Vette Sletten – Foodblog

Japanse ‘Kapsalon’ met Huisgerookte Zalm

Japans Geinspireerde Kapsalon met Huisgerookte Zalm - Vette Sletten Foodblog

Ik wilde altijd al een roker willen hebben, maar ik heb ooit de verkeerde barbecue gekocht en vind de barbecue alleen voor mezelf aansteken een beetje onzin. Rookovens voor op het fornuis waren altijd te duur, tot ik er vorige zomer eentje bij de Albert Heijn vond. Kennelijk hadden ze een actie gehad waar niet genoeg animo voor was en zo kwam ik thuis met een prima rookoven van 20 euro.

Het eerste wat ik toen gerookt heb is zalm. Dit omdat zalm niet zo duur is dat je meteen een heel weekbudget in vlammen op ziet gaan als je het verkloot. Al valt er kennelijk niet zoveel aan te verkloten in een rookoven.

Japans Geinspireerde Kapsalon Recept met Huisgerookte Zalm - Vette Sletten Foodblog #visrecept #friet #zalm

Sindsdien rook ik regelmatig mijn eigen zalm. Op zichzelf is de zalm mij te rokerig, maar als je hem opbreekt in vlokken is hij fantastisch door salade, of bijvoorbeeld voor een Japanse-stijl ‘kapsalon’.

Ik wilde dit eigenlijk met zalmeitjes maken, maar blijk hier te blut voor te zijn. Imitatie kaviaar is ook niet goedkoop, maar wel goedkoper. En soms kan ik een goed idee niet loslaten en eet ik dan de rest van de week maar ramen noedels ofzo.

Japanse 'Kapsalon' met Huisgerookte Zalm

Licht pittige gerookte zalm uit de rookoven voor door pasta, op een patatje, een aardappelsalade met venkel of wat dies meer zij.
Gang Avondeten, Beleg, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Fusion, Japans
Trefwoord gerookt, kapsalon, rookoven, vis, zalm
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 2

Equipment

  • Rookoven

Ingrediënten

  • 1/2 el olijfolie
  • zalmfilet op de huid, zoveel als je nodig hebt
  • sap van 1 limoen
  • 1 el gerookt of andere goede kwaliteit zout b.v. Maldon
  • 1/2 el vers gemalen zwarte peper
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl roze peper kort gegrild en geplet
  • 1 c rookhout chips naar keuze

Voor de Japans-geïnspireerde 'kapsalon'

  • friet of patat naar smaak
  • 1 vel Gim-gui (Koreaans geroosterd zeewier) van de toko, gewone nori-vellen volstaan hier niet
  • 2 el Kewpie (Japanse) mayo vegan mayo kan ook
  • 2 tl wasabi nep is ook prima en het enige dat je hier kunt krijgen
  • 2 el imitatie of zalm-kaviaar er is ook veganistische nep-kaviaar verkrijgbaar bij o.a. Ikea

Instructies

  • Week het rookhout een uur in water. Let erop dat de houtsnippers echt goed onderstaan. Druk ze eventueel omlaag met iets zwaars.
  • Maak een dry-rub van het zout, de pepers en de koriander.
  • Wrijf de zalmfilet eerst in met de olijfolie en daarna met het limoensap. Wrijf de filet hierna in met de rub en laat de olie, sap en rub een uur op kamertemperatuur intrekken.
  • Giet het rookhout af en rook de zalm volgens de instructies van je rookoven. Ik rook mijn zalm bij voorkeur 15-20 minuten op laag vuur zodat hij precies gaar is.

Japans-geïnspireerde Kapsalon

  • Bak de friet volgens de instructies op de verpakking, of hoe jij graag friet bakt. Ik vind zelf patat bakken echt teveel gedoe dus gebruik Aviko's Vlaamse Friet uit de oven, waar helemaal niks mis mee is.
  • Verdeel je zalm voorzichtig in vlokken. Je kunt dit het beste doen door voorzichtig op een randje van de filet te drukken om een eerste vlok los te maken en zo verder te werken. Je mag er ook gewoon een prutje van maken, waar het komt is het toch donker.
  • Meng de wasabi met de Kewpie mayo (of niet).
  • Verkruimel het gim-gui vel.
  • Verdeel de zalmvlokken, Kewpie-wasabi mayo (of de Kewpie en de wasabi), de verkruimelde gim-gui en de imitatie kaviaar of zalmeitjes over de friet. Eet op. Geniet.

Are you looking for this recipe in English? Go to DorothyPorker.com for stove-top smoked salmon and Japanese-inspired loaded fries.

Spread the love
  • 9
    Shares


Related Posts

Leave a Comment