Ga terug

Hummus met Miso en Kikkererwten-Knoflook Dip

Vette Sletten
Dit alles-behalve authentieke recept komt uit Power Vegetables van Lucky Peach.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Weektijd 8 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Beleg, Bijgerecht, Dip, Snack
Keuken Arabisch, Midden Oosters, Vegan, Vegetarisch

Materialen

  • Grote pan, om de kikkererwten in te weken en te koken
  • Soeplepel
  • Zeef of vergiet
  • Kleine kom
  • Theedoek
  • Keukenmachine
  • Oven, wanneer je knoflook-kikkererwten dip maakt EN
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 200 gr gedroogde kikkererwten minimaal 8u geweekt, gewicht is vóór het weken
  • 5 gr - 1 tl baksoda
  • 60 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook geplet en gepeld
  • 60 ml citroensap vers is het lekkerst
  • 5 gr - 1 tl zout
  • snufje komijnpoeder
  • 120 ml tahin
  • 15 gr - 1 el miso witte, maar rode werkt ook
  • 175 ml kookvocht van de kikkererwten zie instructies
  • 3 ijsklontjes

Voor de kikkererwten knoflook dip

  • bovenstaande +
  • 3 bollen knoflook tenen van elkaar gescheiden, maar niet gepeld
  • olijfolie
  • zout

Instructies
 

De avond van te voren

  • Plaats 200 gr gedroogde kikkererwten in een grote pan en zet ze flink onder koud water. Laat ze één nacht weken.

Maak met miso opgevoerde hummus

  • Giet de geweekte kikkererwten af, stort ze uit op een theedoek en droog ze een beetje af. 
  • Hevel ze vervolgens terug in de afgedroogde pan en roer ze op een medium vuur flink door elkaar met 5 gr - 1 tl baksoda. Hou dit ongeveer 2 tot 3 minuten vol. 
  • Zet de kikkererwten nu ongeveer anderhalve centimeter onder met koud water en breng ze aan de kook. 
  • Laat de kikkererwten doorsudderen tot ze zacht zijn. Dit kan 30-60 minuten duren, afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van je kikkererwten. Gebruik een soeplepel om het schuim en de velletjes die af en toe boven komen drijven af te romen. Voeg extra water toe als de kikkererwten droog dreigen te komen staan. 
  • Giet de kikkererwten af, maar bewaar het kookvocht. Dit komt zo nog van pas. 
  • Plaats de kikkererwten samen met 60 ml olijfolie en 1 teen knoflook in een keukenmachine. Voeg alvast een eerste scheut kookvocht toe en maal de kikkererwten minimaal 2 minuten goed fijn. Blijft je keukenmachine steken, voeg dan wat meer kookvocht toe. 
  • Voeg nu 60 ml citroensap, 5 gr - 1 tl zout, een snufje komijn, 120 ml tahin, 15 gr - 1 el miso en 3 ijsklontjes (en de gepofte knoflook als je dip maakt, zie hieronder) toe en maal het geheel nog 2 minuten goed door. Blijft je keukenmachine op het einde steken omdat de hummus zo fijn is, gebruik dan een pollepel om de hummus flink door te roeren tot de ijsklontjes gesmolten zijn.
  • Je hummus is klaar. Volgens Lucky Peach is hij warm het lekkerst, maar ik vind hem koud ook goed te doen. 

Voor de kikkererwten-knoflook dip

  • Onderdruk eerst de behoefte om dit knoflook-hummus te noemen. Hummus wordt gemaakt van kikkererwten, voeg je er iets aan toe dan is het geen hummus meer. Daarom noemen we dit een dip. D I P.
  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Spreid de ongepelde losse knoflooktenen van 3 bollen knoflook in een gelijk laag uit in een ovenschaal en bedek ze flink met olijfolie en flink zout.
  • Pof de knoflooktenen in ongeveer 30-45 minuten zacht.
  • Pel of plet de knoflookteentjes om de knoflookprut uit de schil te krijgen.
  • Voeg de gepofte knoflook met de andere ingrediënten uit stap 7 toe aan de hummus die dan geen hummus meer is.

Notities

In de koelkast blijft de hummus in een afgesloten bakje  2-3 dagen goed. 
Bewaar je de knoflookolie van de kikkererwtenknoflookdip? Bewaar deze dan in de koelkast. Wanneer knoflookolie bij kamertemperatuur wordt bewaard kun je botulisme oplopen. 
Trefwoord chickpeas, dip, hummus, miso, sauce, Vegan