Tortas de Chilaquiles – Mexicaanse Broodjes

Door Mieke
12/05/2021

Ik ben een eenvoudig mens. Zie ik chilaquiles? Dan wil ik chilaquiles.

De eerste keer dat ik chilaquiles at is alweer zo’n 10 jaar geleden bij Puerto Alegre in San Francisco. Ik was op slag verliefd op het gerecht en de rode mole. Beide zijn helaas moeilijk te vinden in Nederland, dus ik tot op heden heb moeten behelpen met instant mole en mijn eigen Thais-Mexicaanse mashups.

Comida Mexicana – Rosa Cienfuegos

Gelukkig voor mij was GoodCook (een van mijn favoriete kookboekuitgevers) zo vriendelijk om me een exemplaar te sturen van de pas verschenen vertaling van Comida Mexicana door Rosa Cienfuegos. Het is een fantastisch boek! Met prachtige vormgeving en life goals fotografie. En daarnaast een prachtig persoonlijk verhaal over thuiskomen in een nieuw land.

Er zijn veel dingen die ik uit Comida Mexicana wil maken, maar de tortas de chilaquiles (een broodje chilaquiles) stond direct op één.

Mexicaanse ingrediënten vinden

Zoals gezegd kan het in Nederland lastig zijn om Mexicaanse ingrediënten te vinden. In de afgelopen 10 jaar is de situatie echter sterk verbeterd. Dus ik kon ik bij Westland Pepers terecht voor tomatillos en jalapenos om verse salsa verde te maken, evenals verse tortilla’s om mijn eigen totopo’s te bakken. De tortilla’s worden gemaakt door Tortillería Taiyara, die tortilla’s aan de beste restaurants en toko’s van Nederland levert. Je kunt je totopo’s ook kant-en-klaar bij haar bestellen.

Schnitzelgate

Ik heb mijn tortas met tofu-schnitzel gemaakt omdat ik minder vlees probeer te eten. Hiervoor heb ik stevige tofu direct uit de winkel, in de verpakking ingevroren, ontdooit, geperst en vervolgens verder behandeld volgens het recept uit het boek. Je bent natuurlijk vrij om kalfsschnitzel te gebruiken, zoals in het boek, of een kant-en-klaar schnitzel te kopen. Want waarom ook niet?

Zoveel werk? Voor een broodje?

Dit recept lijkt misschien een hoop werk voor een broodje, maar het is echt een FUCKING GOED broodje. Je kunt een aantal stappen overslaan door kant-en-klaar totopos (of nachos, niet Doritos), salsa verde en schnitzel te kopen. Kant-en-klare salsa verde is wel echt minder, maar ook minder werk dus doe wat je niet laten kunt.

Grillplaatje

Voor de salsa verde moet je de tomatillos en jalapenos zwart blakeren. Dit gaat het beste op direct vuur maar nog fijner op dit handige baba ganoush grillplaatje van Esther’s Cookery. Dus moet je vaker dingen blakeren, koop dan dit grillplaatje voor extra blakerplezier.

Schep er een lepeltje Trouble&Spice Smokin’ Senorita chili crisp op voor een beetje extra pit en plezier. Gebruik kortingscode ‘DorothyPorker’ bij het uitchecken of gebruik de onderstaande link, dan zou de korting automatisch moeten worden toegevoegd aan je mandje.

Tortas de chilaquiles - Broodjes chilaquiles

Vette Sletten
Een recept voor tortas de chilaquiles (Mexicaanse chilaquiles sandwiches) uit het kookboek Comida Mexicana van Rosa Cienfuegos, vegetarisch gemaakt met tofu schnitzel.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 13 minuten
Wanneer je de tofu bevriest, ontdooit en perst 2 dagen 30 minuten
Gang Lunch, Snack
Keuken Mexicaans
Porties 6 tortas

Materialen

  • Diepvries, als je zelf tofu-schnitzels maakt
  • Zwaar object, als je zelf tofu-schnitzels maakt
  • Grillpan, wanneer je zelf salsa maakt
  • Blender of keukenmachine, wanneer je zelf salsa maakt
  • Frituurpan, wanneer je zelf totopos maakt
  • Keukenpapier
  • Diep bord x2, wanneer je zelf schnitzels maakt
  • Grote koekenpan x2

