Ik ben verder niet zo van Hollandse kost, maar onze handzame gefrituurde snacks zijn wel echt heel erg goed te doen. Onlangs mijn anti-koloniale inborst wil ik al jaren rendang bitterballen maken. Iets aan het zachte en pittige van rendang leek zich gewoon perfect te lenen voor een krokant laagje uit de frituur.
Van Hollandse versies van eten uit de voormalige koloniën ben ik nog minder gediend, dus toen Mora pas hun versie van de rendang-kroket op de markt bracht kon ik niet achterblijven.
Mmmmmm van Mieke
Ik weet niet hoe die kroketten van Mora zijn, maar rendang bitterballen zijn dus echt fantastisch. Het vocht uit de slowcooker is ontzettend rijk van smaak, dus als je daar ragout mee maakt heb je feitelijk gewoon NOG MEER rendang. En gefrituurd is alles beter, dus [dansje van geluk].
Houdt er rekening mee dat je, inclusief de tijd in de slowcooker, minimaal 2 dagen nodig hebt om deze bitterballen te maken. Ik doe er zelf 3 dagen over, vooral omdat ik eigenlijk een hekel heb aan ballen draaien.
Het mayo-vraagstuk
Ik heb het recept van Koken Met Kennis en omliggende artikelen gebruikt om de kroket in de basis goed te krijgen. Hun tips zijn goud, dus kijk daar zeker ook even rond voor andere recepten.
Voor mijn eerste poging at ik mijn ballen met een citroenblad-mayo van Donna Hay, gemaakt van limoenrasp, citroenblad en Japanse mayo. Ik vond dat het zuur goed werkte met de rijkheid van de bitterballen, maar ik zoek nog steeds een betere playmate voor erbij. Als je hier ideeën over hebt, laat het me dan weten in de comments.
Rendang Bitterballen
Materialen
- Slowcooker
- Zeef
- Grote steelpan
- Garde
- Diepe borden x3
- Ovenschaal
- Iets om de ovenschaal mee af te dekken
Ingrediënten
Voor de rendang bouillon
- 500 gr sukadelappen in hapklare brokken gesneden
- 2 grote uien grof gehakt
- 2 stengels sereh (citroengras) vers, gekneusd met een knoop erin gelegd
- 2 blaadjes salam blad je vindt deze zowel gedroogd in de toko
- 4 blaadjes makrut limoenblad je vindt deze in het diepvriesvak en soms vers bij de toko
- 1 vingerkootje laos vers, van de toko
- 30 gr - 2 el sambal ulek of 2 fijngesneden lomboks
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml water
Voor de bitterballen
- 50 gr boter
- 50 gr patentbloem
- 3 blaadjes gelatine geweekt
- 50 gr patentbloem
- 2 eieren minstens 2 minuten losgeklopt
- 75 gr broodkruim of paneermeel
Instructies
Stap 1: Maak de rendang
- Gooi alle ingrediënten in de slowcooker en laat het 8 uur garen op de laagste stand. Het kan waarschijnlijk ook sneller en op de hoge stand, maar in mijn ervaring is langer en lager altijd beter in de slowcooker.
- Vis het vlees uit het vocht en snijd dit in kleinere stukjes, zo groot als je gewend bent vlees tegen te komen in je kroketten.
- Haal het vocht door een zeef, zodat alle stukjes ui en de kruiden eruit zijn. Je zou ongeveer 400 ml aan vocht moeten hebben, heb je dit niet, leng het dan aan met water tot je wel de juiste hoeveelheid hebt.
Stap 2: Maak de ragout
- Ik gebruik voor dit proces het liefst een garde zodat de ragout goed glad is en het vlees nog verder in draadjes getrokken wordt.
- Laat 50 gr boter smelten in een zware steelpan met minimaal 1 liter inhoud. Roer, als de boter compleet gesmolten is, 50 gr bloem stevig door de boter en blijf roeren.
- Als de roux los begint te laten van de bodem van de pan is de roux klaar, dit zou ongeveer 2 tot 3 minuten moeten duren. Voeg nu de helft van het rendang-vocht toe en blijf roeren met een garde tot de saus begint in te dikken. Voeg nu de rest van het vocht toe en blijf roeren tot je een gladde saus hebt.
- Breng het geheel nu kort aan de kook en voeg 3 uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer door tot de gelatine is opgelost.
- Voeg nu het vlees toe en blijf roeren tot de ragout weer aan de kook komt en alles goed vermengt is.
- Giet de ragout uit in een ovenschaal. Laat de ragout 30 minuten afkoelen op het aanrecht, dek hem af en laat hem minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast voor je met de volgende stap verder gaat.
Stap 3: Maak de ballen
- Verdeel de ragout in ongeveer 20 tot 25 gelijke porties. Volgens het internet weegt een bitterbal gemiddeld ongeveer 20 gram, dus als je echt een neuroot bent: leef je uit. Draai nu balletjes van de ragout. Spoel je handen af en toe om in koud water om te voorkomen dat de balletjes teveel aan je handen blijven plakken en om de buitenkant makkelijker glad te wrijven.
- Paneer nu je ballen: haal ze eerst door de bloem, dan door het ei en daarna door het paneermeel. Haal ze hierna nog een keer door ei en paneermeel voor een écht knapperige bitterbal.
- Laat de ballen wanneer je ze gepaneerd hebt nog 2 uur opstijven in je koelkast. Als je ze niet allemaal meteen gaat bakken kun je nu ook een deel invriezen. Let er dan wel op dat ze elkaar niet raken zodat ze niet aan elkaar vast vriezen.
- Je ballen zijn klaar voor de frituur!
- Verhit je frituurpan op 180° C. Je kunt de temperatuur testen door een stukje brood in de olie te laten vallen. Begint het direct te borrelen? Dan is de olie op temperatuur.
- Frituur je ballen in porties van 3 tot 5 (afhankelijk van het formaat van je frituurpan en je ballen) in 3 tot 5 minuten goudbruin en knapperig.
Beter dan de citroenblad-mayo van Donnay Hay: de laos mayonaise van Vanja van der Leeden. Denk ik. Maar dat is puur hypothetisch. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, in die combinatie.
Ja, goeie! Die wilde ik sowieso nog een keer proberen. 🙂 #teamvanja
Goedenavond!
Een vraagje het vlees voor de bitterballen zit nu in de slowcooker alleen is het nog erg bleek. (Niet zoals op de foto)
Heb ik dan iets verkeerd gedaan??
Groetjes,
Marissa
Ha Marissa! Omdat je het vlees niet droogkookt en karameliseert zoals bij normale rendang (in het laatste stadium) blijft het vlees idd een stuk bleker dan bij rendang waar je geen bitterballen van maakt. Je kookt het vocht voor de bitterballen niet in, zodat je genoeg vocht hebt om de ragout van te maken om bitterballen van te maken. Hoop dat je er zo uitkomt, succes en fijne avond!