Vette Sletten – Foodblog

Vegan Smokey Zoete Aardappel Burgers

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Ik ben geen fan van vegaburgers uit de supermarkt. Ze zijn droog en deprimerend, iets wat ze gemeen hebben met (over)bewerkt vlees.

Geïnspireerd door How Sweet Eats

Ik vond deze smokey vegaburgers van zoete aardappel op How Sweet Eats toen een vegetarische vriendin kort op elkaar langs kwam om te eten en ik haar niet nog een keer gado gado voor kon zetten.

Maar dan vegan

Inmiddels heb ik het recept behoorlijk aangepast. Met als laatste aanpassing de verwijdering van het ei, omdat ik er niet uitkwam waarom het er überhaupt in zat. Het is inmiddels dus, net als die vriendin, een volwaardige veganburger. Ik vind het zelf de lekkerste vegan burger die ik ken. En hij is ook nog eens vrij makkelijk aan te passen als je niet alles in huis hebt.

In het begin gebruikte ik ook boterbonen, zoals in het oorspronkelijke recept staat, maar ze verkopen hier tegenwoordig ontzettend lekkere bonenmixen die je burger meer textuur geven. Voor de burgers op de foto gebruikte ik een mix van o.a. boterbonen, zwarte bonen en kikkererwten van Bio+.

Wat eet je bij een smokey zoete aardappel burger?

Omdat je in principe al een half blik bonen en een hele zoete aardappel naar binnen werkt vind ik het eigenlijk niet nodig deze burgers op een broodje te serveren. Als er bezoek is serveer ik er voor de volledigheid knoflook naan bij, maar in mijn eentje eet ik deze burger met wat gemengde sla en avocado.

Vind je yoghurtknoflooksaus wat heftig klinken, dan kun je er ook een simpele guacamole bij maken of de burger serveren met hot sauce.

Smokey Zoete Aardappel Burgers

Vette Sletten
Dit zijn de lekkerste vegaburgers die je zelf thuis kunt maken. 
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 55 min
1 uur
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Avondeten
Keuken Amerikaans, Vegan
Porties 2

Equipment

  • Oven
  • Magnetron, optioneel - zie instructies
  • Keukenpapier
  • Grote kom
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 1 bol knoflook
  • 30 ml - 2 el olijfolie
  • 1 grote zoete aardappel
  • 200 gr bonen naar keus uit blik, spoel ze voor gebruik goed af onder koud water
  • 40 gr - 2/3 c bloem
  • 1 1/2 tl - 7.5 gr gerookte paprika poeder zoet, niet heet - gewone paprika poeder werkt ook
  • 1 tl - 5 gr uienpoeder
  • 1 tl - 5 gr zout
  • 1/2 tl - 2.5 gr gemalen zwarte peper
  • 1/4 tl - 1.25 gr komijnpoeder
  • 30 ml - 2 el olijfolie
  • 200 ml - 2/3 c yoghurt optioneel, ongezoet indien plantaardig

Instructies
 

Pof de knoflook

  • Verwarm de oven voor op 180° C. Snijd de top van bol knoflook bol, zodat alle tenen (deels) zichtbaar zijn. Giet voorzichtig 15 ml - 2 el olijfolie over de tenen en laat deze 10 minuten intrekken. 
  • Plaats de bol nu in de voorverwarmde oven en laat de knoflook in 30-45 minuten langzaam garen tot de tenen zacht en smeuïg zijn.

Pof de zoete aardappel: in de magnetron

  • Prik met een vork rondom gaatjes in je aardappel en plaats hem 5 minuten op de hoogste stand op wat keukenpapier in de magnetron. Keer de aardappel om en laat hem nog 5 minuten in de hoogste stand 'poffen' in je magnetron. 

Pof de zoete aardappel: in de oven

  • Verhit je oven voor op 220° C. Prik de aardappel rondom met een vork en pof de aardappel in 45-60 minuten gaar.

Maak de burgermix

  • Laat de aardappel afkoelen tot hij handelbaar is en schraap het vlees uit de schil met een lepel.
  • Plaats 200 gr bonen in een grote kom met de zoete aardappel, 2 van de gepofte knoflooktenen, alle kruiden en 40 gr bloem. Meng alles goed door elkaar. 
  • Let erop dat je niet alle bonen plet of kapot drukt zodat je wat textuurverschillen in je burger behoudt. Of doe dat juist wel, als je dat lekkerder vindt.
  • Laat het mengsel minimaal 1 uur afkoelen in je koelkast. Het mengsel blijft los en smeuïg, maar wordt iets makkelijker om mee te werken als het kouder is. Je kunt deze stap overslaan als je zoals ik geen geduld maar wel honger hebt.

Bak je burgers

  • Verhit een 30 ml - 2 el olijfolie in een koekenpan. Let erop dat de pan en de olie echt goed heet zijn voor je het aardappelmengsel toevoegt. 
  • Vorm het zoete aardappel mengsel voor zover mogelijk in een hamburgervorm. Ze hoeven er niet perfect uit te zien, want ze corrigeren zichzelf een beetje terwijl ze aan het bakken zijn. Zoals gezegd is het mengsel behoorlijk nat, maar als je pan en olie heet genoeg zijn wordt de buitenkant krokant en houdt de burger zich verder goed.
  • Bak de burgers ongeveer 3-4 minuten aan elke kant, tot de buitenkant krokant is en er wat kleur op komt.
  • Heb je behoefte aan een saus bij je burger dan kun je het restant van de geroosterde knoflook mengen met 200 ml - 2/3 c yoghurt en op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Het mengsel voor deze vegan gerookte zoete aardappel blijft ongeveer 1 dag goed in de koelkast.
Eenmaal gebakken blijven ze nog 3 dagen goed in de koelkast. Je kunt ze dan opnieuw verhitten in een koekenpan met olie.
Trefwoord Hamburger, Vegaburger, Veganburger, Zoete Aardappel

Looking for the English version of this recipe? Go to Dorothy-Porker.com for smokey sweet potato burgers.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 6
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept