- 60 g - 4 el bloem maïzena, rijstebloem, etc. werkt ook allemaal
- 125 ml - 1/2 c water + extra, wil je niet vegan eten dan werken 2 eieren met 2 el water ook
- 4 bosuitjes fijngehakt
- olie om in te bakken, ik gebruik zonnebloemolie
Optie 1: Lia's kruidenmix
- 25 g geraspte kokos
- 2 sjalotten fijngehakt
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 3 steeltjes peterselie fijngehakt
- 1 lombok zaadlijst en zaden verwijdert en fijngehakt
Optie 2: Nik Sharma's kruidenmix
- 2.5 g - 1/2 tl gemalen zwarte peper
- 2.5 g - 1/2 tl gemalen koriander
- 1.25 g - 1/4 tl gemalen chilivlokken
- 1.25 g - 1/4 tl gemalen kurkuma
- 1.25 g - 1/4 tl gemalen groene cardamom
- 1.25 g - 1/4 tl gemalen kruidnagel
Optie 3
- wat jou lekker lijkt
Om het af te maken
- snufje zout
Instructies
Bereid te bloemkool voor
- Verwijder de buitenste bladeren van de bloemkool en snijd de buitenste halve centimeter roosjes in plakken van de bloemkool af.* Verbrokkel deze plakken met je handen in kleine stukjes van verschillende formaten. Let op: je hele keuken zit straks onder met kleine stukjes bloemkool, maar het is echt de moeite waard.
Maak de perkedel kol bunga
- Meng 60 g - 4 el bloem naar keuze met 125 ml - 1/2 c een dun beslag.
- Meng nu de lente-uitjes, bloemkool en de kruidenmix die je gebruikt door het beslag tot alles goed gemengd is.
- Verwarm een dun laagje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en zet vast een bord klaar met daarop wat keukenpapier om zo de bloemkoolkoekjes op uit te laten lekken.
- Zodra de olie goed heet is, moet hij glinsteren maar niet roken, meng je het bloemkoolbeslag nog een keer door met je lepel en schep je er vervolgens een volle maar niet overvolle opscheplepel van het bloemkoolbeslag uit. Laat dit rustig de olie in glijden en druk het her en der een beetje plat zodat er een gelijkmatige laag onstaat, anders is het straks lastig keren. Laat er een stukje bloemkool los, druk het dan voorzichtig terug tegen het 'koekje' aan of plak het weer vast met een beetje beslag uit de kom.
- Bak de koekjes nu aan één kant tot ze goudbruin en knapperig zijn. Keer om en bak door tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten per kant. Bak niet teveel koekjes tegelijker, in mijn koekenpan passen max 3-4 koekjes per keer.
- Haal de bloemkoolkoekjes uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout. Ze zijn het lekkerst vers en geweldig met rijst en wat groenten, als tussendoortje, op een pitabroodje met tzatziki of raita, etc. etc.
Ha – wat leuk, ik heb het boekje en er helemaal overheen gelezen. Ik ken inderdaad alleen de perkedel jagung die de eettafel nooit haalden omdat wij ze al op hadden haha. Ik ga deze proberen..
Haha, ik snoepte deze ook altijd al op voor ze op tafel stonden!