Het voelt raar om een recept te delen terwijl mensen verhongeren. Zeker als dat recept uit een kookboek komt van een auteur die afkomstig is uit de cultuur die op dit moment effectief uitgehongerd wordt. Dat gezegd hebbende, is Arabiyya: Recipes from the Life of An Arab in Diaspora van Reem Assil een van de beste kookboeken die ik vorig jaar gelezen en wilde ik er graag iets met jullie uit delen. Misschien is het nu ook juist het beste moment hiervoor, dus bij deze het recept voor winter tabouli met sinaasappel en venkel uit dit prachtige boek.
Arabiyya: Recipes from the Life of an Arab in Diaspora
Omdat het moeilijk is om de woorden te vinden en woorden überhaupt nogal frivool aanvoelen, herhaal ik hier maar wat ik eind vorig jaar over Arabiyya heb gepost.
Ik heb er geen woorden voor wat de mensen in Palestina op dit moment wordt aan gedaan. Ik volg Reem Assil al een tijd en was er eind september, vlak voordat de hel nog verder losbartte, eindelijk in geslaagd haar prachtige boek Arabiyya: Recipes from the Life of an Arab in Diaspora te lezen. Arabiyya is een ongelooflijk mooi boek. Het is niet alleen gevuld met mooie recepten, maar ook met de persoonlijke geschiedenis van Reem als Palestijnse, als community organiser en uiteindelijk als bakker. Het voelt op dit moment behoorlijk plat om te kirren dat ik niet kan wachten om uit Reem’s boek te koken, al wil ik dat wel heel graag. Maar wat ik nog liever wil, is dat iedereen dit boek leest en leert wat het betekent om Palestijns te zijn en wat je kunt doen om verzet te organiseren tegen wat er in Palestina (en de rest van de wereld, ik denk even aan de Nederlandse verkiezingsresultaten) gebeurt.
Winterse tabouli
Zoals Reem schrijft, is tabouli een hoofdbestanddeel op Arabisch(-Amerikaanse) borden, zowel thuis als uit. Maar dat betekent niet dat alle tabbouli’s gelijk zijn. Ik at mijn eerste tabouli jaren geleden, toen ik nog in Londen woonde. Een vriendin, van wiens vader ik altijd dacht dat hij Libanees was tot ze in de herfst van vorig jaar haar verdriet deelde omdat zijn familie tijdens de Nakba naar Libanon vluchtte en hij eigenlijk Palestijn is, waardoor er allerlei trauma’s opnieuw werden opgerakeld, nam me mee naar een Libanees restaurant. Ik kan me niets anders herinneren dat we die avond aten, behalve dan die magische tabouli. Zo lekker en zo belachelijk vol van smaak. Ik heb daarna inderdaad nooit meer zo’n tabouli gevonden.
Dus toen ik zag dat er een recept voor winter tabouli met sinaasappel en venkel (mijn favoriete groente) in Reem’s Arabiyya stond, wist ik dat ik het moest maken. Lekker en makkelijk (al het snijwerk daargelaten), daagt tabouli je ook echt uit om je eigen smaak te bepalen. Breng de tabouli dus vanaf stap 8 met een lichte hand op smaak en proef, en voeg toe, en proef nog meer, en voeg nog meer toe (of niet), tot hij precies goed is. Zoals jij hem het lekkerst vindt.
Bronnen voor steun
- UNRWA: United Nations Relief and Works Agency for Palestina Refugees in the Near East – steun ter plaatse waaraan je kunt doneren.
- BDS Boycot movement – de BSD-website biedt duidelijke richtlijnen over welke boycots er zijn en waarom, zodat je zelf kunt bepalen of en welke boycots je zou willen steunen.
- The Electronic Intifada – een onafhankelijk online nieuwspublicatie en educatieve bron gericht op Palestina, haar volk, politiek, cultuur en plaats in de wereld.
Tabboulet shitta - Winter tabouli met sinaasappel en venkel
Materialen
- Kleine kom
- Zester ik ben fan van microplanes
- Snijplank
- Scherp mes
- Grote kom
- Fijne zeef of een schone doek
Ingrediënten
- 1/3 C fijne bulgur
- 2 medium sinaasappels
- 1 kleine venkelknol in kleine blokjes gesneden, bewaar het groen voor de garnering
- 1/2 rode ui fijngehakt
- 1 1/2 C peterselie ongeveer 1 1/2 bos, fijngehakt (zie instructies
- 1 C munt ongeveer 1 bos, fijngehakt (zie instructies)
- 2 citroenen
- 1/4 C extra vierge olijfolie de beste die je je kunt veroorloven
- 1 el granaatappelmelasse
- 2 tenen knoflook fijngehakt (niet geperst)
- 1 t sumac plus extra ter garnering
- 1 t zout meer naar smaak
- 1/2 t zwarte peper versgemalen, meer naar smaak
- 4 little gems of 1 romaine
Instructies
- Bedek 1/3 C bulgur in een kleine kom met heet water en laat het 15 minuten staan tot het in volume verdubbeld is.
- Rasp intussen de schil van 2 sinaasappels (alleen het oranje, niet het wit) en bewaar de rasp voor de garnering.
- Schil de sinaasappels, gebruik een scherp mes om de schillen weg te snijden. Ik vind het zelf het makkelijks om de de top en het kontje eraf te snijden, zodat je kunt zien waar het with loopt en op die manier de schil eraf kunt snijden.
- Snij met je mes de partjes sinaasappel los, snijd ze in kleine stukjes en plaats ze in een grote kom.
- Om 1 1/2 bosje peterselie en 1 bosje munt fijn te snijden, raadt Reem aan om de kruiden na het wassen goed te drogen, alle steeltjes weg te gooien en ALLEEN de blaadjes te gebruiken. Ik bundel de blaadjes zo strak mogelijk onder mijn vingers en hak ze dan fijn. Ik ga er eerst 1x overheen om de blaadjes wat op te breken, en daarna laat ik het mes over de bladeren schommelen tot ik ze zo fijn mogelijk heb gehakt. Ik heb dit overigens ook met een kleine hakmolen geprobeerd maar ik vind dat de kruiden hierdoor te papperig worden.
- Voeg de kruiden toe aan de kom met de stukjes sinaasappel en de fijngesneden 1/2 rode ui.
- Gebruik een fijnmazige zeef (of een schone doek) om het overtollige water uit de bulgur te laten drukken voordat je het aan de kom met de andere ingrediënten toevoegt.
- Voeg nu het sap van 2 citroenen toe, mijn citroenen waren super sappig, dus ik vond 1 1/2 citroen wel genoeg, maar het recept van Reem vraagt om het sap van 2 citroenen dus kijk zelf even wat voor jou werkt.
- Voeg 1/4 C olijfolie, 1 T granaatappelmelasse, 2 fijngehakte teentjes knoflook, 1 t sumak, 1 t zout en 1/2 t versgemalen zwarte peper toe. Meng grondig en voeg meer smaak toe als je dit nodig vindt. Ik vond zelf iets meer melasse en zwarte peper erg lekker, maar doe vooral wat voor jou werkt.
- Serveer in een grote kom of in individuele slablaadjes gevuld met de tabbouli. Garneer met de sinaasappelzest, venkelbladeren en nog een snufje sumak.
Notities
- Uiteraard lekker bij platbrood en/ of gegrild vlees