Dit recept voor salted caramel boterkoek vond ik op The Domestic Rebel en is de perfecte manier om restanten suiker en boter weg te werken. Als je je afvraagt wie er ooit suiker of boter overheeft dan zijn dat je nabestaanden nadat je deze boterkoek in je eentje hebt opgegeten.
Ik maak deze boterkoek met mijn eigen gezouten karamelsaus omdat het kant-en-klaar veel te duur is voor suikerwater met room.

Salted Caramel Boterkoek
Deze salted caramel boterkoek maak je met zelfgemaakte karamelsaus en is perfect om uit te delen of mee te nemen naar een feestje.
Materialen
- Kleine steelpan
- Oven
- Keukenmachine
- Bakvorm (20x20 cm)
- Bakpapier
Ingrediënten
Voor de karamelsaus
- 110 gr suiker
- 60 ml - 4 el water
- 300 ml room
- 30 gr boter
- grof zout naar smaak
Voor de boterkoek
- 250 gr boter op kamertemperatuur
- 130 gr - 1 c tafelsuiker
- 200 gr - 1 1/2 c poedersuiker
- 5 ml - 1 tl vanille extract
- 500 gr patentbloem
Instructies
Maak de karamelsaus
- Let op: om de boterkoek te maken moet de saus eerst goed afgekoeld zijn, laat de saus daarom minimaal een uur afkoelen.
- Laat 110 gr suiker met 60 ml - 4 el water in een kleine steelpan langzaam opwarmen tot de suiker volledig opgelost. Weersta de verleiding om te roeren, met de pan te schudden of anderzijds druk te doen.
- Zet het vuur nu hoog en breng het suikerwater flink aan de kook. Laat het doorkoken tot er een goudbruine karamel ontstaat. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten.
- Verwijder de pan van het vuur. Kijk uit: de karamel is heet!
- Voeg 300 ml room, 30 gr boter en zout naar smaak toe terwijl je flink roert. De karamel zal eerst hysterisch en vervaarlijk omhoog borrelen en daarna gaan klonteren. Dat is oké. Met stevig doorroeren komt het goed.
- Laat de saus nu volledig afkoelen.
Maak de boterkoek
- Als de saus is volledig is afgekoeld kun je aan de boterkoek beginnen. Verwarm je oven voor op 180° C en belijn een bakvorm van circa 22x33 cm met bakpapier.
- Meng 250 gr boter op kamertemperatuur, 130 gr tafel- en 200 gr poedersuiker tot een luchtig geheel. Omdat poedersuiker in een onbedekte kom nogal een drama is gebruik ik hier zelf mijn keukenmachine voor.
- Voeg nu 5 ml - 1 tl vanille extract en 500 gr patentbloem toe en mix het geheel door tot er een los deeg ontstaat.
- Verdeel de helft van het deeg over de bodem van je bakvorm en bak de eerste laag 15 minuten in de oven. Zet intussen de rest van het deeg even in je koelkast. Zo blijft stijft het nog even kort op voor de laatste stap.
- Haal na 15 minuten de eerste laag uit de oven. Het deeg is nog helemaal niet gaar, dit is de bedoeling! Giet de karamelsaus over de deegbodem en verkruimel hierover de tweede helft van het deeg.
- Bak de boterkoek nu in 25-30 minuten af. De boterkoek lijkt dan nog niet gaar, maar tijdens het afkoelen gaart hij nog wat door. Laat de boterkoek afkoelen voordat je hem in repen snijdt.
Notities
Als ze het zolang volhouden blijft de boterkoek in een luchtdichte trommel 5 dagen goed.
De salted caramel saus blijft in de koelkast in een afgesloten glazen pot 2 weken goed.