Giet de geweekte kikkererwten af, stort ze uit op een theedoek en droog ze een beetje af.
Hevel ze vervolgens terug in de afgedroogde pan en roer ze op een medium vuur flink door elkaar met 5 gr - 1 tl baksoda. Hou dit ongeveer 2 tot 3 minuten vol.
Zet de kikkererwten nu ongeveer anderhalve centimeter onder met koud water en breng ze aan de kook.
Laat de kikkererwten doorsudderen tot ze zacht zijn. Dit kan 30-60 minuten duren, afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van je kikkererwten. Gebruik een soeplepel om het schuim en de velletjes die af en toe boven komen drijven af te romen. Voeg extra water toe als de kikkererwten droog dreigen te komen staan.
Giet de kikkererwten af, maar bewaar het kookvocht. Dit komt zo nog van pas.
Plaats de kikkererwten samen met 60 ml olijfolie en 1 teen knoflook in een keukenmachine. Voeg alvast een eerste scheut kookvocht toe en maal de kikkererwten minimaal 2 minuten goed fijn. Blijft je keukenmachine steken, voeg dan wat meer kookvocht toe.
Voeg nu 60 ml citroensap, 5 gr - 1 tl zout, een snufje komijn, 120 ml tahin, 15 gr - 1 el miso en 3 ijsklontjes (en de gepofte knoflook als je dip maakt, zie hieronder) toe en maal het geheel nog 2 minuten goed door. Blijft je keukenmachine op het einde steken omdat de hummus zo fijn is, gebruik dan een pollepel om de hummus flink door te roeren tot de ijsklontjes gesmolten zijn.
Je hummus is klaar. Volgens Lucky Peach is hij warm het lekkerst, maar ik vind hem koud ook goed te doen.