Mijn Lekkerste Tofu Recepten

Een collage van verschillende tofugerechten.

Affiliate Link In dit artikel vind je affiliate links. Koop je iets via een affiliate link dan help je mij met het in de lucht houden van deze website

Gelukkig nieuwjaar en welkom in Veganuary 2021! Omdat ik weet dat veel mensen wel (mere) vegan zouden willen koken, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen, heb ik voor het nieuwe jaar veel plantaardige recepten op de planning staan. Met tofu hebben zo mogelijk nóg meer mensen moeite, dus leek het me leuk een klein overzicht te geven van mijn lekkerste tofurecepten.

De belangrijkste tip: met name de bio-tofu die in Nederlandse supermarkten wordt verkocht is echt niet te vreten. Beter koop je ‘gewone’ tofu, het liefst bij de toko. Die is echt veel lekkerder dan dat natte bordkarton wat bij de gemiddelde supermarkt onder de naam bio-tofu wordt verkocht.

De onderstaande recepten worden allemaal met stevige tofu gemaakt, zijden tofu is ook lekker maar vergt écht een hele andere bereiding dan stevige tofu. Dus koop deze alleen als dit vereist wordt volgens het recept, zoals bijvoorbeeld in deze vegan mapo tofu van shiitake.

Een fles hot sauce die over oven gebakken krokante tofu blokken lekt

De basics: ik tofu, jij tofoet, wij tofuën

Ik maak stevige tofu eigenlijk altijd op één van de volgende manieren klaar. Terwijl het persen even wat tijd kost, is het daarna echt heel erg makkelijk en breed in te zetten. Deze basisbereidingswijzen voor tofu zijn veelzijdig en kunnen met vrijwel elke saus worden opgeleukt.

  • Tofugehakt – helaas ben ik vergeten waar ik deze methode voor het maken van tofugehakt ooit gevonden heb, maar het is een basis die ik bijna wekelijks gebruik. Als je je tofu eenmaal knapperig hebt gebakken, kun je hem verzuipen in om-het-even welke saus en gebruiken zoals je kipgehakt zou gebruiken. Verderop in deze blogpost vind je een aantal voorbeelden.
  • Tofu puffs – je kunt tofu puffs bij de meeste toko’s kant-en-klaar kopen als dat makkelijker voor je is, ik bak de mijne zelf in de oven. Het is minder rommelig dan bakken in de pan en net zo lekker. Naast de onderstaande recepten, kun je tofu puffs ook prima gebruiken als één van de aanvullingen bij Japanse ramen noedels of Vietnamese phở.

Wat doe je met tofugehakt?

Zoals gezegd verzuip ik mijn tofugehakt het liefst in een willekeurige saus. Klinkt dit toch wat spannend, dan vind je hier enkele voorbeelden voor het gebruik van tofugehakt. Is tofugehakt maken te veel gedoe voor je, dan kun je voor alle onderstaande recepten ook kant-en-klaar plantaardig gehakt gebruiken.

  • Mexicaanse chorizo tofu taco’s ​​- dit is denk ik één van mijn beste verzinsels ooit. De chorizo-pasta met het tofugehakt resulteert in een echt overheerlijke, rokerige en umami-rijke taco. Al zeg ik het zelf.
  • Zoete aardappel met miso tofu – dit is een recept dat ik vroeger met vleesgehakt maakte, maar dat net zo lekker is met tofugehakt. Perfect voor lunch of avondeten, met misschien een kleine salade ernaast.
  • Vegan harissa tofu taco’s – taco’s met zoete aardappel-blokjes en tofugehakt gebakken in harissa.
  • Tofu larb of laab gai – de klassieke Thaise salade ‘wraps’, maar dan veganistisch.

Uiteraard kun je de meeste van bovenstaande recepten naar smaak mixen en matchen. Gooi bijvoorbeeld eens chorizo-tofu op een zoete aardappel of miso-gehakt op een tortilla. Wil je zelf geen harissa maken dan kun je dit uiteraard ook gewoon kant-en-klaar kopen.

Wat doe je met tofu puffs?

Veel mensen marineren (stevige) tofu, iets wat ik eigenlijk niet ken uit de Indische keuken (wat niet wil zeggen dat tofu in de Indische of Indonesische keuken niet wordt gemarineerd, alleen dat wij dat niet deden). Meestal frituurden wij plakken tofu en aten wij het met aangemaakte kecap manis, taugé en rijst en dat was eigenlijk wel.

In het nieuwe jaar wil ik wel wat gemarineerde tofu’s proberen. Voor nu heb ik wat recepten waarbij ik tofu puffs gebruik voor je op een rijtje gezet. Uiteraard kun je hiervoor ook kant-en-klaar tofu puffs gebruiken die je even opwarmt in de oven of in een koekenpan.

  • Harissa tofu puffs met tahin noedels – dit was het begin van mijn harissa obsessie, het is echt onwijs lekker, vullend en heel erg makkelijk om klaar te maken.
  • Tika massala – normaal maak ik dit recept met bloemkool, maar je kunt de bloemkool natuurlijk ook vervangen met tofu puffs. Roer ze aan het einde van de kooktijd door de saus, zodat ze hun knapperigheid niet verliezen.
  • Pittige noedels met zijden tofu – ik maak dit meestal met zijden tofu, maar voor een beetje meer bite werken tofu puffs net zo goed of misschien zelfs beter.
  • Gado gado – om dit recept vegan te maken moet je de trassi vervangen met (witte) miso, verder is deze Indonesische klassieker een perfect veganistisch gerecht.

Wat zijn je favoriete veganistische basics? En wat is jouw vegan go-to? Ik hoor graag van je in de comments.

Are you looking for these recipes in English? Go to Dorothy-Porker.com for My Tasty Tofu Recipes Roundup for Veganuary 2021.Related Posts

Leave a Comment