Vette Sletten – Foodblog

Vegan Geroosterde Groenten Risotto

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Dit is een ouder recept, dat ik nog niet vertaald had en waarvan ik de originele post-datum niet kon achterhalen omdat mijn Engelstalige site gehackt is. Ook kon ik niet achterhalen wie de inspiratie was voor dit recept. Bij het herstellen van die site heb ik dit recept vertaald.

Niks is lekkerder dan risotto op een koude winter dag. Maar omdat het Veganuari is was ik op zoek naar een vegan risotto.

Roeren kreng!

Ik weet dat veel mensen niet ‘geloven’ in een boter- en kaasloze risotto. Maar het smeuïge van een goede risotto komt van het zetmeel uit de rijst, niet van de kaas. Dus zolang je genoeg umami toevoegt en je een eind in de rondte roert is er niks aan de hand. Getuige deze risotto met geroosterde groenten.

Vegan geroosterde groenten risotto

Vette Sletten
Van deze vegan risotto met geroosterde groenten en tomaat kun je geen genoeg krijgen.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans, Vegan
Porties 2

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Maatbeker
  • Steelpan
  • Pollepel
  • Soeplepel

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde groenten

  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • 300 gr kersentomaatjes
  • 2 rode paprika's in grote stukken
  • 1 grote courgette gehalveerd en in plakken gesneden
  • snufje zout Een snufje is de hoeveelheid die je tussen duim-, wijs- en middelvinger kunt vast knijpen
  • snufje peper

Voor de risotto

  • 250 ml - 1 c passata
  • 250 ml - 1 c groentebouillon als je niet vegan bent werkt kippenbouillon ook
  • 15 ml - 1 el balsamico azijn
  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • 4 sjalotten fijngehakt
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 225 gr arborio rijst
  • 6 zongedroogde tomaten grof gehakt
  • verse basilicum naar smaak

Instructies
 

Rooster eerst de groenten

  • Verwarm je oven voor op 180° C.
  • Verspreid 300 gr kersentomaatjes, 2 in stukken gesneden rode paprika's en 1 gehalveerde en in plakjes gesneden courgette over een bakplaat bedekt met bakpapier. Giet hier wat olijfolie overheen en bestrooi met zout en peper.
  • Bak de groenten in 30 minuten gaar.

Maak de risotto

  • Meng 250 ml passata met 250 ml bouillon en 15 ml - 1 el balsamico azijn in een maatbeker.
  • Verhit 15 ml - 1 el olijfolie in een steelpan. Voeg de 4 fijngehakte sjalotten en knoflooktenen toe en roer deze zachtjes door tot ze transparant zijn geworden.
  • Voeg 225 gr arborio rijst toe en blijf nu continu roeren, alleen zo krijg je een romige risotto.
  • Wanneer alle rijstkorrels zijn bedekt met dunne laag olie en deels transparant beginnen te worden kun je, soeplepel voor soeplepel, het passata/ bouillon mengsel toevoegen. Voeg de volgende lepel steeds pas toe als de laatste lepel volledig is geabsorbeerd door de rijst.
  • Wanneer na ongeveer 20 minuten je rijst zacht is en al het vocht is opgenomen kun je de geroosterde groenten en 6 grof gehakte zongedroogde tomaten erdoorheen roeren. Doe dit met beleid, zodat je de groenten niet volledig aan pulp roert. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Serveer met verse basilicum en nog meer versgemalen zwarte peper.

Notities

Als risotto eenmaal is afgekoeld is het niet echt lekker om weer op te warmen, tenzij je er ballen van rolt, deze bedekt met broodkruim en ze frituurt. 
Trefwoord Italiaans eten, rijst, Risotto, Vegan

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy Porker for vegan roast vegetable risotto.

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 6
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept