Ik heb een langdurige liefdesrelatie met chorizo, dus toen ik deze chorizo ’bolognese’ van Donna Hay zag, moest ik het maken. Ik vond het heerlijk, maar hoeveel ik ook van vet hou, dit was zelfs voor mij een beetje té. Langdurig gedroogde worst met al haar mooie texturen tot pulp vermalen voelde ook niet helemaal goed. Dus leek me dit een perfecte kandidaat om te verpaddoën.
Mexicaanse versus Spaanse chorizo
Zoals je wellicht weet, had ik al een chorizo-mix samengesteld voor mijn Mexicaanse chorizo tofu taco’s. Spaanse chorizo is echter iets rokerig en aardser dan Mexicaanse chorizo, die iets lichter en frisser van smaak is. Ik heb daarom dit recept gebruikt om tot deze Spaanse chorizo-saus te komen.
Om de verschillende texturen zoals je die zou vinden in een gedroogde worst te imiteren en geïnspireerd door het Lucky Peach mushroom mapo tofu recept, heb ik verder een mix van paddenstoelen als basis gebruikt. Je kunt hierop flink variëren als je wilt, zolang je maar op zoek gaat naar paddenstoelen die echt een beetje andere texturen en smaken hebben dan elkaar.
Maar dan … EEN RAMP
Nadat ik de gedroogde shiitake had geweekt, haalde ik mijn keukenmachine tevoorschijn, gooide alle paddo’s erin en zette hem aan. Alleen… toen gebeurde er niks. Mijn keukenmachine bleek kaput, dood, wijlen. Ik heb de paddenstoelen vervolgens met de hand gehakt, dus de saus ziet er op deze foto’s wat grover uit dan ik had gepland.
Intussen heb ik gelukkig een fantastische nieuwe keukenmachine in huis, dus kan ik weer gewoon automatisch aan het hakken.

Chorizo Bolognsesaus van paddestoelen
Materialen
- Grote kom + klein bord om shiitake in te weken (indien je gedroogde paddenstoelen gebruikt)
- Keukenmachine (optioneel)
- Grote koekenpan
- Grote pan om pasta in te koken
Ingrediënten
- 75 g gedroogde shiitake te vinden bij de toko, zie notities
- 150 g verse shiitake zie notities
- 150 g oesterzwammen zie notities
- 30 ml - 2 tl olijfolie
- 2 takjes rozemarijn blaadjes, zie notities
- 7.5 g - 1 1/2 tl zoete gerookte paprika zie notities
- 5 g - 1 tl medium (gerookte) paprika zie notities
- 2.5 g - 1/2 tl hete gerookte paprika zie notities
- 1 g - 1/4 tl gedroogde chilivlokken ik vind chipotle flakes het lekkers
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 5 g - 1 tl MSG optioneel, maar wel echt veel lekkerder
- 5 g - 1 tl zout
- 125 ml - 1/2 c rode wijn
- 400 g tomaten uit blik grof gehakt, bij voorkeur van het merk Mutti - zie notities
- 30 g - 2 el bruine suiker
- 400 g pasta naar keuze
- kaas naar keuze optioneel, ik vond zelf parmezaan er lekkerder bij dan mozzarella
- versgemalen zwarte peper om het af te maken
Instructies
Wanneer je gedroogde shiitakes gebruikt
- Breng flink water aan de kook, plaats 75 g gedroogde shiitake in een grote kom, giet hier het hete water overheen tot ze onder staan en leg er klein bordje op om te voorkomen dat ze boven komen drijven. Laat 30 minuten weken voor je ze afgiet en de steeltjes verwijdert. Bewaar het weekvocht! Dit is een prima basis voor paddenstoelenrisotto of -soep en blijft 3 maanden goed in de vriezer.
Maak vegan chorizo pasta saus
- Plaats de geweekte en uitgelekte gedroogde shiitake (steeltjes verwijderd) in een keukenmachine met 150 g verse shiitake en oesterzwammen en maal ze samen tot een grove pulp. Je kunt dit ook met de hand doen.
- Verhit in een grote koekenpan 30 ml - 2 el olijfolie, voeg de blaadjes van 2 takjes rozemarijn toe en kook gedurende 30 seconden tot ze beginnen te geuren. Haal de blaadjes nu uit de pan en houd deze apart.
- Bak nu de paddenstoelenpulp in de rozemarijnolie samen met 7.5. g - 1 1/2 tl zoete gerookte paprika, 5 g - 1 tl medium (gerookte) paprika, 2.5 g - 1/2 tl hete gerookte paprika, 1 g - 1/4 tl chilivlokken en 2 teentjes gehakte knoflook samen met 5 g - 1 tl MSG en zout. Bak dit mengsel 5-7 minuten tot het mengsel bruin beginnen te kleuren en het vocht zoveel mogelijk uit de paddenstoelenpulp is weggebakken.
- Voeg 125 ml - 1/2 c rode wijn toe en laat ongeveer 30 seconden koken en verdampen. Voeg nu 400 g tomaten uit blik en 30 g - 2 el bruine suiker toe, breng aan de kook en laat 5-6 minuten op laag vuur door pruttelen tot het vocht is ingedikt.
- Bereid terwijl de saus indikt pasta volgens de instructies op de verpakking. Let erop dat je 125 ml - 1/2 c van het kookvocht apart houdt wanneer je de pasta afgiet en roer dit door de saus.
- Ik meng de pasta het liefst door de saus voor ik het opdien en bestrooi met de gebakken rozemarijn, grof geraspte Parmezaanse kaas en versgemalen zwarte peper, maar doe vooral waar jij verder gelukkig van wordt.
Notities
- Je kunt om het even een paddenstoelenmix gebruiken die jij lekker (of betaalbaar vindt, alleen maar vers werkt net zo goed. Let er wel op dat je wat verschillende texturen en ongeveer 450 g paddenstoelen gebruikt (gedroogde shiitake wordt zwaarder als je ze weekt).
- De rozemarijn geeft extra diepte aan dit gerecht, maar als je het wilt overslaan is dat geen probleem.
- De verschillende paprika's maken echt een verschil in dit recept. Wil je het een beetje budgetvriendelijk houden, investeer dan in de zoete gerookte paprika en gebruik verder 'gewone' paprika's (of sla b.v. de hete helemaal over en gebruik meer chilivlokken).
- De alcohol in de rode wijn zal in de saus worden weggereduceerd, dus dit gerecht is in principe veilig voor kinderen en mensen die alcohol vermijden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen sla de wijn dan over.
- Er zijn helaas veel issues rond de goedkope tomaten in blik, het merk Mutti is iets duurder maar als één van de weinigen ook humaan. Je kunt meer over de issues rond tomaten in blik leren door deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken.