Ga terug

Onorthodox Pasta Puttanesca Recept

Vette Sletten
Pasta puttanesca is een umami-bom van ingrediënten uit je voorraadkast die op iedereen's vaste repertoire zou moeten staan.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Avondeten, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2

Materialen

  • Grote pan, om de pasta in te koken
  • Zware pan, voor de saus
  • Vergiet of zeef
  • Rasp

Ingrediënten
  

  • 140 gr pasta naar keuze, ik ben team linguine
  • 15 ml - 1 el olijfolie
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 3 medium sjalotjes fijngehakt
  • 6 ansjovis filets fijngehakt
  • 400 gr - 1 blik tomaten ik heb zelf de voorkeur voor gepelde roma tomaten van Mutti, zie notities
  • 20 gr - 1 el tomatenpuree
  • 7 ml - 1/2 el balsamico azijn
  • 5 gr - 1 tl suiker
  • 40 gr - 2 el kappertjes meer of minder naar smaak
  • 60 gr - 1/2 c Parmezaanse kaas geraspt
  • snufje zout optioneel, naar smaak
  • flink zwarte peper naar smaak, versgemalen
  • 120 gr - 1 blik tonijn op water uitgelekt, optioneel - let op het MSC of ASC keurmerk

Instructies
 

  • Breng flink gezouten water aan de kook in een ruime pan.
  • Verhit intussen de 15 ml - 1 el olijfolie in een zware pan en fruit de fijngehakte 4 tenen knoflook en 3 sjalotten tot ze glazig beginnen te worden. Voorkom aanbranden door af en toe met de pan te schudden om de boel in beweging te houden en het vuur bijtijds wat te verlagen.
  • Wanneer de knoflook en sjalot glazig beginnen te worden voeg je de 6 fijngehakte ansjovisfilets toe. Blijf roeren tot de ansjovis langzaam begint te smelten (heus!).
  • Dump je blik tomaten met de 20 gr - 1 el tomatenpuree in de pan en laat de saus, zachtjes borrelend, in ongeveer een half uur tot de helft inkoken.
  • Dit is meestal het moment waarop je de 140 gr pasta het beste in het kokende water kunt dumpen, zodat alles ongeveer tegelijkertijd klaar is. Volg hiervoor de instructies op de verpakking. Ik kook mijn pasta meestal 1 minuut korter dan aanbevolen, omdat hij toch net iets meer bite (ew) heeft. Denk eraan om het vuur iets lager te zetten zodat de pan niet overkookt.
  • Voeg als de saus voor ongeveer de helft is ingekookt 7 ml - 1/2 el balsamico en 5 gr - 1 tl suiker toe en kook nog iets verder in, een minuut of 2.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper. De saus heeft vaak weinig tot geen zout meer nodig omdat de ansjovis al veel zout toevoegt, vind je de saus toch te laf dan houd ik je niet tegen maar denk eraan dat er ook nog Parmezaan overheen gaat. Die is ook al zout.
  • Roer als laatste de 40 gr - 2 el kappertjes en eventueel 120 gr - 1 blik uitgelekte tonijn door de saus heen.
  • Giet de pasta af, meng hem door de saus en serveer met een 60 gr versgeraspte Parmezaan en nog meer versgemalen zwarte peper.

Notities

Er zijn helaas veel issues rond de goedkope tomaten in blik, het merk Mutti is iets duurder maar als één van de weinigen ook humaan. Je kunt meer over de issues rond tomaten in blik leren door deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde te bekijken.
Trefwoord ansjovis, Italiaans eten, makkelijke maaltijd, pasta, voorraadkast koken