Salade van Erwten, Munt en Feta

Twee plakken feta met daarop een gekookt ei. Eromheen liggen doperwtjes, verse muntbladen en gebakken krieltjes en erachter staat een plak prosciutto.

Ik vind dat salades niet echt recepten, dus we houden het kort vandaag.

Deze salade van erwtjes, munt, feta en krieltjes komt uit Fast, Fresh and Simple van Donna Hay. Het perfecte kookboek voor mensen die van korte recepten en kort in de keuken staan houden.

Dankzij deze salade ben ik helemaal fan geworden van erwtjes en heb ik altijd een pak in de diepvries staan.

Variaties op Donna Hay’s salade van erwten, munt en feta

Ik eet deze salade meestal als maaltijdsalade voor de lunch of het avondeten.

Je kunt prosciutto of een andere gedroogde ham toevoegen zoals Donna dat doet, maar ik heb er in het verleden ook gegrilde octopus bij gegeten, toen ik nog octopus at. Gegrilde kip of varkensvlees werken er waarschijnlijk ook prima bij.

Dat gezegd hebbende heeft het niet heel erg veel nodig. De basis met een zachtgekookt ei erbij zoals ik dat doe zijn echt voldoende. Al denk ik dat je de feta best kunt vervangen door een andere wat pittigere of agressieve kaas, zoals een fijne blauwe.

Twee blokken feta met een gekookt ei erop, omringt door doperwtjes, gebakken krieltjes en muntblaadjes.

Donna Hay's salade van erwtjes, munt en feta

Vette Sletten
Deze flexibele salade staat binnen no time op tafel.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Keuken Brits
Porties 2

Equipment

  • Oven
  • Ovenschaal of bakplaat
  • Kleine pan
  • Klein kommetje
  • Bord

Ingrediënten
  

  • 200 gr krieltjes gehalveerd, maar niet geschild
  • 30 ml - 1 el olijfolie
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je met drie vingers vast kunt knijpen
  • snufje peper
  • 125 gr erwtjes vers of uit de vriezer
  • 30 ml - 2 el olijfolie
  • 15 ml - 1 el witte wijn azijn cider azijn of witte balsamico werken ook prima
  • 5 gr - 1 tl mosterd
  • 75 gr feta
  • bosje verse munt
  • 2 zachtgekookte eieren optioneel
  • 6 plakjes gedroogde ham prosciutto of soortgelijk, optioneel

Instructies
 

  • Verwarm je oven voor op 175° C.
  • Bak 200 gr gehalveerde krieltjes met olijfolie en een snufje zout en peper in de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Een snufje is de hoeveelheid zout die je tussen drie vingers (je duim-, wijs- en middelvinger) kunt vast knijpen.
  • Kook 125 gr erwtjes. Diepvrieserwtjes hebben ongeveer 1-2 minuten nodig, verse 8-10. Je kunt tussendoor even testen of ze al klaar zijn. Ze mogen nog best wat bite hebben voor deze salade.
  • Maak van 30 ml - 2 el olijfolie, 15 ml - 1 el azijn en 5 gr - 1 tl mosterd een lichte dressing. Breng deze op smaak met peper en zout.
  • Verkruimel 75 gr feta met je handen of snijd het in blokjes.
  • Je kunt nu je bord opmaken. Ik begin meestal met de doperwtjes, daar verdeel ik de krieltjes en feta doorheen, voor ik er wat verse munt over scheur en eindig met de dressing en het zachtgekookte ei.

Notities

Deze salade moet het echt hebben van hoe vers en fris alles is, dus hij bewaart niet echt lekker tenzij je heel erg into koude aardappelen bent (ik op zich wel, alleen niet in dit geval).
Trefwoord doperwtjes, krieltjes, munt, salade

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for pea, mint, feta and new potato salad



Related Posts

Leave a Comment

Rating recept