Ik weet dat ik de laatste tijd in een oesterzwam-kick zit, maar ze zijn ook gewoon lekker, veelzijdig en betaalbaar.
Hoera voor Thaise gebakken rijst
Ik ben opgegroeid met gebakken rijst. Indonesische nasi goreng (letterlijk ‘rijst gebakken’) om precies te zijn. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik eet niet graag lang hetzelfde. Zo stopte ik denk ik 10 jaar geleden met het maken van nasi goreng.
Gelukkig was daar Night + Market door Kris Yenbamroong, een kookboek waarvan ik nu al meerdere malen heb geroepen dat je het moet kopen en de gebakken rijst met kip van pagina 207. Zo kwam gebakken rijst hier terug op het menu. Ik gebruik een iets andere techniek dan die van Kris omdat de techniek van oma natuurlijk altijd beter is dan die van iemand anders.
Plantificeren
Ik probeer wel nog steeds minder vlees te eten, dus hier heb ik de kip ingeruild voor oesterzwammen. En dat werkt prima.
Het plantificeren van prik nam pla is iets moeilijker. Dus vroeg ik mijn Hot & Bothered-vrienden om advies en hun moeder raadt aan lichte sojasaus te gebruiken in plaats van vissaus. Dit geeft natuurlijk niet dezelfde funk als vissaus, maar het is wél vegan én lekker. Dit recept is niet compleet zonder prik nam pla.
Oestersaus is ook goed verkrijgbaar in plantaardige variant.
Thai seasoning sauce
Ja, je zult op zoek moeten naar Thai seasoning sauce. Idealiter van het merk Healthy Boy Brand. Je kunt dit vrij makkelijk online en in verschillende toko’s vinden. Vind je dit echt teveel gedoe? Dan volstaat Maggi. Thai seasoning sauce is op Maggi gebaseerd en veel makkelijker te krijgen.
Je kunt hier een super interessant artikel lezen over de geschiedenis van Thais seasoning sauce en Maggi.
Thaise gebakken rijst met oesterzwammen
Materialen
- Fles of potje x2 (om de restjes roerbaksaus en prik nam pla in te bewaren)
- Kleine kom
- Wok (een koekenpan is niet ideaal maar als je geen wok hebt werkt het ook)
Ingrediënten
Om de roerbaksaus te maken
- 375 ml - 1 1/2 c Thai seasoning sauce of Maggi, zie hierboven
- 250 ml - 1 c oestersaus
- 20 g - 1 1/2 el suiker
Om de prik nam pla te maken
- 250 ml - 1 c lichte sojasaus of vissaus als je perse vissaus wil
- 60 ml - 1/4 c limoensap van ongeveer 6 limoenen
- 6-8 rawit dun gesneden
- 45 g - 3 el knoflook fijngehakt
- 20 g - 1 1/2 el suiker
Om de Thaise gebakken rijst met oesterzwammen te maken
- 45 ml - 3 el zonnebloemolie
- 1/4 ui in dunne reepjes
- 150 g - 1 c oesterzwammen in grove repen gescheurd
- 1 ei goed geklutst in een kleine kom
- 500 g - 3 c rijst gestoomd of gekookt, liefst 1 dag oud - versgekookte rijst is over het algemeen te nat
- 10 g - 2 tl suiker
- 40 ml - 2 1/2 el roerbaksaus zie hierboven
- 2 bosuien in stukken van 5 cm
- snufje gemalen witte peper
Instructies
Maak de roerbaksaus
- Meng 375 ml - 1 1/2 c Thai seasoning sauce met 250 ml - 1 c oestersaus en 20 g - 1 1/2 el suiker. Dit is teveel roerbaksaus voor dit recept, maar de roerbaksaus blijft letterlijk eindeloos goed voor een volgende keer.
Maak de prik nam pla
- Meng 250 ml - 1 c lichte sojasaus (of vissaus) met 60 ml - 1/4 c limoensap, 6-8 dungesneden rawits, 45 g - 3 el fijngehakte knoflook en 20 g - 1 1/2 el suiker. Prik nam pla blijft ongeveer een maand goed in de koelkast en perfect om allerlei eten op te frissen.
Maak de Thaise gebakken rijst met oesterzwammen
- Omdat we gaan roerbakken is het essentieel dat je al je ingrediënten voorbereidt zoals vermeld in de ingrediëntenlijst en ze klaarzet bij het fornuis zet voor je begint met wokken.
- Verhit de wok op hoog vuur tot hij begint te roken en laat er 45 ml - 3 el zonnebloemolie doorheen rollen. Voeg zodra de olie glazig wordt 1/4 in dunne plakjes gesneden ui toe en roerbak tot deze zacht en doorschijnend is geworden.
- Voeg 150 g - 1 c in repen gescheurde oesterzwammen toe en roer tot ze zacht zijn geworden en beginnen te kleuren.
- Voeg nu 600 g - 3 c voorgekookte rijst, 10 g - 2 tl suiker, 40 ml - 2 1/2 el roerbaksaus toe en roerbak goed tot alles gelijkmatig met elkaar gemengd is.
- Verspreid de rijst uit in een gelijkmatige laag en giet hier het losgeklopte ei over uit. Laat het ei door de rijst trekken en schep het hierna door tot de rijst droog is en bruin begint te kleuren
- Haal van het vuur en meng er 2 lente-uitjes in stukken van 5 cm gesneden en een snufje witte peper doorheen. Serveer met prik nam pla die mensen naar eigen inzicht erbij kunnen eten.