Ingrediënten
  

Voor de salsa verde, kant-en-klaar mag ook

  • 500 g tomatillos vers of uit blik, te bestellen bij Westland Pepers of Tjin's Toko b.v.
  • 20 jalapenopepers verkrijgbaar bij de AH of Westland Pepers b.v.
  • 1 witte ui grof gehakt
  • 1 teen knoflook
  • 15 g - 1 el zout
  • 1 bosje koriander grof gehakt

Voor de totopos, kant-en-klaar mag ook (zolang het maar geen Doritos zijn)

  • neutrale olie om in te frituren
  • 12 verse tortillas elk in 8 punten gesneden, verkrijgbaar bij o.a. Westland Pepers en Tjin's Toko - dat merk bij de AH is goor
  • zout naar smaak

Voor de tofu-schnitzels, kant-en-klaar mag ook

  • 1 ei losgeklopt
  • 150 ml - 2/3 c volle melk nepmelk werkt ook
  • 15 g - 1 el zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 pak stevige tofu bevroren in de verpakking met het vocht, ontdooit, 30 minuten geperst en in plakken van 1 cm dik gesneden
  • 100 g - 1 c paneermeel ik heb panko gebruikt (Japans broodkruim) want panko
  • zonnebloemolie om in te bakken

Voor de tortas de chilaquiles

  • 1 l salsa verde recept volgt, of kant-en-klaar
  • 1 kg totopos recept volgt, of kant-en-klaar
  • 6 Italiaanse bollen of teleras (Mexicaanse broodjes), als je ze kunt vinden - pistoletjes werken ook
  • 30 ml - 2 el zure room
  • 30 g - 2 el feta verkruimeld - of cojita (Mexicaanse) kaas, als je die kunt vinden
  • 6 tofu-schnitzels recept volgt, of kant-en-klaar

Instructies
 

Maak eerst de salsa verde

  • Als je verse tomatillo's hebt kunnen vinden, verwijder dan het omhulsel en was de 600 g tomatillos grondig. Gebruik je tomatillo's uit blik? Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Bak de tomatillos op een zeer hete bakplaat met de 20 jalapeno's en 1 grof gesneden witte ui tot ze aan de buitenkant zwart blakeren. Je kunt dit ook direct boven een hete vlam doen als je durft of een speciaal grillplaatje bestellen bij Esther's Cookery als je vaker dingen moeten blakeren.
  • Verplaats alle geblakerde tomatillos, jalapenos en ui naar een blender of keukenmachine met 1 teen knoflook, 15 g - 1 el zout en 1 bosje grof gehakte koriander en maal het geheel tot een grove saus. Is de saus te grof? Voeg dan water toe tot de gewenste dikte bereikt is.

Maak nu de totopos

  • Verhit olie of een frituurpan tot 180° C.
  • Bak de in 8 stukken gesneden tortilla's in porties tot ze knapperig en bruin beginnen te worden. Als ze beginnen te drijven en bijna niet meer borrelen, zijn ze meestal klaar.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.

Maak vervolgens de tofu-schnitzels

  • Meng het geklopte ei met 150 ml - 2/3 c melk, 15 g - 1 el zout en versgemalen peper in een diep bord. Laat de plakken tofu hier 3 minuten in weken.
  • Strooi 100 g - 1 c paneermeel in een ander diep bord en verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote koekenpan.
  • Druk de tofuplakken in het paneermeel zodat ze rondom bedekt zijn en bak ze goudbruin en krokant. Dit duurt ongeveer 5 minuten per kant.

Maak nu de chilaquiles

  • Verhit bijna de hele liter salsa verde in een grote koekenpan op middenhoog vuur. Voeg de totopos en een kopje water toe, roer en verwarm in ongeveer 5 minuten goed door. Als je je chilaquiles liever wat knapperiger houdt, laat dan het water achterwege en roer de totopos alleen kort door de verwarmde salsa verde.
  • Haal van het vuur.

Stel nu je broodje chilaquiles samen

  • Snijd je Italiaanse bol of welk broodje je ook gebruikt doormidden, schep er wat van de chilaquiles op en bedek met zure room, verkruimelde feta, tofu (of andere) schnitzel en een beetje ongekookte salsa en geniet.

Notities

  • Deze tortas zijn duidelijk niet houdbaar en moeten direct worden opgegeten.
  • In een luchtdichte verpakking in de koelkast is de salsa verde ongeveer een week houdbaar en lekker om chips in te dippen of op om het even welke taco.
  • Totopos zijn ongeveer een week houdbaar in een koekblik.
Trefwoord broodje, chilaquiles, mexicaans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Close
Dorothy Porker © Copyright 2024. All rights reserved.
Close