Vette Sletten – Foodblog

Vega of Vegan Zoete Aardappel Burrito

Een zelfportret van Vette Sletten gemaakt met zoete aardappel burrito ingredienten

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Ik ben gek op draagbare snacks.

Ik at mijn eerste burrito (Knorr Wereldgerechten niet meegerekend) in San Francisco. Amerikaanse vrienden togen mij en mijn jetlag mee naar Puerto Alegre in The Mission, waar ik niet helemaal begreep hoe het werkte en een burrito met kaas bestelde. Wat dus eigenlijk gewoon een tortilla is, met een blok gesmolten kaas erin, en dan nog meer gesmolten kaas erop.

Het was echt een fantastische burrito (alhoewel de red mole chilaquiles die ik er de volgende ochtend at pas écht onvergetelijk waren), maar ook een burrito waar ik na twee hapjes niet verder mee kwam (zie ook de Chicago deep dish pizza die ik een paar jaar ervoor probeerde), en waar ik in principe mijn hele bezoek nog op had kunnen teren.

Een in aluminiumfolie gewikkelde zoete aardappel burrito

Deze burrito is niet zo dodelijk maar minstens zo lekker. Ik vond ‘m in Power Vegetables van wijlen lijfblad Lucky Peach. Hij vult ook goed, zonder dat je erna meteen een flinke dut hoeft te doen (al mag dat natuurlijk wel). Dit maakt ‘m perfect voor lange autoritten naar bijvoorbeeld Frankrijk (ik wil gewoon naar Frankrijk, laat me).

Een door midden gesneden burrito met oogjes erop gestoken

Zoete Aardappel Burrito

Vette Sletten
Deze zoete aardappel burrito uit Power Vegetables van Lucky Peach is de perfecte draagbare snack voor onderweg (ook van de keuken naar de bank bijvoorbeeld). 
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 50 min
Gang Avondeten, Lunch, Onderweg, Snack
Keuken Amerikaans, Mexicaans, Vegan, Vegetarisch
Porties 2

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Kom
  • Koekenpan, optioneel
  • Aluminiumfolie, optioneel

Ingrediënten
  

Voor de zoete aardappel

  • 1 grote zoete aardappel in blokjes van ongeveer 5x5mm
  • 15 ml - 1 el zonnebloemolie
  • 2.5 gr - 1/2 tl komijnpoeder
  • 2.5 gr - 1/2 tl gemalen koriander
  • 2.5 gr - 1/2 tl chilipoeder
  • snufje zout een snufje is de hoeveelheid die je tussen drie vingers vast kunt knijpen
  • snufje peper

Voor de pico de gallo

  • 3 grote tomaten fijngehakt, zaadlijsten verwijderd
  • 1 kleine sjalot fijngehakt en afgespoeld met koud water
  • sap van 1 limoen
  • 1 bos koriander fijngehakt, inclusief de steeltjes

Om de burrito in elkaar te zetten

  • 2 grote tortillas naar keus ik vind zelf mais tortillas het lekkerst
  • 250 gr - 1 c gekookte rijst
  • 125 gr - 1/2 c kidneybonen uit blik, goed afgespoeld - kidneybonen werken ook
  • 1/2 avocado in reepjes of blokes
  • 5-10 ingelegde jalapeño-schijfjes meer of minder naar smaak, optioneel
  • 125 gr - 1/2 c geraspte kaas optioneel
  • 30 gr - 2 el zure room optioneel

Instructies
 

Maak de zoete aardappel

  • Verhit je oven voor op 200° C en bedek een bakplaat met bakpapier. 
  • Men je zoete aardappelblokjes met de olie en de kruiden. Verspreidt ze over het bakpapier in een enkele laag. Bak de blokjes in 30 minuten zacht van binnen en krokant van buiten en keer ze halverwege even om.

Maak de pico de gallo

  • Meng de fijngehakte tomaten, het sjalotje, de koriander en limoen in een kom. Dat is het. Dat is het recept.

Maak je burrito

  • Verhit een droge koekenpan op een hoog vuur en bak je tortilla vellen hierin kort aan tot er op beide zijden kleur zit. Let op: bak ze niet te lang, dan worden ze te droog en breken ze bij het vouwen.
  • Plaats je tortilla vellen op een plat oppervlak. 
  • Leg een vierkant vel aluminiumfolie naast je tortilla. 
  • Breng nu eerst een laag rijst op het midden van de tortilla's aan, daarna de bonen, dan de zoete aardappel, avocado, pico de gallo en uiteindelijk, indien je deze gebruikt, de jalapeño, kaas en zure room.
  • Vouw de smalste tegenover elkaar liggende zijden naar binnen toe. Vouw hierna de wijdste zijde over de smalste zijdes en de vulling van je burrito. 
  • Trek de vulling goed aan en rol je burrito nu strak op voordat je hem strak in de folie rolt en inpakt. 
  • Als je van bovenstaande geen kaas kunt maken, dan is deze video ontzettend handig. Oefening baart kunst.

Notities

Lucky Peach doet ook salsa verde op de burrito, aangezien het is erg lastig is om tomatillos te vinden in Nederland en er al best veel smaken inzitten vind ik het persoonlijk niet echt een gemis. 
Zo kun je ook de zure room en kaas weglaten om de burrito vegan te maken, of andere dingen weglaten gewoon omdat je die niet lekker vindt. Zolang je er maar iets in doet, anders wordt het wel heel erg karig. 
Als je niet graag 2 dagen achter elkaar hetzelfde eet en het meeste wil maken van een zoete aardappel dan kun je ook één dag mijn zoete aardappelfriet maken en ze de volgende dag in deze burrito proppen. 
Deze burrito kun je 1 dag van te voren maken, een nacht in de koelkast bewaren en vervolgens rond de lunch opeten. Langer lijkt mij niet echt een goed idee, maar ik hou je ook niet tegen als je dit wel probeert.
Trefwoord burrito, Vegan, vegetarisch, Zoete Aardappel

Are you looking for this recipe in English? Go to Dorothy-Porker.com for veggie sweet potato burritos

Doneer button met Paypal logo's en tekst "Kleine donaties welkom, Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken en kleine onafhankelijke ondernemers te steunen vind je op Vette Sletten geen banner advertenties of affiliate links."

Spread the love
  • 5
    Shares


Related Posts

Leave a Comment

Rating recept